用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
go

delete [複製鏈接]

delete
   2    0    0    0

醒目開學勳章

happynewyear16 發表於 16-10-9 23:06
想問下荃灣區揀中學系米真系咁惡搞?定係自行時都誇區都不是太大問題?

...
荃灣區真係好難揀學校, 得4間B1英中, 跟本唔夠位。所以好多成績TOP的學生係自行時誇區, 或考直資

醒目開學勳章 王國長老

13 間中學得 4 間 B1, 4 間入面有三間  (荃 & 何 & 可) 基本上要放乙一, 放乙二 (何 & 可) 唔係無機會但更難中, 乙二已經要放王.

自行時成績 ok 既都會跨區, 負擔到就考直資.

17-18 升中人數又多返遊戲更難玩.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-10-9+23:0

原帖由 peggy 於 16-10-09 發表
荃灣區真係好難揀學校, 得4間B1英中, 跟本唔夠位。所以好多成績TOP的學生係自行時誇區, 或考直資 ...
band 1生難玩。 女仔band 2生更難玩,女仔只有廖/李兩間放乙一,乙二要放梁省德了。

各band 1 band 2生有機會一係搬屋,一係自行要搞掂,一係考直資。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 16-10-10 11:01
band 1生難玩。 女仔band 2生更難玩,女仔只有廖/李兩間放乙一,乙二要放梁省德了。

各band 1 band 2生有 ...
agree,現在好多b1、b2生都考直資

回覆:荃灣區小六家長請進

咁即系不留在荃灣區好d la

引用:Quote:原帖由+peggy+於+16-10-09+發表荃灣

原帖由 gracelam 於 16-10-10 發表

各band 1 band 2生有 ...
Band 2女仔,如乙一廖,乙二已經要放梁,跟住點㨂?

又有好多人講,係band 2就照揀band 2就可以入,仲諗住乙部排廖丶李丶梁。

真係唔識揀

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-10-10+發表ba

原帖由 oiyau2005 於 16-10-11 發表
Band 2女仔,如乙一廖,乙二已經要放梁,跟住點㨂?

又有好多人講,係band 2就照揀band 2就可以入,仲諗住 ...
如果咁排,隨機號碼好後的話,就會派到band 3.

乙一廖/李係所有band 2生包括男仔都必揀,如果乙一唔中,乙二放廖/李一定唔會中。

考好呈二,為求自行可以已經入到廖/李。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-10-11 12:20
如果咁排,隨機號碼好後的話,就會派到band 3.

乙一廖/李係所有band 2生包括男仔都必揀,如果乙一唔中, ...
諗住自行: 廖. 李
甲: 廖. 李. 吳祥川
請問乙一廖, 乙二梁, 乙三同之後選咩?

第一次呈分應該係邊緣, 中數常A, 英D, 驚面試好窄.

醒目開學勳章

oiyau2005 發表於 16-10-11 13:47
諗住自行: 廖. 李
甲: 廖. 李. 吳祥川
請問乙一廖, 乙二梁, 乙三同之後選咩?
冇記錯廖寶珊自行時,英文要有B。

peggy 發表於 16-10-11 14:36
冇記錯廖寶珊自行時,英文要有B。

就係, 呀女咁嘅成績, 真係煩. 自行可能間間都唔得, 要靠大抽獎

咁英文差, 自行點填好?

回覆 oiyau2005 的帖子

李好似冇要求英文有B, 可以試依間

妹妹頭 發表於 16-10-11 16:25

thx. 咁另一間填咩好?

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 16-10-11 16:25

但英文是D的話,自行李城壁及梁省德應該都冇咩機
前年有同學仔呈分一數常A、中B、英c,呈分二中數常是A、英D,自行梁及李都冇收,大抽獎去左林百欣

回覆 peggy 的帖子

吓,彈左去band 3

引用:+本帖最後由+peggy+於+16-10-11+19:13+編輯

原帖由 peggy 於 16-10-11 發表
下,咁慘?又話banding份計總成績,佢應該band 2. 點解去咗band 3. 佢點填,真係好想知。

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 16-10-11 21:57
回覆 peggy 的帖子

吓,彈左去band 3

第一次英文呈分c,第二次呈分D,第三次呈分D,學校話已經是B2尾B3A的邊緣人

醒目開學勳章

oiyau2005 發表於 16-10-11 22:11
下,咁慘?又話banding份計總成績,佢應該band 2. 點解去咗band 3. 佢點填,真係好想知。

...

同學仔屬於邊緣人,乙一李成壁 乙二聖方濟,乙三梁省德,乙四林百欣
另一個同學仔呈分一中英B、數常A,呈分二中數常A、英c,是B2B生,自行李及廖都冇收。乙一填廖,乙二填李,乙三填梁,其他填咩就唔記得,但最後派了林百欣

引用:+本帖最後由+peggy+於+16-10-11+23:17+編輯

原帖由 peggy 於 16-10-11 發表
Thx a lot.

邊緣人係b2/b3邊緣人?

另一個同學仔成績唔差呀,應該去叩門

醒目開學勳章

oiyau2005 發表於 16-10-12 00:28
Thx a lot.

邊緣人係b2/b3邊緣人?

b2邊緣人
叩過幾間學校都唔收

現在2位同學仔係林百欣讀得不錯, 考全級10名內
‹ 上一主題|下一主題