用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因? ...
樓主: Felix223
go

選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因?  

dereklg 發表於 16-10-8 02:16
重點不在粵教,而在於該校是convent 同good hope,,如果convent同goodhope用非洲話教中文,相信仍然會大把家 ...

主家席,講緊是津校!關兩間女校咩事呢?

porkbau1 發表於 16-10-8 02:14
但平常對話和出外食野時,阿爸和阿媽是叫魚蛋粉不是叫魚丸粉喎!

作為成年人會明點解叫魚丸,但小孩可能 ...
我個女從小都是2文3語,非關普/粵教事,也一樣是字詞大混亂,例如榮字佢讀"勇",君讀"尊"。信任你的孩子,他是有能力的,很快便能掌握粵/普的差異,一點都不是大問題。正如美加回流的孩子,也要適應本地英式/港式英文的分別,口音/用字的大不同,

前題是你不要太計較因一時對錯,而被老師扣些分。仲可以借機教育佢面對錯誤,及從小錯誤去改正既道理。

porkbau1 發表於 16-10-8 02:33
主家席,講緊是津校!關兩間女校咩事呢?
發帖者是想講convent,good hope 都係粵教…>所以=粤教係好

我唔否定粵教係好,但因convent及goodhope粵教而作出粵教=好的結論,似乎不存在直接羅輯

dereklg 發表於 16-10-8 02:42
發帖者是想講convent,good hope 都係粵教…>所以=粤教係好

我唔否定粵教係好,但因convent及goodhope粵教 ...

Good Hope 中學好像是普教中?

Felix223 發表於 16-10-7 20:02
個人極支持粵教中,廣東話文化博學精深。明明已經有報導指出普教中未能令學生大大提升中文水平?!最慘政 ...

十分同意,冇證據普教中比粵教中好,政府純粹政治考慮而硬推,有得揀,我一定先揀粵教中

引用:其實自己心儀一間小學,不過現在小一至小三

原帖由 Felix223 於 16-10-07 發表
其實自己心儀一間小學,不過現在小一至小三改了普教中。講真好似出面唔多選擇,我自己想知大家會點揀?自己 ...
唔會,講真我寧願學普通話,當學多樣

回覆樓主:

如果是官津小,會首選全校粵教,或者部份班別粵教的小學,次選全校普教中,不會揀中途普/粵轉換的學校,或者單元制的學校。轉來轉去,小朋友難適應,而且兩頭唔到岸。

用母語學中文,成效最高,普通話獨立成科,也可以講得流利。

monkeydiary 發表於 16-10-11 13:52
唔會,講真我寧願學普通話,當學多樣

我認為當學多樣。只需要有普通話科就可以。
以前我只係中學上過三年普通話堂。而家做野要同大陸人溝通都無問題!
根本不用將兩科二合一!

其實我要更正小5& 小6是用粵教中.
認同學多樣語言是無壞,

Felix223 發表於 16-10-13 14:13
其實我要更正小5& 小6是用粵教中.
認同學多樣語言是無壞,

認同就唔好擔心啦

Felix223  知道!!  發表於 16-10-13 15:52

如果同學大部份母語是廣東話的勉強可接受, 但若大部份是普通話的會很蝕張, 而且老師/學校不會千就"少數同學", 那替子女很不甘

回覆:選學校(津校),會否考慮粵教中定普教中為主因?

(1)粤教中的小學一樣有普通話堂,學生唔會無得學普通話的...(2)寫作始終和口語唔同,其實和廣東話情況一樣,好多普通話亦唔可以寫成書面語,所以普通話好處無想像中咁大的...(3)我是過來人,覺得普教同粤教之間轉換唔難適應,中文堂都係跟返本書,作答都係用書面語

個人極支持粵教中,廣東話文化博學精深。明明已經有報導指出普教中未能令學生大大提升中文水平?!最慘政 ...

笨忍普通話唔掂,所以主張粵教中

Bobo1210    發表於 16-10-14 12:25

rose2017 發表於 16-10-7 19:32
個人傾向粵教中, 因認為只要有普通話課亦足夠, 但綜觀多數直資、私校、及較高水平之官津校,
都採用普教中 ...

研究文件應該唔係政府出既,係大學出既。

個人傾向粵教中,但選校要面對實事。

事情有d走向英中果種標籤化。。即精英才能唸普教中。

有津小普教中果班就係叻果班,亦係資源問題。

babywoman 發表於 16-10-7 21:38
以前德信好似二年班才開始普教中的.原來現在變咗一至三年班普教中.
是否普教中,不是我考慮學校的主要原因. ...

會否是資源問題,因為語言早教關係,所以初小優先?

porkbau1 發表於 16-10-8 01:39
我兒子在普教中讀小一,暫時問題是作句。

小孩寫我喜歡踏單車,老師話錯,是:我喜歡騎自行車。

呢方面,會否因為普教中老師多是國內人,成長習慣關係,所以用詞標準也大陸化?

單車,馬路,我們從小書面語都用,亦無問題。

華語世界博大,難道接受不了,泡面跟方便面是相通的?❓

請指教?

用普教中,驚唔驚第日小朋友淨係識西紅柿,唔識蕃茄,只識茄子,唔識叫矮瓜。

我要食冰淇淋同巧克力,唔識講食雪糕及朱古力?

retriever 發表於 16-10-14 07:44
個人傾向粵教中,但選校要面對實事。

事情有d走向英中果種標籤化。。即精英才能唸普教中。

將來唔知會唔會精英班可以優先學簡體字?

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-7 19:18
Felix223  謝. 是否可以說不要太擔心是否廣教或普教呢?

其實無論你喜不喜歡也好,學習普通話已是一個趨勢 ...
明顯你就係五根毛,亦肯定你係自干五,仲唔認一講普教中就彈出來唱好,話再揀都會揀普教中,又話喜歡普教中