用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 14年細B既家長
樓主: happygirl001
go

14年細B既家長  

我個個係11月男仔 都係直接報k
(6-7間)--預左全部無OFFER

legoisland2005 發表於 16-11-3 11:07
我個個係11月男仔 都係直接報k
(6-7間)--預左全部無OFFER

咁灰?我個個都11月 起碼有1-2間會收啩

回覆:迷紫 的帖子

我女12月尾 大部份報n...講真真算小朋友再叻都無可能同大一年個d 一樣 我驚佢辛苦。

siuyiu15 發表於 16-11-5 16:52
我女12月尾 大部份報n...講真真算小朋友再叻都無可能同大一年個d 一樣 我驚佢辛苦。

...

Same thought

siuyiu15 發表於 16-11-5 16:52

...

可能我真係過份樂觀, 啱啱in完3間, 表現都算差...

引用:Quote:siuyiu15+發表於+16-11-5+16:52+ 我

原帖由 happygirl001 於 16-11-06 發表
因為有好多超大b...計落大我地b 年幾 入普能學校就得 搶手學校就無機會啦

我係十月B, 報左五間K。唸住如果慢,就讀多一年K1.

ballball1011 發表於 16-11-7 10:43
我係十月B, 報左五間K。唸住如果慢,就讀多一年K1.

repeat K1好 定遲一年入學好呢

問了好几位家長, 佢地都話K1好似多一D野學, 同埋我唸住K1可以有學卷. 唔好先再唸在原校讀定揾私校LOR

回覆 happygirl001 的帖子

Repeat K1好 D..除非有FULL TIME MOM.比佢學下群體生活...對下 YEAR 的 INTERVIEW 有幫助.

萬一佢 K1 又跟得上喎... 可以索性K2,K3.唔駛讀多次K1 TIM..

引用:回覆+happygirl001+的帖子 Repeat+K1好+D.

原帖由 legoisland2005 於 16-11-07 發表

Repeat K1好 D..除非有FULL TIME MOM.比佢學下群體生活...對下 YEAR 的 INTERVI ...
不過如果只係村幼收, 諗住讀第一年k1...repeat k1咁我諗一般都會想入間比較好嘅幼稚園...而比較好嘅幼稚園學費應該會比村幼貴d...咁最後一年要自己比學費..都好似幾金

回覆 linglingcat1012 的帖子

係架,,,,有得必有失...可能如果佢K1讀得來...K1/K2/K3都不用REPEAT呢......

我仔係13年12月細b, 現讀學卷K1, 今年亦有考私幼K1. 同意可以兩手準備。如讀得上都未必要repeat, 但可以明年中先決定都得。細b 也可有好offer 的。加油。

11月B女,報了10間

回覆樓主:

大家係咪都開始左interview啦?

happygirl001 發表於 16-11-6 09:41
12月細B, 報左6間, 撞1間, IN左1間, 表現都係差, 唔講野~

11月細B.
IN左2間 , 表現差..
1間唔收.
1間等緊(正常都唔會收了)

legoisland2005 發表於 16-11-9 09:15
11月細B.
IN左2間 , 表現差..
1間唔收.

咁快就知唔收?
我地in左3間 有1間佢扭計 1間掛住玩唔肯離開 1間去到想午睡

yes ar, already announce the result!

囡囡7/12..
報左8間K...其實有原因
報K前,我都有諗要唔要報PN...
但後來打消呢個念頭..有幾個原因....

囡囡今年會插班PN...唔想佢讀多年PN..

我今年9月交其中一間報名表時...K1
個校長好詳細同我傾左好多問題...
校長話雖然係細B, 但唔建議延遲一年讀K,
教署都講到好清楚係2014年1月1至12月31既小朋友入學的,
雖然細B係小機會啲,但唔代表一定唔收,
佢建議我多報幾間幼稚園去碰碰運氣。
而且校長都講,唔好以為做超大B著數,
有學校係會唔收超大B,因為收生制度問題喎..

咁我都有參考校長意見,唔報PN, 多報幾間K