用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因? ...
樓主: Felix223
go

選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因?   [複製鏈接]

你地唔好講到咁遠啦, 我只係知道, 用母語(廣東話)學母語(中文)是理所當然, 小朋友讀得開心, 教學效果自然好.

反對普教中,尤其係响幼稚園同初小,字都未認熟,語文根基句子結構都未掌握好,同一套文字系統但不同發音已經夠混亂。
而且香港教育好迷信“標準答案”,不同於標準答案一律被視為錯,例如廣東地區可以接受叫蕃茄、馬鈴薯,亦可寫成書面語,北方人先叫西紅柿、土豆,但點解西紅柿土豆先啱,蕃茄馬鈴薯係錯?南方人有分祖母外婆,點解要跟北方人寫奶奶?
語文從來係廣泛多變,南北方有分別,文革前後亦有好大分別,我接受唔到香港教育制度要把文革後比較傾向北方文法修詞的中文視為正宗。

karinawong1031 發表於 16-12-7 05:03
反對普教中,尤其係响幼稚園同初小,字都未認熟,語文根基句子結構都未掌握好,同一套文字系統但不同發音已 ...
"語文從來係廣泛多變,南北方有分別,文革前後亦有好大分別,我接受唔到香港教育制度要把文革後比較傾向北方文法修詞的中文視為正宗。"

問題唔係南北分, 係所謂標準化, 呢樣岩哂香港家長"荷車"... 誰是"正宗" 更加係問題徵結所在...

周子瑜事件, 明明又話 "各自表述", 點解呢位細路女搖佢地支旗仔有問題?!

唔講了...

karinawong1031  成日叫人唔好政治化,根本推既政策都係政治任務。
一日到黑講依法辦事,最唔守法就係講嗰個   發表於 16-12-7 10:13

宏心  一樣講普通話的大陸人和鬼佬,邊個自小被共產黨洗腦?  發表於 昨天 20:06

你擔心唔係語言或文字, 你擔心係被洗腦. 已說得明明白白, 亦知道你反對共產黨, 包括管治; 教育; 國防; 你覺得由台灣人教; 用台灣人價值觀就冇問題了.
其實如要討論, 你大可直接說"港獨", 而不需怕"溫水煮蛙".

其實有好多津校普通話老師係本地人教, 仲要講得唔正. 反倒直私因資源充足, 更多請大陸人教普通話. 好了已說了這是政治題, 那我不用再討論了, 因為我反對"港獨".

LODAVID 發表於 16-12-7 10:09
宏心  一樣講普通話的大陸人和鬼佬,邊個自小被共產黨洗腦?  發表於 昨天 20:06

你擔心唔係語言或文字,  ...

大家唔好太離題啦,何必要咁激。
題外話,支持廣教中,唔代表支持港獨,亦唔代表我支持共産主義!我支持的係民主。唔好把所有事情混在一起。

LODAVID 發表於 16-12-7 10:09

你擔心唔係語言或文字,  ...

其實唔需講到獨唔獨.

正如你講淨講英文唔講中文既例子, 學好普通話可以獨立成科, 而唔需要EXCLUSIVE 排除粵教中. 需知粵語到而家呢刻仲係香港人既母語.

粵文化有佢保留既意義, 正如唔少人都提過, 唐詩宋詞用粵語唸更通順成韻.

回覆 retriever 的帖子

各位, 我只是回比較激既宏心, 對於你們觀點我同意, 所以冇回你們.

Felix223  relax la!!   發表於 16-12-7 10:44

回覆 宏心 的帖子

哈, 你鍾意啦. 黨媒誤導??? 唔好成日想人意見不合就係共產黨洗腦. 你唔港獨推反佢個一黨專政, 根本就唔可能. 只將壞事說出, 卻將好事抽離. 你要固步自封冇問題.

‹ 上一主題|下一主題