用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除了全軍覆沒,有冇d勵志故事係唯獨一間收? ...
樓主: totoromami
go

除了全軍覆沒,有冇d勵志故事係唯獨一間收?   [複製鏈接]

我沒有為小朋友報直/私小學,只參自行,但20分也抽不中。
大抽獎抽中寶校,最後去叩門,叩了五間。每次叩完門,就問個女喜不喜歡間學校,只有一間佢話唔鍾意,就係我最想佢叩入個間,因為有直屬中學,升中可以煩少次。
開學前共收到三間offer,選了最近果間就讀。
最終奇績出現,開學後個多星期,收到最心儀學校通知有offer,所以我開始信希望在明天。現在可以安安樂樂在同一學校讀十二年書,壓力都少D。

hppa  Congrats  發表於 16-10-7 23:07
Chirley    發表於 16-10-7 15:41

引用:Quote:pcdogjoe+發表於+16-10-7+09:22+回覆

原帖由 retriever 於 16-10-07 發表
據聞.... DB 係少功課, 但考同教係唔同...

壇內有個"寸爸"用家, 一面串人唔識野, 睇返佢另一邊出POST各科 ...
就係咁囉……我朋友就係希望小朋友係理解先自己教,但爸爸覺得佢自己太辛苦麻。其實小朋友仲細覺得無咩野。

kaatt 發表於 16-10-6 20:49
點解咁岩,我地係咪講緊同一人? 我朋友上年考十間私直,得唯一一間男拔收,讀咗一年,幾個月前話要轉校, ...
直頭勵志到不得了,.......其實我從來都主張選最合適/最中意的學校,而不必單純地選名氣最大。

一入豪門深似海,唔係個個人會適應。

不過次次一咁講又會比人話架啦。

Chirley  同意  發表於 16-10-7 15:43

醒目開學勳章 貢獻勳章

報熱門男校+直私最終得一間私小收
男孩自我不太愛與人溝通,但都愛看書、愛數學,面試表現唔理想,就連叩門都無好學校收,最終讀私小

然後,男孩現時就讀男津

呢個故事每年不斷都有新人重演

hppa  :good;  發表於 16-10-7 23:08
恐龍家

kaatt 發表於 16-10-7 10:10
就係咁囉……我朋友就係希望小朋友係理解先自己教,但爸爸覺得佢自己太辛苦麻。其實小朋友仲細覺得無咩野。 ...

唔係話BAD MOUTH DB, 不過佢地揀仔既重點, 應該同其他學校係唔同既...

間接D 講 佢地有唔少中學時會出國, 許家/鄭家呢D望族, 點解會揀DB? 呀龍呀蟲佢地第一件(後來走左, 但我當係第一選擇啦) 係揀香港仔果間, BTW, 佢地兩位都算係耶教佬...  許家/鄭家唔會揀唔到香港仔卦?!

老實講句, 俾左4萬幾一年, 仲要好似我講果位"寸爸" 咁4, 5 樣上門專補, 自問時間金錢負擔唔到, 亦唔係我既取向.

kaatt 發表於 16-10-6 22:58
因為小朋友晚晚功課+温書到11點先訓,星期六日爸爸咩都唔做陪温書,最後係爸爸決定想轉普通小學。

...
點解會做到11點?其實DB功課量唔算多,每日都係4至5樣,最多個半鐘便做完,而默書都係一星期中文一星期英文,所以都唔係好辛苦,反而活動多,仔仔勁鍾意返學,放長假成日都想快啲可以返學添。

hppa  :excited;  發表於 16-10-7 23:15
Chirley    發表於 16-10-7 15:43

dereklg 發表於 16-10-7 10:23
直頭勵志到不得了,.......其實我從來都主張選最合適/最中意的學校,而不必單純地選名氣最大。

一入豪門深 ...

我好讚成你講既野
但係度會比人話清高,話佢地係凡人....

