用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因? ...
樓主: Felix223
go

選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因?   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-10-14 07:44
個人傾向粵教中,但選校要面對實事。

事情有d走向英中果種標籤化。。即精英才能唸普教中。
小學就唔知, 呀女當年升中時有得選普班及粵班, D人以為普班勁D, 點知年尾考試中文最好成績的幾個是粵班

se6b03 發表於 16-10-14 10:01
用普教中,驚唔驚第日小朋友淨係識西紅柿,唔識蕃茄,只識茄子,唔識叫矮瓜。我要食冰淇淋同巧克力,唔識講 ...

其實唯物D 講, 有唔少人覺得語言只係溝逍技能, 最白D 只係攞唔攞到高分既科目.

所以, 你講果D 詞語既差別, 對一些高中去國外, 認英文好過識中文既人, 係唔會有太大既差別. 而呢班人, 亦通常係有條件既人...

引用:Quote:retriever+發表於+16-10-14+07:44+個

原帖由 NeoMom 於 16-10-14 發表
小學就唔知, 呀女當年升中時有得選普班及粵班, D人以為普班勁D, 點知年尾考試中文最好成績的幾個是粵班
...
叻既唔一定要揀普~~~

wong8 發表於 16-10-14 11:48
明顯你就係五根毛,亦肯定你係自干五,仲唔認一講普教中就彈出來唱好,話再揀都會揀普教中,又話喜歡普教中
我認呀大人,我係好喜歡,越來越喜歡,那又如何?其實我選擇什麼關你咩事呢?
除此之外,我也是五根毛、自干五,你話我係乜就係乜啦,唔好動氣呀大人,
小心爆血管呀,太認真..........便輸了

NeoMom 發表於 16-10-14 11:57
...

其實都好奇怪?好似黃埔宣小又是精英班先要普教中,D人唔讀書咁好咪可以在粵教班(emoji)

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-14 12:15
我認呀大人,我係好喜歡,越來越喜歡,那又如何?其實我選擇什麼關你咩事呢?
除此之外,我也是五 ...
自干五 自己興奮,傻上腦,全部都係自干五的特癥,
唔好害別人的仔女呀

wong8 發表於 16-10-14 12:28
自干五 自己興奮,傻上腦,全部都係自干五的特癥,
唔好害別人的仔女呀
你都幾好幻想力架喎

回覆 se6b03 的帖子

我覺得唔會,如果在家,冇人講茄子, 西紅柿之類的,就冇呢個問題.
小朋友寫作時就自動會轉.
正如,前面有網友講"魚蛋"
如果我教仔作文,我估我教佢寫 "魚蛋", 我曾問仔,知唔知魚蛋 書面語寫乜? 佢 識話用 "魚丸"喎, 話老師有教.

babywoman 發表於 16-10-14 13:52
回覆 se6b03 的帖子

我覺得唔會,如果在家,冇人講茄子, 西紅柿之類的,就冇呢個問題.

我地細個時,魚蛋書面語,是否魚丸子?

回覆 retriever 的帖子

資源 ? 唔覺, 我仔四年的中文老師都是本地的, 仔話佢 地啲普通話真係幾普通下. 可能讀課文時,會播短片或CD.但三個中文老師啲字都幾靚下,少見

細個學當然有優勢.

浸咗 四年, 點都有啲成果呱.

DSE , 用返廣東話, 中學時,我都傾向讀返廣東話班(如果有得選),但亦不會成為我選 中學的原因.

魚蛋.

babywoman 發表於 16-10-14 14:00

資源 ? 唔覺, 我仔四年的中文老師都是本地的, 仔話佢 地啲普通話真係幾普通下:happ ...

請教,咁寫泡面,會否被硬改成方便面?

我仔二年班時,有派一本粵普對譯小冊子,剛拎出來睇, 但冇公仔面的對譯, 我估要寫方便面.

我地講公仔面或即食面

引用:我仔二年班時,有派一本粵普對譯小冊子,剛拎

原帖由 babywoman 於 16-10-14 發表
我仔二年班時,有派一本粵普對譯小冊子,剛拎出來睇, 但冇公仔面的對譯, 我估要寫方便面.

我地講公仔面或即 ...
在香港,“即食麵”係正式的書面語,若在中文作文用“方便麵”,我個人覺得係錯的。用普通話交談或普通話口語考試才應說“方便麵”。

回覆 BBKDWLAM 的帖子

剛剛又因呢個問題, 問仔佢 點寫書面語. 原來佢都係寫"即食麵" ,係冇錯架

其實香港嘅書面語有好大嘅生存空間 始終香港好多廣告 包裝都用香港嘅書面語而唔係魚丸子嗰隻
除非中國擺脫到中國製造=cheap嘢嘅形象
如果唔係都唔駛真係學普通話入文
可以學返我哋香港人用開嘅書面語

其實如果唔係強國係近20年強大起嚟, 到時就算全球有50%人講普通話, 又會有幾多人認為普通話緊要呢?

香港普教中最大問題係: 不論不類

香港學校到底有冇諗過自己要教邊類普通話? 台灣式? 中國式?

香港小學教普通話既老師本身既普通話水平: 自己衡量吓吧!
香港小學教普通話既教材: 大多數都係以文字以粵語為本而寫既教材加上普通話拼音嚟教?

普通話用語: 教過幾多? 又有幾多係有教粵普對照?
普通話標點: 其實好多人都無留意, 中文目前係有兩套標點符號. 香港人用開既係由中華民國年代創立, 即現在主要只有香港同台灣用緊. 中國內地係用緊另一套標點符號.

普教中, 只著重發音拼音, 句法用詞標點都唔教, 仲可以當係語文?

Felix223    發表於 16-10-17 12:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-17 08:56
普通話標點: 其實好多人都無留意, 中文目前係有兩套標點符號. 香港人用開既係由中華民國年代創立, 即現在主要只有香港同台灣用緊. 中國內地係用緊另一套標點符號.
兩套標點符號, 有冇資料睇下?

普教中, 只著重發音拼音, 句法用詞標點都唔教, 仲可以當係語文?..............係有教既

我個仔小一至小三普教中,讀得唔開心,我都唔識教.
今年小四轉去粵教中學校,讀得好開心,竟然會自動自覺用錄音筆幫自己默書,而家我唔理佢佢都次次九十幾分,老師仲讚佢文筆流暢,真係神跡
‹ 上一主題|下一主題