用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因? ...
go

選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因?  

其實自己心儀一間小學,不過現在小一至小三改了普教中。講真好似出面唔多選擇,我自己想知大家會點揀?自己真的擔心應付不到阿仔呢科普通話?又想知是否升中所有中學(津校)都是用粵教中?

hppa  you need to consider yourself  發表於 16-10-13 14:08

Felix223 發表於 16-10-7 17:02
其實自己心儀一間小學,不過現在小一至小三改了普教中。講真好似出面唔多選擇,我自己想知大家會點揀?自己 ...
大多數中學都係粵教中.
我當年都係首選唔係全面普教中既小學 (一級只有部份班別普教中)

Chirley    發表於 16-10-7 17:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-7 17:11
大多數中學都係粵教中.
我當年都係首選唔係全面普教中既小學 (一級只有部份班別普教中)
...
又咁講, 如果小一至小三是普教, 到小四至小六是粵教中,
唔知點睇法? 其實對於小朋友的中文是否會好混亂??

Felix223 發表於 16-10-7 17:18
又咁講, 如果小一至小三是普教, 到小四至小六是粵教中,
唔知點睇法? 其實對於小朋友的中文是否會好混亂??
...

你講呢間, 好似係91網某校.

坦白講, 如果本身普通話唔好, 小一至小三既成績可能會落後一截, 小朋友有機會失去信心, 到時幾難攪

依家既一般小學中文科考試都會分以下4部份:

1. 作文
2. 閱讀理解
3. 聆聽
4. 口試

諗吓係3同4, 你幫到幾多呢? (雖然呢兩個部佔分數較少)

Felix223    發表於 16-10-7 17:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

No No...係31網德信. 如果新油天係6年全普教, 我會更痛苦.

hkpapa852  德信都變埋係咁......  發表於 16-10-7 17:33

Felix223 發表於 16-10-7 17:24
回覆 hkpapa852 的帖子

No No...係31網德信. 如果新油天係6年全普教, 我會更痛苦.

係六年半普教中,一年級正學期開始

tkinwong 發表於 16-10-7 17:34
係六年半普教中,一年級正學期開始

新油天五年半,頭先打錯

Felix223  請教是否很多人有另外外補普通話??  發表於 16-10-7 17:43

我女兒讀的小學是一至六年級也是普教中,她在幼稚園無乜學過普通話,但入小學後兩年左右已適應,我們沒有外補普通話,但因普教中浸咗6年,現在基本的聽和説已經沒有問題

Felix223  謝. 是否可以說不要太擔心是否廣教或普教呢?  發表於 16-10-7 18:08

回覆樓主:

首選全校粵教中,或者部份班粵教中,次選全校普教中,五/六年都係普教,唔揀會轉來轉去,一時粵教一時普教。

Felix223  謝. 是否可以說不要太擔心是否廣教或普教呢?

其實無論你喜不喜歡也好,學習普通話已是一個趨勢,而且全部同學也一同面對,一同學習,所以我認為普教中有得著,起碼浸咗6年已應付到基本聽講,如果比我重新選擇,我還是喜歡普教中

一定首選粵教中,普通話當其中一科咁學就ok~

Lingfung813  Agree  發表於 16-10-12 01:22

Felix223 發表於 16-10-7 17:02
其實自己心儀一間小學,不過現在小一至小三改了普教中。講真好似出面唔多選擇,我自己想知大家會點揀?自己 ...

個人傾向粵教中, 因認為只要有普通話課亦足夠, 但綜觀多數直資、私校、及較高水平之官津校,
都採用普教中, 深覺粵教中選擇較少.....但政府已出研究文件表明普教中並未有提升中文能力之結果,
所以聽聞開始有些學校 "有限度" 地轉用粵普混合, 不知道是否屬實? 有沒有家長可以指教呢? 謝謝!

rose2017 發表於 16-10-7 19:32
個人傾向粵教中, 因認為只要有普通話課亦足夠, 但綜觀多數直資、私校、及較高水平之官津校,
都採用普教中 ...

