用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學收生要求
樓主: kat.tao
go

體藝中學收生要求   [複製鏈接]

miriam 發表於 17-1-9 13:53
呢兩年申請表 3000+, 今年只 in 400 人, 收生要求更加收窄.

想問:如果無得in係咪即係代表不被取錄呢?我現時仍心大心細

回覆 mch411 的帖子

我都有去開放日, 我阿仔都係運動型, 不過只係 B2 應該無機會入了

回覆 rosewong 的帖子

我諗無得 IN 直情係不被考慮吧

simbafelix 發表於 17-1-10 15:50
回覆 rosewong 的帖子

我諗無得 IN 直情係不被考慮吧

都係嘅

回覆樓主:

如果入表體藝+兩間自行,咁咪有三個機會?

ICbaby 發表於 17-1-11 01:16

體藝優先收生㗎

kat.tao 發表於 17-1-11 01:37
體藝優先收生㗎

如果體藝吾收,咪自行兩間lor
咁咪係叫三飛~

醒目開學勳章 王國長老

ICbaby 發表於 17-1-11 01:16
都可以咁講~~~

體藝唔收時自行兩間都無影響, 收左都必定係你最心儀先報, 無乜理由唔讀.

都係要講多三次

體藝係有優先取錄權, 如非非此校不讀既千萬唔好報.

我唔想到時又有人問體藝收左但非最愛想去其他學校叩門......................

vestzs  係......雖然未到我小朋友, 都考慮中  發表於 17-1-11 10:48
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

讀得體藝, 就預咗唔係齋讀書. 如果唔係齋讀書,自己同小朋友有冇能力應付到先?

如果只想齋讀書考好DSE, 有好多好選擇.

我係咪要寫信俾雞珍做佢離開WHO前搵人研究一下醫治/預防"選擇困難症"既疫苗呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

simbafelix 發表於 17-1-10 15:45
回覆 mch411 的帖子

我都有去開放日, 我阿仔都係運動型, 不過只係 B2 應該無機會入了
如果真係心儀, 收咗會讀唔後悔, 咁一報又何妨, 唔收咪唔收囉, 又唔影響其餘兩間自行, 收咗, 係B1校, 你無蝕底喎。

體藝係初中比較多PE/VA堂, 高中選科時可以唔選PE/VA, 跟唔上仲可以四加一就算, 無精英班或補底班, 開放日個日問同學得出來, 有錯請指教

回覆:little_yolky 的帖子

都可能會報,不過預咗無機

醒目開學勳章 王國長老

vestzs 發表於 17-1-11 13:28
體藝係初中比較多PE/VA堂, 高中選科時可以唔選PE/VA, 跟唔上仲可以四加一就算, 無精英班或補底班, 開放日個 ...
聯招已改制, 只剩幾間大學接受 4+1, 要入三大係 4+2.

我唔知你問高中定初中學生, S.2 & S.3 有精英班, 主科亦有精英班, 補底就無.

今年 S.4 由以前五班改為六班, 之後會係點我都答唔到你, 高中分科詳情要聽左選科講座先知.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-1-11 11:44
讀得體藝, 就預咗唔係齋讀書. 如果唔係齋讀書自己同小朋友有冇能力應付到先?

我係咪要寫信俾雞珍做佢離開WHO前搵人研究一下醫治/預防"選擇困難症"既疫苗呢?
呢個問題答到唔想再答

雞珍依家要轉為招呼香港家長, 真係夠晒忙

回覆樓主:

点解體藝可以咁特別架呢?
優先取錄~
100%自行收生~但又系一間資助中學~

讀得體藝, 就預咗唔係齋讀書. 如果唔係齋讀書自己同小朋友有冇能力應付到先?

如果只想齋讀書考好DSE, 有好 ...

體藝齋讀書乜佢吾係除了讀書B1 生,體育、VA叻先收咩?

醒目開學勳章 王國長老

ICbaby 發表於 17-1-11 14:34
你睇多幾次 hapapa 既回覆...............

ICbaby 發表於 17-1-11 14:34
唔, 你似乎要將我段嘢俾你小朋友睇, 叫佢教吓你點去理解

miriam    發表於 17-1-11 15:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

哈!哈, 我諗網友睇漏咗一個:"唔", 因為我剛才都有網友"體藝係齋讀書"嘅困惑, 咁再睇多次先至睇到有個"唔"

hkpapa852  我諗我加番個 , 號會好少少   發表於 17-1-11 15:38

小時了了 發表於 17-1-11 15:23
哈!哈, 我諗網友睇漏咗一個:"唔", 因為我剛才都有網友"體藝係齋讀書"嘅困惑, 咁再睇多次先至睇到有個"唔" ...
我有同小朋友一齊做閱讀理解嫁, 所以知道, 閱讀一定要細心睇清楚.

正所謂"差之毫厘, 謬之千里" (正式寫法好似唔係咁), 中國第5大發明: 文字獄(現代D化去叫: 以言入罪), 所以一定要小心.
‹ 上一主題|下一主題