用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二開竅?是真的還是假象?
go

小二開竅?是真的還是假象? [複製鏈接]

亞仔升小二初期表現仍然好似小一那樣拖泥帶水,一做功課就遊魂,一份功課半小時。寫字打風到連自己都睇唔到,日日同佢開戰。但唔知点解呢幾天突變,功課做快咗,字寫靚咗,日日有玩耍時間,真是從未試過。今日竟然話想快啲可以測驗考試,佢話想知自己的成績如何。簡直嚇我一跳。

2    0    0    0
瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

恭喜~

恭喜恭喜!

Maria 發表於 16-10-6 21:25
亞仔升小二初期表現仍然好似小一那樣拖泥帶水,一做功課就遊魂,一份功課半小時。寫字打風到連自己都睇唔到 ...
加油~

飲得杯落。

恭喜恭喜。

亞仔升小二初期表現仍然好似小一那樣拖泥帶水,一做功課就遊魂,一份功課半小時。寫字打風到連自己都睇唔到 ...

羨慕

先唔好嚇一跳住, 要快D把握時間讚佢, 係實質D, 到point D, 等佢知道自己因乜事獲媽媽稱讚, 會越讚越乖的, 就算初時可能係假象, 好快都會變成真實的。
仲有, touch wood如果間中有唔好既表現, 記得都唔好氣餒, 鼓勵佢令佢諗返起獲讚既喜悅, 咁你既光明前景好快就到了。

好開心...見到小朋友開始懂事..那其實平時你也一定有用心去教的,,,對...

回覆樓主:

阿女又係小2開竅,自己溫默書,勁正。

恭喜, add oil

好羨慕

chingmon 發表於 16-10-7 18:41
仔仔是否細b?
關咩事, 我大女係11月底細B, 從來讀書無要人擔心過, 細女係2月大B, 從來讀書無俾我舒服過。

洋蔥頭媽咪    發表於 16-10-7 19:19

引用:Quote:chingmon+發表於+16-10-7+18:41+仔仔

原帖由 little_yolky 於 16-10-07 發表
關咩事, 我大女係11月底細B, 從來讀書無要人擔心過, 細女係2月大B, 從來讀書無俾我舒服過。 ...
拉上補下

little_yolky    發表於 16-10-11 10:38

我個仔初上小一!頭一個星期我仲覺得佢好懂事,日日快手做功課!當我老懷安慰嘅時候,由今個星期開始,日日做功課神遊!玩鉛筆,行黎行去!我先發覺,原來初時咁乖係假象!往後日子都唔知點算

回覆:little_yolky 的帖子

多謝提點,一定是過來人。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

回覆:IloveJJ 的帖子

亞仔去年小一開始時啲字都算清楚,而且家課册寫齊,回家還可以覆述老師的指使,只時做功課時遊魂同拖長來做,但當時我也很安慰。可是聖誕假後,變得甩漏,字核突到自己都睇錯,做功課越來越遊魂。當時我好担心。大部分小朋來到一個新環境初時會差啲,適應後會好啲。所以同學有錯,學校頭幾個月會諒解些,但之後就唔會。所以亞仔的情況曾令我担心。

‹ 上一主題|下一主題