引用:Quote:kaatt+發表於+16-10-6+22:58+因為小

原帖由 johnlone 於 16-10-07 發表
點解會做到11點?其實DB功課量唔算多,每日都係4至5樣,最多個半鐘便做完,而默書都係一星期中文一星期英文 ...
我都想八點解,但好似好私人問題,我C6同佢熟D,但C6知佢想轉校就話咩都唔好問。

我既唔算好勵志,我仔係差不多間間也入到2nd in,3rd in, 但每次最後的也只有waiting, 沒有offer. 不過到最後也收到好幾間waiting既offer.

hppa  Congrats  發表於 16-10-7 23:16

totoromami 發表於 16-10-6 19:52
其實想知道過往經驗是否一係手揸幾個offer,一係就全軍覆沒?有冇一些小朋友真係唯一得一間收?和是那一間? ...
聽聞我朋友既朋友個仔,報咗十幾間,間間都有OFFER...最終揀男拔.,讀到小2跟唔上,被勸退...夠唔夠勵志呀!!

hppa  Well...  發表於 16-10-7 23:17
Chirley    發表於 16-10-7 15:43

識一個小朋友,in 左十幾間都唔收,waiting 都無,派寶校,最後8月先收音小call, 臨尾聖心收埋!

hppa    發表於 16-10-7 23:18

geminialing 發表於 16-10-6 20:15
我聽過一個非常勵志,但係朋友的朋友(是否相信請自行判斷)
報左10間得1間收,但果間係男拔

...

我個朋友個仔係, 得男拔收.. 我朋友係聖公會教友, 佢話好彩, 嗰年係最後一年同教會有分加

totoromami 發表於 16-10-6 19:52
其實想知道過往經驗是否一係手揸幾個offer,一係就全軍覆沒?有冇一些小朋友真係唯一得一間收?和是那一間? ...

泡EK 唔短日子, 睇帖亦多且離...

簡單講句, 因為音樂椅關係, 間間3, 4000 人報名, 唔少人愁爆...

但眼見極極極少人喊到最後....

通常都係柳暗花明...

回覆樓主:

我去年都幫個女報左十幾間,音小、港同、WKF、德望、女拔、Logos全部second in都冇,SFA和TSL second in後又衰埋,連一間waiting都冇,嗰時我真係擔心到癲,瘦左十磅。我們一家不斷祈禱,知道神會為我們預備最合適的,後來宣小才是第一個offer,最後更入到最喜歡的CKY。大抽獎更加嚇人,派左間我冇揀過嘅!
大家唔好放棄,大人小朋友都要加油努力。

hppa  Congrats  發表於 16-10-7 23:19

回覆:lydia_keng 的帖子

想問問cky 是最後call waiting 入?

kkwish 發表於 16-10-7 12:23
想問問cky 是最後call waiting 入?

第一輪已收到offer, 我在屋企樓下大堂拆信都忍唔住喊,嚇親管理員!

Chirley    發表於 16-10-7 15:44

回覆:小曳人 的帖子

咩叫最終讀私校然後又讀津校?

hppa  插入津校  發表於 16-10-7 23:21

retriever 發表於 16-10-7 12:13
泡EK 唔短日子, 睇帖亦多且離...
因為來來去去都係果班人報. 好似舊年陳守仁計, 未夠7000人. 而全港直私位+叩埋津校應該多過3000. 即大約有一半人有機入到. 其實競爭未必係想像中咁大. 只係有OFFER時, 係咪你心目中最想入果間姐. 如果淨係睇住果一兩間, 當然難入.

Chirley    發表於 16-10-7 15:46

積奇百事 發表於 16-10-7 12:33
因為來來去去都係果班人報. 好似舊年陳守仁計, 未夠7000人. 而全港直私位+叩埋津校應該多過3000. 即大約有 ...

全對...

其實跑來跑去係3000-4000人左右... 其他係一心等官津...

kkwish 發表於 16-10-7 12:29
咩叫最終讀私校然後又讀津校?

插班呀!
‹ 上一主題|下一主題