用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Clare's 正面讯息
樓主: 怀妈妈新手
go

St Clare's 正面讯息   [複製鏈接]

Janetip 發表於 16-11-24 19:47
都係,仲要係n冇人士

N有亦冇把握

當日老師冇黑面亦有讚阿女

只可以話interview 講緣份

正如St Stephen 校長黑我女面

但朋友卻説校長nice

如果St Clare's interview 叫不人道,堅離地

咁St Stephen 可以上太空

我個女7月B, st Clare's 嘅問題只是衰喺屎狀飯糰同粒粟米

monchichipapa 發表於 16-11-24 23:22
當日老師冇黑面亦有讚阿女

只可以話interview 講緣份

我囡都係7月b, 希望大家都會有offer

真心喜歡呢間學校嘅校風/教出充滿自信嘅女孩子

深淺邊方面誰去界定,冇syllabus,冇standard

同時考完St Stephen and St Clare's 嘅人應該清楚邊間深d

我唔係因為阿女做到覺得st Clare's 唔深

而係生米 vs 飯

如果有去超市,有同佢留意身邊事

It shouldn't be a great problem

其實如果舊飯糰係三角形,or sushi like or 有紫菜,阿女就會識

No offense

Just share my thoughts

penguin8 發表於 16-11-24 23:30
你囡吾食粟米?見校長時間先後真的有影響。

Yes she doesn't like corn since she was small

penguin8 發表於 16-11-24 23:27
我同意考深D無問題,問題係視乎考邊方面深啲。

每位家長心目中都有把尺,每間學校亦唔可以滿足每個家長;我相信一但有offer之後大家都會忘記interview問題有幾唔合理有幾離地

希望大家都有心儀學校嘅offer

緣份遊戲姐
大家而家分享都係希望比後人作參考之用

正如分唔分離
以後有人知佢會有呢部分
唔想既咪唔好報呢間

學校考得深唔代表佢收到最叻既學生
考得淺亦唔代表佢收既學生唔top

我相信主會安排最適合既比各位小朋友

回覆 西貢之花 的帖子

呵呵,多謝你讚我

引用:緣份遊戲姐 大家而家分享都係希望比後人作

原帖由 fluty 於 16-11-25 發表
緣份遊戲姐
大家而家分享都係希望比後人作參考之用
agree

monchichipapa 發表於 16-11-24 23:36
深淺邊方面誰去界定,冇syllabus,冇standard

同時考完St Stephen and St Clare's 嘅人應該清楚邊間深d

其實佢今次考野好平常,似乎想考家長平日教導,小朋友唔食生蛋,家長食太陽蛋/荷包蛋時,就可以教小朋友。如果我囡考應該有可能答蛋壽司及蕃茄抄蛋。

其實深唔深唔係問題,因為根本沒有標準;  答到家長便會自我感覺良好、答不到亦沒有什麼大不了,不代表小朋友能力高低,而其實與收生準則亦未必有直接關係。

但我會睇重一間學校分別對幼童及家長的態度。對家長,排隊的時間、面試的流程有沒說清楚、地方是否足夠容納預定人數、學校有沒清楚向家長義工說明其職責; 對幼童面而言,我碰過一間學校係連小朋友的椅子都沒有,更加沒有玩具、圖書等。這樣的面試設計及流程,你可以看出學校所側重是什麼。

每間學校都有好及不是太好的教師,小孩碰上有愛心的是他們的運氣; 但如果學校對家長及小朋友的態度是毫不重視,那你可推算這學校在教育及行政上的取向及表現。

面試後的最大感受係,千萬不要依靠學校去培訓小朋友什麼,對學校合理的期望只限於提供一個安全的環境讓孩子與其他差不多年齡的朋友相處,學習最基本的知識、紀律及操守; 深層次的期望如品德教育,還是多靠自己吧。

西貢之花 發表於 16-11-24 23:38
每位家長心目中都有把尺,每間學校亦唔可以滿足每個家長;我相信一但有offer之後大家都會忘記interview問 ...

實有D家長話interview奇怪但收咗又會讀或paid reg fee,學校問唔合家長心意嘅問題,又唔係問個別家長,個個都咁問都fair
希望各家長可以搵到一間合適心儀的學校
我亦相信每間學校也有利弊

siuwing2 發表於 16-11-25 09:54
係實有D家長話interview奇怪但收咗又會讀或paid reg fee,學校問唔合 ...

而家香港有不小家長,自我中心很重,覺得對自己不利就係有問題。

回覆:St Clare's 正面讯息

我唔知今年St clare實際考乜,但感覺有D似幾年前SH的考法。早幾年SH考好多唔係佢地年紀的物件,有考過米同飯、報紙、日曆,問用途之餘,會不斷問仲有乜用,問到連大人都唔識答。經典是鞋帶,一條繩,連大人都被考起。

lightingchung 發表於 16-11-25 10:29
而家香港有不小家長,自我中心很重,覺得對自己不利就係有問題。
...

所以有老師朋友都話現在家長有些頗難應付,又唔信任學校同老師,冇錯,我地昵代知識水平係高咗,但真係要學懂尊重自己尊重別人,這也是我們最終想小朋友學懂的!
Don't always jump to the conclusion without any analysis........

yubaba 發表於 16-11-25 10:33
我唔知今年St clare實際考乜,但感覺有D似幾年前SH的考法。早幾年SH考好多唔係佢地年紀的物件,有考過米同 ...

Yeah heard that from my frd too she said her daughter was being asked what is newspaper and what is the use of it......
‹ 上一主題|下一主題