用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有沒有做IQ test?
go

有沒有做IQ test? [複製鏈接]

小兒自閉,但不論老師/心理學家都覺得佢智力正常甚至偏優。
結果考慮到費用問題,我們沒有給他做 IQ test.
當初我覺得就算他真的是資優而沒有被發掘栽培,頂多是做返個“普通人”而矣。後來當我向學校老師報告孩子的自閉問題,老師特別問有沒有做IQ test. 當我告訴他沒有做時他好像有點失望。
   1    0    0    0

回覆樓主:

我有點後悔,是不是應該帶孩子去補做IQ test?
其實如果真的測出是資優,對孩子會有什麼影響?

回覆樓主:

你知道資優既定義嘛?
同埋小朋友已經係小學?學校有咩幫助俾資優生?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

請問當初有在CAC 做6歲前評估嗎?因為如果有做應該已經知道小朋友在哪一個range 的智力, 如果入得話讀得主流的就一定係IQ 80或以上(唔計明明智力低於仍然夾硬話要讀主流個d),點解學校老師會咁問? 另外學校對於資優生有支援嗎?會重點學習嗎?

引用:小兒自閉,但不論老師/心理學家都覺得佢智

原帖由 小余 於 16-10-08 發表
小兒自閉,但不論老師/心理學家都覺得佢智力正常甚至偏優。
結果考慮到費用問題,我們沒有給他做 IQ test.  ...
未必需要在意老師說話,有些老師對自閉認識不多。以前亦有老師問過"一般自閉孩子音樂天份很高,他可以聽一次音樂就背樂譜嗎?……"

當然如果係資優,小四左右參加中大資優課程,可以利用自閉孩子專注既天份去發展。

KCHK 發表於 16-10-9 12:47
請問當初有在CAC 做6歲前評估嗎?因為如果有做應該已經知道小朋友在哪一個range 的智力, 如果入得話讀得主 ...

我一直以為正常人係IQ=100。(^_^;)

係6歲前我哋有帶佢去協康評估,果次佢好似話15X, 話差少少就去到資優,但要六歲後再估才作準。

醒目開學勳章

小余 發表於 16-10-9 18:20

係6歲前我哋有帶佢去協康評估,果次佢好似話15X, 話差少少就去到資優 ...
不是130以上已是資優嗎?

醒目開學勳章

我小朋友沒有做過,亦沒有老師問過。
但今年學校提名左我小朋友參加香港資優教育學苑。

智能15X不只資優, 應該可以入天才之門
某些A仔在評估時, 會有一部份是特別高分, 例如, 記憶力, 過目不忘(但未必一定是睇書, 可以是晝晝, 背讀一些沒有特別義意的地圖,地方名, 日期等等), 如家長發現佢有這方面的投能, 可以再同學校傾下, 有無一些特別陪訓班

係6歲前我哋有帶佢去協康評估,果次佢好似話15X, 話差少少就去到資優 ...

我都好肯定資優係130,因為阿仔做咗IQ Test,只得128;所以佢唔算資優。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

IQ =100係正常, 但仲有一個叫做有限智能(即係比正常人低小小),呢一種都是要讀主流學校的。講返正題, 真心想問樓主, 你希望想小朋友做資優生嗎?定係繼續做普通人中的叻人呢?如果係前者就現在做IQ test 吧!因為如果學校有心拔尖,老師會主動要求的
‹ 上一主題|下一主題