用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何明華督銀禧中學? banding
樓主: cherry_chow
go

何明華督銀禧中學? banding  

YmOra 發表於 17-8-26 09:50
你可以選乘25M,途經"喇沙利道"下車,但要預留時間等車,因為早上等車的乘客十分多人呢!我知比較多人選擇"步 ...

謝謝詳細資料。 銀禧係我之前走漏眼的一間中學, 原因成日以為佢係冇宗教又唔近MTR, (原來係一間基督教中學),所以之前冇帶阿女去觀校, 宜家到阿仔, 遲D可以同埋佢一齊感受下。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-8-26 09:57
謝謝詳細資料。 銀禧係我之前走漏眼的一間中學, 原因成日以為佢係冇宗教又唔近MTR, (原來係一間基督教中學 ...

對呀!有機會你和孩子要好好多了解"銀禧",別錯過"簡介會"的機會呢!"銀禧"係""聖公會""教會開辦的英文中學,若然你對聖公會認識的話,你可以知道她們的校訓就是{"非以役人,乃役於人"},是我認識的小學中學中做得最好的一間,學生學校老師們同樣給予你有種既{{低調}}又會{{服務}}各人的{{"特質"}}呢!如"""主的樣式"""呢!這些種種,就由你慢慢去了解吧!希望你的孩子找到一所"合適"的好中學呢!

YmOra 發表於 17-8-26 11:43
對呀!有機會你和孩子要好好多了解"銀禧",別錯過"簡介會"的機會呢!"銀禧"係""聖公會""教會開辦的英文中學, ...

Thx.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

MacMacMa 發表於 17-8-27 12:49
九龍城區今年有好多同學,成年三個學期四科全部都係A,包括操行音樂視藝,都叩唔到門....

選擇係多,但係 ...

我fd 佢囡九龍東跨區小學 85分就有A
佢今年派銀禧 應該自行in時表現好而入

YmOra    發表於 17-9-3 08:26

YmOra 發表於 16-10-12 08:42
傳聞歸傳聞,每年情況不同,不能一慨而論,今年開始出生率逐步上升,對於選"銀禧"為|首選|也好,|次選|也好,|保 ...

B2他區入到

他區有可能執死雞,但今年真真實實我仔間學校,大家band 1生,放銀禧第一入到,放第二入唔到,放第二入唔既同學排名高過放第一入到果位同學,銀禧已不再是大家排第二既保險

yingying媽咪 發表於 17-9-3 16:44
他區有可能執死雞,但今年真真實實我仔間學校,大家band 1生,放銀禧第一入到,放第二入唔到,放第二入唔既 ...

阿女多個小學嘅學弟學妹今年被"銀禧"取錄的都是""第一志願""入的呢!

回覆 YmOra 的帖子

路過的,如果乙一填銀,後面真系吾識填,旅睇返呢三年dse,相信旅港平均好過銀,臨到自行會多謠言。銀系一間好學校但b1a,b1b成績又吾需填佢做乙一。

chrischeung 發表於 17-9-5 09:50
回覆 YmOra 的帖子

路過的,如果乙一填銀,後面真系吾識填,旅睇返呢三年dse,相信旅港平均好過銀,臨到自 ...

這些jm們能夠選"銀禧為乙1"就不是單單以DSE成績表現為絕對的參考資料呢!再者,乙1是放置最""心儀""中學,乙2起可依從大方向走,把較大機會的放先,這與有人把乙1填B1a乙2起填B1b或B1c無異,最重要還是選一所"""合適"""的好中學嘛!

"銀禧"多年來都是給予人乙3至乙5的保險線角色,其實對一眾喜歡她的jm和孩子們皆是""喜訊"",只要放乙1就可以輕鬆入讀,我校B1a和B1b和B1c皆有學生入讀的呢!

MacMacMa 發表於 17-9-3 18:27

B2入到旅港?

可能性/可信性都不高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-5 10:54
B2入到旅港?

可能性/可信性都不高
我睇完佢條消息, 噚晚擔心到成晚瞓唔著。

little_yolky 發表於 17-9-5 11:05
我睇完佢條消息, 噚晚擔心到成晚瞓唔著。
如果乙2未必入銀禧 (唔出奇), 咁咪放乙1囉 (至少未聽過有人放乙1入唔到)

但如果B2學生真係可以抽到入到旅港, 大家要低調D開香檳啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-5 11:08
如果乙2未必入銀禧 (唔出奇), 咁咪放乙1囉 (至少未聽過有人放乙1入唔到)

但如果B2學生真係可以抽到入到旅 ...
但係今年都話乙二未必入到, 我後年咪好大鑊。死啦, 真係勁擔心。我仲一心諗住自行搏一下, 大抽奬就老老實實乙一填銀禧, 仲諗住好穩陣添, 咁既情況, 可能自行都唔好咁搏了。死啦, 幾時先擔心到佢放榜

little_yolky 發表於 17-9-5 11:24
但係今年都話乙二未必入到, 我後年咪好大鑊。死啦, 真係勁擔心。我仲一心諗住自行搏一下, 大抽奬就 ...
擔心咪乙1聖羅撒, DSE成績可能仲好過銀禧, 又近妳屋企多D

yingying媽咪 發表於 17-9-3 16:44
他區有可能執死雞,但今年真真實實我仔間學校,大家band 1生,放銀禧第一入到,放第二入唔到,放第二入唔既 ...

但系我聽到今年有兩個b2生排第一入到喔,一個系六十幾名,一個系另一學校80幾名,佢地仲話超好運

hkpapa852 發表於 17-9-5 11:26
擔心咪乙1聖羅撒, DSE成績可能仲好過銀禧, 又近妳屋企多D
我咪就係擔心佢深過頭囉。JM話佢哋英文教深架。