用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: happynewyear16
go

delete

醒目開學勳章

好驚驚... 小女呈一 , 中,數B ,英常A (英係剛好A) , 我覺得佢係B2 生.

引用:Quote:原帖由+peggy+於+16-10-11+發表本帖

原帖由 oiyau2005 於 16-10-12 發表
Thx a lot.

邊緣人係b2/b3邊緣人?
到叩門階段係好難。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+oiyau2005+於+16-10-12+發表T

原帖由 gracelam 於 16-10-12 發表
到叩門階段係好難。
係叩門難過自行丶甲乙

引用:好驚驚...+小女呈一+,+中,數B+,英常A+(英係

原帖由 wingyee_ma 於 16-10-12 發表
好驚驚... 小女呈一 , 中,數B ,英常A (英係剛好A) , 我覺得佢係B2 生.
...
極可能係,因常佔平重少,英又啱啱A。唔緊要重點有2次呈分,努力!

我仔今年派左十二志願李炳,一連三天叩左九間葵青,荃灣中學,最後聖芳濟收左
程一中數常b英c,
程二中英常b數d,
程三中數常b英d

引用:我仔今年派左十二志願李炳,一連三天叩左九

原帖由 CARMAN1029 於 16-10-13 發表
我仔今年派左十二志願李炳,一連三天叩左九間葵青,荃灣中學,最後聖芳濟收左
程一中數常b英c,
程二中英常 ...
真係好,入到聖方濟,咁呀仔係咪b2?
自行丶甲乙點填?

oiyau2005 發表於 16-10-11 13:47
諗住自行: 廖. 李
甲: 廖. 李. 吳祥川
請問乙一廖, 乙二梁, 乙三同之後選咩?
自行廖李應冇機會,不如試携青李賢堯,或其他B2學校,因為T W自行過去有d d s o

引用:我仔今年派左十二志願李炳,一連三天叩左九

原帖由 CARMAN1029 於 16-10-13 發表
程一中數常b英c,
程二中英常 ...
請問你係唔係乙一乙二乙三都填廖/李/聖?? 乙四先填梁??

如果咁填,隨機號碼好後,就會去左band 3.

叩門過程艱辛,叩到聖芳濟真係好!!

chocolatebean 發表於 16-10-14 08:49
自行廖李應冇機會,不如試携青李賢堯,或其他B2學校,因為T W自行過去有d d s o ...

就係諗住近D所以無轉葵青區, TW自行選葵青會so?點解嘅?

咁你意思即係自行選其他葵青區b2b/b2c會機會大D?

Thx a lot.

回覆 oiyau2005 的帖子

荃灣區既小六生, 無論b1, b2, 老師都會叫自行時要選跨區, 機會大d

妹妹頭 發表於 16-10-14 10:22
回覆 oiyau2005 的帖子

荃灣區既小六生, 無論b1, b2, 老師都會叫自行時要選跨區, 機會大d ...

哦, 又係喎, 唔怪得朋友仔女都派咗女葵青區, 自行收咗.

咁我自行選吳祥川,  葵青區仲有邊間校風好? thx

引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-10-14+10:22+回覆+

原帖由 oiyau2005 於 16-10-14 發表
哦, 又係喎, 唔怪得朋友仔女都派咗女葵青區, 自行收咗.

咁我自行選吳祥川,  葵青區仲有邊間校風好? thx
伍若瑜/吳祥川/顧超文/荔天/李賢堯都唔錯,簡介會出睇下。

gracelam 發表於 16-10-14 10:32
伍若瑜/吳祥川/顧超文/荔天/李賢堯都唔錯,簡介會出睇下。

thx

oiyau2005 發表於 16-10-14 10:17
就係諗住近D所以無轉葵青區, TW自行選葵青會so?點解嘅?

咁你意思即係自行選其他葵青區b2b/b2c會機會大D? ...
如果有心想自行已被收, 咁就要做下功課, 你女女B2A/B/C? 由於競爭激烈, 一定要門當戶對, 如果你係B2C仲走去B2A,可想而知你冇得同對手FIGHT, 最後又要大抽獎, 即係晒左個CHANCE.

你呢個情況同人地自行博高D係唔同, 因為人地仲會現大抽獎, 但你地TW重災區, 目的係要係自行入梗就唔洗困獸鬥

CARMAN1029 發表於 16-10-13 21:18
程一中數常b英c,
程二中英常 ...

仔係BAND3頭
自行-荔天,廖寶珊
甲一荔天,甲二廖寶珊,甲三梁醒得
乙一梁醒得
乙二聖芳濟
乙三林伯欣
乙四姚蓮生

叩門過程係身苦,因當時我氣管敏感咳到死下死下
但都要盡力去叩, 第二日去叩葉紀南即收
星期五所有中學收完派位証後,收到聖芳濟電話通知星期六interview見校長, 下午收到校長電話收.
星期六晚我就發燒了. 呢五天我一停下來就同食唔落瘦左四磅

小朋友有咩睇法先?

chocolatebean 發表於 16-10-14 11:03
如果有心想自行已被收, 咁就要做下功課, 你女女B2A/B/C? 由於競爭激烈, 一定要門當戶對, 如果你係B2C仲走去 ...

呈1應該係b2a, 咁考埋個呈2 有確實banding再選. thx

CARMAN1029 發表於 16-10-14 11:23
仔係BAND3頭
自行-荔天,廖寶珊
甲一荔天,甲二廖寶珊,甲三梁醒得
你仔B3A, 聖芳濟收左真係好好彩
而家讀得辛苦嗎?

你之前咁既排位, 真係危險
自行B2生都揀荔天/廖都難入啦! 你仔一定冇機
乙1/2 B3 點會仲有位? 連乙3林伯都冇, 一西就去左12, 你老C冇比意見你? 你上年有冇上嚟EK問?

oiyau2005 發表於 16-10-14 12:02
呈1應該係b2a, 咁考埋個呈2 有確實banding再選. thx
假設最後仍是B2A, 咁你可考慮一間B2A, 一間B2B, 希望唔洗跌落大抽獎

如果B2A, 吳B2B都可以考慮, 李都OK

派到李炳當然唔開心啦,佢見有D同學中英數唔合格都派到林伯欣.
當葉紀南收佢,老師叫佢即時交派位証,佢想比,但佢都話要問左媽咪先.
在我考慮交唔交時,呀仔都叫我交話好過李炳,咁我就交左,因為可以攞得返