個人極支持粵教中,廣東話文化博學精深。明明已經有報導指出普教中未能令學生大大提升中文水平?!最慘政府不時更改教育政策要d學生做白老鼠。唉,自己原先鎖定某些學校做目標,但又因為普教中問題,真好頭痛。

以前德信好似二年班才開始普教中的.原來現在變咗一至三年班普教中.
是否普教中,不是我考慮學校的主要原因. 至少當年選校時冇想過這個問題

我仔現在普教中的小學. 一年班之前冇接觸過普通話. 以前讀德信幼稚園 ,亦沒有普通話學的. 誠然, 小一初期是難過的, 聆聽很差, 測驗不合格 , 十條聆聽啱兩條. 我地小一說話考試可以用廣東話, 小二才規定要用普通話,所以 ,說話方面 可能經過一年後 ,不算差, 最低都有 85分.
作文方面 , 是否普通話似乎冇太大分別 ,如果平時看書多, 寫得多, 應該冇太大分別.
至現在為止, 估計是聆聽部分比較難, 號稱"死亡之卷" . 這是大部分"廣東話"人的通病 .還有拼音工作紙, 我仔是學得不好的, 考試前要死記(但現在每次都啱晒)
我仔經過三年的普通話學習(冇外補), 溝通基本上冇問題, 現在經常在網上與台灣人說普通話, 至少比爸爸媽媽說得好  
中文科亦不斷進步 ,由最初小一時剛合格,至現在全級約三十多名, 普通話對我仔來說並不是洪水猛獸.
我地家長會上, 班主任也說班中同學在普通話方面大部分 是沒有問題的.

但德小四年班轉廣東話教 ,似乎怪怪地,我 不知好與不好. 個人感覺有點兩頭不到岸咁. 不過, 我記得當年去循小聽簡介會時, 聽到循小也是高小轉廣東話的 . 估計是先試計劃, 不久也可能會轉了.

1·如果孩子一直學習中,英等語文都沒問題,就算普教理應不用太擔心他能不能追上。事實上,孩子學習語言的能力比起大人還強上幾倍
2·如家庭因私人特別理由而抗佢普通話,才須把粵/普教放在考慮要點,我估計一般家長冇咩特別考慮,而我則很彈性,2様都ok。

我兒子在普教中讀小一,暫時問題是作句。

小孩寫我喜歡踏單車,老師話錯,是:我喜歡騎自行車。

小孩作句說馬路上有私家車和巴士,老師話錯,是行車路上有轎車和公共氣車。

唉!不用多說!

porkbau1 發表於 16-10-8 01:39
我兒子在普教中讀小一,暫時問題是作句。

小孩寫我喜歡踏單車,老師話錯,是:我喜歡騎自行車。
仲有,魚蛋都係錯,魚丸子才對。
So what,錯下錯下就識架啦。
試下望遠D,你孩子從小就懂普/粵既差異,長大後工作上和強國機構來往,也許更順利,OK?

回覆:選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因?

我會選粵教中!其實最出名學校 St. Paul covent, good hope 等都是粵教中!
我覺得有普通話課已很足夠!
一來詩詞歌賦是粵音最接近的。二來,粵語最直接,最能協助他們掌握中文!三來,如果小朋友中文有不明白,需要幫忙,至少我可以!

edith208  GOOD HOPE中學普教中  發表於 16-10-14 13:07

dereklg 發表於 16-10-8 01:48
仲有,魚蛋都係錯,魚丸子才對。
So what,錯下錯下就識架啦。
試下望遠D,你孩子從小就懂普/粵既差異,長 ...

但平常對話和出外食野時,阿爸和阿媽是叫魚蛋粉不是叫魚丸粉喎!

作為成年人會明點解叫魚丸,但小孩可能不明白的。

如小孩一向用普通話作母語,一定會寫魚丸!但現在你和我也暫時仲用緊廣東話生活,那寫作時用了魚蛋而比老師叫改正,咁你點睇呢?

CananMa 發表於 16-10-8 01:50
我會選粵教中!其實最出名學校 St. Paul covent, good hope 等都是粵教中!
我覺得有普通話課已很足夠!
一 ...
重點不在粵教,而在於該校是convent 同good hope,,如果convent同goodhope用非洲話教中文,相信仍然會大把家長撲埋去讀

crystalwsm  你說出了重點  發表於 16-10-13 19:28