用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 七歲男孩 英文書 提議
go

七歲男孩 英文書 提議

小兒就快七歲,現二年級。
我仔已看完roald dalh, 現在正在看david walliams。阿仔偏向故事重,搞笑的小說。

1. 請問各位家長,還有其他類似作者可介紹?
2. douglas adam - the hitchiker's guide to the galaxy 好看嗎?我見amazon 評語幾好。

先謝謝各位!

引用:小兒就快七歲,現二年級。 我仔已看完roald

原帖由 janelle427 於 16-10-08 發表
我仔已看完roald dalh, 現在正在看david walliams。阿仔偏向故事重,搞笑的小說 ...
嘩!你仔好勁,佢讀國際學校㗎? Roald Dahl有啲書去到小六、初中程度,可否分享下如何幫你仔仔有咁好英文程度?

janelle427 發表於 16-10-8 16:50
我仔已看完roald dalh, 現在正在看david walliams。阿仔偏向故事重,搞笑的小說 ...

我家小朋友很喜欢Geronimo系列,包括Thea stilton 系列和它的Adventure系列。小说类的很喜欢E.B.white的写的 charlotte's web, Stuart little和 the trumpet of the swan 等

我家还有一个最爱的就是小屁孩 the diary of a wimpy kid.,是可以看几遍也不厌烦的这些书,不过她不喜欢the 39clues, 看了一本就不愿意再看

引用:Quote:原帖由+janelle427+於+16-10-08+發表

原帖由 ppmmbb 於 16-10-08 發表
嘩!你仔好勁,佢讀國際學校㗎? Roald Dahl有啲書去到小六、初中程度,可否分享下如何幫你仔仔有咁好英文 ...
唔係呀, 佢讀本地學校㗎咋, 其實我從來冇乜點培養佢睇英文,佢鍾意睇咩我都由得佢睇!

但最幣中文書唔係好睇呢……佢比較偏英輕中

WKDRB16    發表於 16-11-12 14:51

引用:Quote:janelle427+發表於+16-10-8+16:50+

原帖由 jane-wang 於 16-10-08 發表
我家小朋友很喜欢Geronimo系列,包括Thea stilton 系列和它的Adventure系列。小说类的很喜欢E.B.white的写 ...
多謝你的提議
我會嘗試畀佢睇EB White

但係佢唔鍾意老鼠記者……

引用:Quote:janelle427+發表於+16-10-8+16:50+

原帖由 jane-wang 於 16-10-08 發表
我家还有一个最爱的就是小屁孩 the diary of a wimpy kid.,是可以看几遍也不厌烦的这些书,不过她不喜欢t ...
我個仔睇曬 whimpy kid....
同你個女一樣唔鍾意39 clue...

janelle427 發表於 16-10-8 22:58
多謝你的提議
我會嘗試畀佢睇EB White

我小朋友Geronimo是她最爱之一,所以家里总共有90几本Geronimo这一系列的书,她可以不厌其烦的反复看几遍

引用:小兒就快七歲,現二年級。 我仔已看完roald

原帖由 janelle427 於 16-10-08 發表
我查了the hitchiker's guide to the galaxy 約有1000 Lexile。看過Amazon的內頁,好像沒有插圖。我想跟大部份Roald Dahl 及David Walliams 的作品有些距離,跟Roald Dahl 的Boy 和Going Solo 相近。可以用來試試小朋友可否上另一個層次。至於內容我就沒有看了。

另外有一套叫Horowitz Wickedly Funny Collection。介紹說如喜歡Rolad Dahl 及David Walliams 會喜歡這套。這套淺一點。但我都還未看過。

David Walliams 寫小朋友間的友情寫得好,同埋佢好知道小朋友諗d咩,貼近高小小朋友的思想。不過,我不喜歡他加插的成人情節。如阿爸收埋本色情雜誌係坐床底,阿爸睇報紙的性感女朗等...另外Boy in the Dress講個男仔鐘意著女人衫扮女人...我都唔多接受到...Billionaire Boy 作者想帶出錢買不了親情和愛情,但我睇完只有一個感覺:我想發達!唔好意思,純個人感受...同埋男男女女果些情逗初開的感受,我諗我仔毫無頭緒。

我仔都是小二,也快看完全套Roald Dahl。我打算給他介紹Enid Blyton 的 Famous Five 和 Secret Seven。讓他在700Lexile 左右的書本打滾下,習慣再少一點插圖後,再試全文字書。而且Enid Blyton 是很著名作者,值得認識,這兩套書好多呢道的家長,都話仔女好鐘意睇。

其他深些許的書如,The Land of Story, The Chronicles of Narnia, Percy Jackson 和 Michael Murpurgo 的書, 呢道的家長話好睇。

WKDRB16    發表於 16-11-12 14:52
bobbob  睇得晒全套Roald Dahl都好好嘢  發表於 16-10-13 13:02

回覆 janelle427 的帖子

hitchhikers guide 鬼仔覺得好搞笑,not sure 土生土長香港人get 唔get 得哂,library 有嗎?

回覆:janelle427 的帖子

Heroes in Training 似 Goddess Girls, 講 Greek Gods 學生版本,可能淺啲,但冇Percy Jackson 咁暴力。我女二年級時睇呢幾個系列,Michael Morpurgo的書,有些有趣童書如Mudpuddle farm 也很好,至於深些的書,她只可完成Kensuke's Kingdom& Kaspar,  其餘像 Adolphus Tips, Joan of Arc 戰爭味太重,讀唔完。

WKDRB16    發表於 16-11-12 14:52

引用:Heroes+in+Training+似+Goddess+Girls,+講+

原帖由 fefemom 於 16-10-12 發表
Heroes in Training 似 Goddess Girls, 講 Greek Gods 學生版本,可能淺啲,但冇Percy Jackson 咁暴力。我 ...
Thanks! 爆力就唔好了。戰爭也太沈重!

引用:Heroes+in+Training+似+Goddess+Girls,+講+

原帖由 fefemom 於 16-10-12 發表
Heroes in Training 似 Goddess Girls, 講 Greek Gods 學生版本,可能淺啲,但冇Percy Jackson 咁暴力。我 ...
Heroes in Training 這套幾好喎,我試下仔鐘唔鐘意先!

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-10-11 12:51
回覆 janelle427 的帖子

hitchhikers guide 鬼仔覺得好搞笑,not sure 土生土長香港人get 唔get 得哂,lib ...
有得dl,不過個主角成30歲人,我仔無興趣睇。

醒目開學勳章

fefemom 發表於 16-10-12 12:58
我覺得女仔可能唔太鍾意講戰爭同少少暴力嘅書,但男仔通常幾鍾意呢類題材。

好叻仔!

Olympian 發表於 16-10-11 09:55
我查了the hitchiker's guide to the galaxy 約有1000 Lexile。看過Amazon的內頁,好像沒有插圖。我想跟大 ...

好贊同喺呢個level打滾吓以穩固其英文基礎先再上,畢竟lexile 700 到 lexile 1000嘅程度相差太大,穩固咗再上好啲。
lexile700 嘅書有好多類型,應該梗有些系列啱睇。
阿仔睇完一套Percy Jackson, 依家又再睇who was、老鼠記者系列,睇得比以前更快更專注。

WKDRB16    發表於 16-11-12 14:53

請問 lexile 700 有什麼書介紹?