用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何明華督銀禧中學? banding
樓主: cherry_chow
go

何明華督銀禧中學? banding  

little_yolky 發表於 17-9-5 11:38
我咪就係擔心佢深過頭囉。JM話佢哋英文教深架。
聖羅撒既英文要求應該真係幾高, 早3/4年前, 英文4+係9X%, 5+係4X%-5X%, 上年差咗, 英文4+得番8X%, 5+得番3X%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-5 11:41
聖羅撒既英文要求應該真係幾高, 早3/4年前, 英文4+係9X%, 5+係4X%-5X%, 上年差咗, 英文4+得番8X%, 5+得番3X ...
所以我唔會揀佢的。

瑩希媽媽 發表於 17-9-5 11:37
但系我聽到今年有兩個b2生排第一入到喔,一個系六十幾名,一個系另一學校80幾名,佢地仲話超好運
...

想請問該二人是否"九龍城區"嗎?我識嘅係別區利用""他區位""入"銀禧"的呢!而本區嘅仲未知道有,不過,這兩年明顯聲音少咗關於Band2生容易入銀禧,不知是否與出生率低仍然處於不高情況和多Band2生會搏一搏"丘中"和"陳瑞祺"的原故,而使Band2生入讀銀禧的情況減少呢?!

YmOra 發表於 17-9-5 16:24
想請問該二人是否"九龍城區"嗎?我識嘅係別區利用""他區位""入"銀禧"的呢!而本區嘅仲未知道有,不過,這兩年 ...

delete

想請問該二人是否"九龍城區"嗎?我識嘅係別區利用""他區位""入"銀禧"的呢!而本區嘅仲未知道有,不過,這兩年 ...

真系好多b2入到丘中,今年是聽到好多個,往年都有聽到,但不多

開頭我聽到一個講時,覺得几意外,後來又聽到官校果個八十幾入到仲意外

瑩希媽媽 發表於 17-9-5 16:56
開頭我聽到一個講時,覺得几意外,後來又聽到官校果個八十幾入到仲意外
...

的確意外呢!若然這是真的發生,即是話Band1生放"乙30"仍然可以肯定入硬""銀禧""呢!

瑩希媽媽 發表於 17-9-5 16:53
真系好多b2入到丘中,今年是聽到好多個,往年都有聽到,但不多

可能Band2生不再以"銀禧"為Band1英中之""首選""了,大家都轉向"丘中"呢!我校老師比起早年時期來說都轉晒口風,多建議Band2生响乙1選"丘中"搏一搏呢!

YmOra 發表於 17-9-5 17:14
的確意外呢!若然這是真的發生,即是話Band1生放"乙30"仍然可以肯定入硬""銀禧""呢!

...
但有網友話識人B1填乙二定乙三唔入喎, 搞到我失眠咗一晚。

little_yolky 發表於 17-9-5 17:30
但有網友話識人B1填乙二定乙三唔入喎, 搞到我失眠咗一晚。

這個訊息我也有留意過,是有茅盾嘅地方,有待多DD訊息才可斷定清楚,咪把最終結論暫時押後囉!

不過,有一點會是可以留意下呢!"丘中"較受Band2生歡迎且有多於一兩個例子係成功入讀,那麼,對Band1生來說,丘中這條""保險線""似乎比銀禧的更要"""強"""的呢!即是話丘中放乙30係安全過銀禧的呢!

YmOra 發表於 17-9-5 17:51
這個訊息我也有留意過,是有茅盾嘅地方,有待多DD訊息才可斷定清楚,咪把最終結論暫時押後囉!

不過,有一點會 ...

暫時來講只是聽到兩個銀禧例子,丘中就聽到好多個了

YmOra 發表於 17-9-5 17:21
可能Band2生不再以"銀禧"為Band1英中之""首選""了,大家都轉向"丘中"呢!我校老師比起早年時期來說都轉晒口 ...

銀禧聽講自行叩門都比以前難,如果真系鐘意睇來要放乙一仲容易入D了

瑩希媽媽 發表於 17-9-5 17:59
暫時來講只是聽到兩個銀禧例子,丘中就聽到好多個了

就是這個"結論"比較大機會發生,亦可作來年之""佈置參數"",而"銀禧"是否有位流落Band2組別作競爭就需要多DD資料才可作""事實參考""呢!

瑩希媽媽 發表於 17-9-5 18:05
銀禧聽講自行叩門都比以前難,如果真系鐘意睇來要放乙一仲容易入D了

"自行"比較難入咗這現象,我反而認為係因為"銀禧"近年成績不斷進步和口碑好咗有關,換言之比起以前可能有較多(B1a)和(B1a至B1b)學生願意選她為首選或次選,那麼,"自行階段"學校會傾向選成績較好的學生就變得十分自然的事了,還有一點,別忘記學校係响面試前已經有申請者的全港"成績次弟",加埋學校過往經驗,我覺得學校可以响未面見前也有一定程度的""學生質素""之大約評估,只要在自行面見時之內容調教得深一點,要找出理想想要嘅學生應該不會是難事呢!這樣,整體學生回來分享就好自然係面試內容深過去年了,所以,這角度能夠看見"銀禧"現在的""自行""未必比過去容易了,學生整體質素可能更勝過去呢!

YmOra 發表於 17-9-5 20:34
"自行"比較難入咗這現象,我反而認為係因為"銀禧"近年成績不斷進步和口碑好咗有關,換言之比起以前可能有較 ...

是啊,真系今時吾同往日了,面对人口越来越多竟争相当大,一切也变得更难,今年到啊囡选校真系好担心

瑩希媽媽 發表於 17-9-5 21:09
是啊,真系今時吾同往日了,面对人口越来越多竟争相当大,一切也变得更难,今年到啊囡选校真系好担心:tooc ...

不用擔心,做好每一步先,好好俾心機考好呈二再努力下一步,手上籌碼越多越有得揀嘛!

YmOra 發表於 17-9-5 17:21
可能Band2生不再以"銀禧"為Band1英中之""首選""了,大家都轉向"丘中"呢!我校老師比起早年時期來說都轉晒口 ...
點解轉口風呢?

Deleted