用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學收生要求
樓主: kat.tao
go

體藝中學收生要求   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

tony333 發表於 16-10-28 07:01
如果你申請VA,學校不會介在意你體育成績.
同樣你㨂PA,學校也不會看你視兿能力.
反而小朋友真心喜歡體育或视 ...

去到性向測試真係無得呃!

VA 要畫兩幅畫,PE 要做基本體能測試,亦要為所報專項做測試,份申請表填到幾天花龍鳳都好,去到測試見真章!

講完又再講,學生係學習同操練上自我時間分配要好好,校隊練習好多,唔能夠分配好時間會讀得好辛苦。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

tony333 發表於 16-10-28 07:07
我小兒也没有拿公開獎,但也今年入了VA,因學校有性向测試,掃描和畫畫,可真正看到小朋友畫畫能力。

...

請問呢間學校重視學術成績嗎?入讀本地大學%高嗎?可唔可以分享下。

vestzs  其他post有講, 暫時評為2A-1C校  發表於 16-10-28 19:17

BabyCannan 發表於 16-10-28 09:50
請問呢間學校重視學術成績嗎?入讀本地大學%高嗎?可唔可以分享下。

另外,小朋友想報VA, 但入讀後會不會因爲花太多時間做視藝,影響成績表現或冇時間休息?

tony333 發表於 16-10-28 07:07
我小兒也没有拿公開獎,但也今年入了VA,因學校有性向测試,掃描和畫畫,可真正看到小朋友畫畫能力。

...

請問咩係pa?
我小朋友非常熱衷運動,除體藝外,有邊間中學合適呢?

引用:Quote:BabyCannan+發表於+16-10-28+09:50+

原帖由 BabyCannan 於 16-10-28 發表
另外,小朋友想報VA, 但入讀後會不會因爲花太多時間做視藝,影響成績表現或冇時間休息?
...
暫時中一未感受到,但ㄧ定有時間去温書。中英數都教得好深,所以要有心理凖備學Miriam 説,分配好時間好重要。

所以好想為成績而入大學,可能另選其他傳统中學好啲。
如果想令小朋友可以更多時間\機會發揮自己專長,全面發展,可以選體藝。
(其實不易入,每年幾千人申請 )

醒目開學勳章 王國長老

BabyCannan 發表於 16-10-28 09:50
真係咁著重入大學 % 既請另選他校
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

tony333 發表於 16-10-28 16:02
暫時中一未感受到,但ㄧ定有時間去温書。中英數都教得好深,所以要有心理凖備學Miriam 説,分配好時間好重要。 ...
中英數深之外, 仲有好多你都唔會知道既 quiz or dict, quiz 完睇 QPI 先知.
你仔應該係唔貪玩既 VA 學生, 有唔少 VA 學生都有參加校隊同學會 (PE), 係 VA 好似每個 circle 都要交畫, 另外再要校隊訓練, 分配唔到時間都幾係野.

你仔呢年入讀申請人數多過我囡個年, 我囡個年 3000, 你仔呢年 3000+, 入到真係學校知係有潛質既學生.

我係舊 post 都講過入讀體藝既家長唔會太著眼係大學入學 %, 係想將子女潛能發揮, 有更好既環境去發展所長.

所以不停追問個 % 有幾多我真係唔識亦唔想答, 體藝點都係一間 B1C 中學, 唔會衰到得 1x% 掛.

要知就 open day 時問校長, 校網校長的話亦都講左學校 banding 同其他野.

最後就係, 體藝係一間非一般文化中學, 如果要以成績同大學入學 % 行先既, 真係另選他校更為合適, 唔係話體藝唔著重成績 (呢兩年睇成績都好緊), 而係體藝唔會要學生死讀書, 讀書死個種學校黎.

想知更多既 search 舊 post 會睇到更多體藝家長既分享, 睇完必定有所得著.

miriam 發表於 16-10-26 14:22
重要既事要講三次

體藝係優先取錄學生, 非一心一意者勿申請

請問體藝接受叩門嗎?我唔敢放棄大抽獎,又諗住如果派位唔理想再去叩體藝門⋯⋯

醒目開學勳章 王國長老

kat.tao 發表於 16-11-14 01:14
請問體藝接受叩門嗎?我唔敢放棄大抽獎,又諗住如果派位唔理想再去叩體藝門⋯⋯
...

轉校長後收唔收叩門生我都答你唔到.

到放榜後你自己上校網度睇收唔收喇, 收既係以成績行先.

回覆 Classroom 的帖子

尋日聽了簡介會, 說今年 IN 400個

醒目開學勳章 王國長老

simbafelix 發表於 17-1-9 13:38
回覆 Classroom 的帖子

尋日聽了簡介會, 說今年 IN 400個
呢兩年申請表 3000+, 今年只 in 400 人, 收生要求更加收窄.

回覆:miriam 的帖子

咁即係如非B1成績,咪唔洗諗😣

對體藝有興趣, 但錯過了昨日嘅簡介會, 請問仲有無其他途徑可更了解此校? 已上校網睇過吓, 好想入校內參觀.

醒目開學勳章 王國長老

simbafelix 發表於 17-1-9 18:33
咁即係如非B1成績,咪唔洗諗😣

我識既都係 B1B-B1C 成績入, 其中一位如無記錯係 B1A

醒目開學勳章 王國長老

ppgirlowen 發表於 17-1-9 22:49
對體藝有興趣, 但錯過了昨日嘅簡介會, 請問仲有無其他途徑可更了解此校? 已上校網睇過吓, 好想入校內參觀.: ...
Sorry 只有開放日可以參觀.
以往幾年開放日後都會將當日簡介會既 video 放上 youtube, 你可以留意校網有無資料.

他們除了讀書成績好,是否在體/藝方面也很出色呢?

引用:他們除了讀書成績好,是否在體/藝方面也很

原帖由 simbafelix 於 17-01-10 發表
想知—班有幾多人?是小班教學嗎?有無支援或輔導班幫助英文較弱嘅中一生?

醒目開學勳章 王國長老

simbafelix 發表於 17-1-10 00:09
我只講我識咋, 運動專項係全港或學界賽三甲之內.

名符其實又讀得又玩得

星期日睇左開放日,

本身亞仔運動型,所以只參觀體育果PART
優點,體育課有理論堂,可以全面訓練有志於將來投身體育
缺點, 殘舊, 班房細, 走廊窄

印象深刻係大部份學生都好SMART, 好自信
‹ 上一主題|下一主題