用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞松大女離開spcc去讀ics
樓主: 786
go

亞松大女離開spcc去讀ics  

隨便拿一篇好的散文(例如:許地山)用廣東話或普通話讀,如果通順的話,那就是用國語所寫;如果用廣東話讀的不大通順,就是用普通話寫的,自己感受一下吧!

iedummy 發表於 16-10-8 16:00
松女是升幾多年级?

升中一啦...

virgokaren 發表於 16-10-8 18:53
梁錦松和伏明霞两個名寫在家長欄上,每個加 20分都佔左 40分啦!
佢出席 admission briefing 都係俾面學校啫,吾出席都收硬啦!
我吾信冇人事關係分囉!
畀面派對, 亞松無理由唔識做....

引用:隨便拿一篇好的散文(例如:許地山)用廣東

原帖由 LSKLTK 於 16-10-08 發表
隨便拿一篇好的散文(例如:許地山)用廣東話或普通話讀,如果通順的話,那就是用國語所寫;如果用廣東話讀 ...
我乖乖的在網上搜尋了一下,國語和普通話的音調有不同,而原來自己一直都是說帶香港腔的國語。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Yeahly_ly 發表於 16-10-8 12:10
松松自己講架
'嗯,子女太信我,覺得成績不重要!我一直覺得不要考第一,也不要考最尾,最好不要 ...

成篇訪問都充滿矛盾,如果佢認為“讀書不是求分数”,早就唔應該讀SPCC啦,讀落去雖然緊緊合格但總算合格,如果睇分数如浮雲更加唔需要轉校。呢篇訪問如果真係出自佢口就真係前言不对後語。曾經身為香港教育大旗手都搞唔掂自己個女既学業,要放棄香港教育制度既学校而轉到国際学校,真係講唔過去。

73662710  👍👍👍👍  發表於 16-10-9 00:30

Soundervolt 發表於 16-10-8 23:29
成篇訪問都充滿矛盾,如果佢認為“讀書不是求分数”,早就唔應該讀SPCC啦,讀落去雖然緊緊合格但總数合格 ...

求學不是求分數....講係咁講啫....求唔到都無辦法....有d真係想谷都谷唔到....咪就係當初唔了解唔自小朋友....入到唔代表讀到....讀唔到其實都幾打擊小朋友自信心!

Yeahly_ly 發表於 16-10-8 23:44

求學不是求分數....講係咁講啫....求唔到都無辦法....有d ...

我都認為“讀書不是求分数”,讀書真正目的應該係求知識,不過整個教育制度喺每一個階段都不離分数,喺香港讀書又点可以咁離地唔理分数呢?

Soundervolt 發表於 16-10-8 23:58
我都認為“讀書不是求分数”,讀書真正目的應該係求知識,不過整個教育制度喺每一個階段都不離分数,喺香 ...

可能已經理左分數呢但真係有d你谷都谷唔黎....

virgokaren 發表於 16-10-8 19:10
係囉!
等於香港人話自己講廣東話,廣州人話自己講白話,其實大家都係講粵語。
廣州人有佢的口音,以前比較 ...

普通話/漢語拼音,都係規範化部份。

virgokaren 發表於 16-10-8 18:53
梁錦松和伏明霞两個名寫在家長欄上,每個加 20分都佔左 40分啦!
佢出席 admission briefing 都係俾面學校 ...

其實唔駛睇申請表啦。段估校董有推薦呢樣野,點規範姐。

ANChan59 發表於 16-10-8 18:34
咁啱三四年前,我有朋友他有一仔一女在SPCC讀到初中,最後都是去咗 ICS,都是學業上跟不上,特別是中文, ...

呀龍呀蟲係基督徒,spcc附小德育亦出名教得好,話佢地係香港最好既基督教小學之一,相信亦唔太有異議。佢地又有關係卡碌,無理由唔讀播。

上到中學有一半係外來全港精英,spcc亦出名重課業,呀蟲走亦正常。

成篇訪問都充滿矛盾,如果佢認為“讀書不是求分数”, ...

唔矛盾喎。呀蟲呀龍係教徒,佢亦講過從小培養德育價值觀重要。佢地睇當然唔似我地平凡人諗一條龍為入spcc.

有錢人當然可以任性,又求學不是求分數,又德育培養,多次機會。

成篇訪問都充滿矛盾,如果佢認為“讀書不是求分数”, ...

我的記憶是否有錯,吹「求學不是求分數」是飯焦,不是阿蟲!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 16-10-9 08:59
呀龍呀蟲係基督徒,spcc附小德育亦出名教得好,話佢地係香港最好既基督教小學之一,相信亦唔太有異議。佢 ...

我澄清兩點:

我朋友是喜歡Spcc,但孩子成績跟唔上,又時不時見吓家長,他們覺得冇㽼,於是轉校。是否勸退,就各自表述!

到轉校,他們不考慮一般 lS,只考慮 lCS,就是我前面講的原因,不是針對SPCC的品格栽培!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-10-9 09:35
我的記憶是否有錯,吹「求學不是求分數」是飯焦,不是阿蟲!

當年阿松係時任教育統籌委員會主席而羅范係當時教育統籌局局長,兩人係拍檔,推出"求學不是求分數"應該係當時教統會整體決定,羅范只係擔當責任其中一人。而且訪客內容亦說明阿松有呢個想法。陳Sir話時話,收唔收到風阿松兩位公子係DBS讀成點?

以下係訪客內容:

當年正是他一手促成的教育政策鼓勵學校轉為直資。梁錦松為女兒轉校,自言一直也不着重子女成績。

"嗯,子女太信我,覺得成績不重要!我一直覺得不要考第一,也不要考最尾,最好不要不合格,她便是差點不合格……中學環境始終不同,太大壓力對她不好。"

Soundervolt 發表於 16-10-9 10:06
當年阿松係時任教育統籌委員會主席而羅范係當時教育統籌局局長,兩人係拍檔,推出"求學不是求分數"應該係 ...

剛剛上網找資料,應該是飯焦在2004年4月第一次講在教育局刋登有關說法及電視廣告,當時教育局局長是沙皇。

阿蟲是90-98的教委會主席,之後行政會議成員,01年任財政司司長,03年偷步買車落台。

我阿仔掹車邊入中學,小學的情況就不清楚!就算知道,我亦不想談論他的兒子情況!

當年他在位時推直資,到子女入學,以他是當年國粹派代表人物,我以為他會選擇培橋,勞工子弟,點知係選傳統直資,都幾發人心醒!

ANChan59 發表於 16-10-9 10:50
當年他在位時推直資,到子女入學,以他是當年國粹派代表人物,我以為他會選擇培橋,勞工子弟,點知係選傳統 ...

咁佢當年信左穌哥,信仰問題,揀保羅都好正常既。

反而佢係校友,信仰又無矛盾,又係直資,點解唔幫個仔揀返母校?

有些學校真正強在中學!
在小學階段,有小部分權貴父母覺得求學不必要求分數,在適當時候他們的孩子就會離開。

大家唔係真係信佢講乜掛

認真就輸了

hppa    發表於 16-10-11 01:15