用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利曼小如不能直升中,會去甚麼中學
樓主: 蝦米豬
go

瑪利曼小如不能直升中,會去甚麼中學 [複製鏈接]

唉,今年都出了,係#4。
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2

其實我主要唔明點解你話女英華係B1a,MSS係B1b-c? 以你標準兩間加st mary都唔係B1a。

lawsonmoon 發表於 17-7-24 12:06
唉,今年都出了,係#4。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3 ...

我只是以之前那個post的定義計,但原來咁計可能全港得10間band 1a, 咁吾好咁計囉,自己看數字心中有數。

lawsonmoon 發表於 17-7-24 11:29
真係? 咁你冇剌剌整個灣仔女校表有咩message? 同題目有咩關係?
P.S.
名校成績每年up & down,唔駛太粗心, ...
我夠唔明你冇喇喇揾個舊年嘅post嚟答
我希望所有學校可以好似港同咁公開佢哋嘅DSE數據、Jupas派位,清清楚楚
既然你覺得law冇乜人揀,不值一哂,咪即係呢個數據冇代表性
MSS舊年少人入冇理由解讀為佢哋成績down,應該係去哂其他真正神科
我明明同意你喎,你又推翻自己嘅立場

Rattie 發表於 17-7-24 16:10
我夠唔明你冇喇喇揾個舊年嘅post嚟答
我希望所有學校可以好似港同咁公開佢哋嘅DSE數據、Jupas派位,清清楚 ...
我忘記了係咪你自己話你孩子SP津小畢業,考MSS in都冇得in,轉了去SP私校? 跟住你又鐘意入去SP津校和MSS既 post 講吓人地,讚吓SP私校。其實你只需去SP私校post讚吓鼓勵吓自己學校就得架啦,st mary,MCS,MSS和SPSS尼D津校點有得比,人地要照顧超過一半以上唔係自己選既學生。

964000 發表於 17-7-24 04:48

有錯可向樓主指正。

lawsonmoon 發表於 17-7-24 18:16
我忘記了係咪你自己話你孩子SP津小畢業,考MSS in都冇得in,轉了去SP私校? 跟住你又鐘意入去SP津校和MSS既  ...

... 原來你之前講咩b1A冇得inaddressto me

咁首先多謝你抬舉我女,佢嘅成績長期B多過A,從未夠班去擠身b1A,呢啲係班主任實話實說同我講嘅。不過既然有SPSS呢個咁大嘅靠山,部分家長如我就好高騖遠走去越級挑戰,自行我哋都係揀啲b1A同學嘅心儀學校,幸運地都攞到兩次面試經驗。俾你講中有間真係in都冇得in~ 因家住港島,直資只申請兩間SP。阿女咁嘅名次神校都預咗但呢間係佢揀嘅點都要試一試,不過絕對冇hard feelings

原來你等到今年MSSDSE成績至答我,好亮麗

我分享只係一間大學一學系一年嘅數據,
1毛,證明係無關重要

其實我好鍾意MPS,有得抽我一定會揀,家長對腳最實際

Rattie 發表於 17-7-25 11:04
噢... 原來你之前講咩b1A冇得in係addressto me咁首先多謝你抬舉我女,佢嘅成績長期B多過A,從未夠班去擠身b ...
我在EK由day 1,好多人都知我是支持一眾名津如剌沙等,反對名津轉直資,我連自己母校也批評。我係見你眾多留言都係去人地既post挖苦D津校,這個post你第一個留言就好典形去挖苦這間津校,其實去番SP私校post讚吓鼓勵吓自己學校就得架啦,不用去人地津校既post去挖苦人既。

lawsonmoon 發表於 17-7-25 12:41
我在EK由day 1,好多人都知我是支持一眾名津如剌沙等,反對名津轉直資,我連自己母校也批評。我係見你眾多 ...
阿羅生你等咗咁多個月等到依家至拎返個沈咗唔知去邊嘅舖嚟發圍
所以都多謝你咁留心去跟我啲留言
的確有啲受寵若驚
是但喇 唔想再糾纏
時間寶貴 不再作回應

Rattie 發表於 17-7-25 19:01
阿羅生你等咗咁多個月等到依家至拎返個沈咗唔知去邊嘅舖嚟發圍
所以都多謝你咁留心去跟我啲留言
的確有啲受 ...
我姓蒙。不用回應,看者自己識分析。好多都是好學校,問題係有D家長反宣傳,幫倒忙,學校都好無耐。
‹ 上一主題|下一主題