用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙interview形式及in幾耐
go

蘇浙interview形式及in幾耐

想問有冇人分享蘇浙係咪1 take過in埋家長同埋要in幾耐。多謝分享。

我都想知, 有無人可分享? 謝謝!

去年小女in過及收左,......唔知點講好呢 ?,...不如你地問我yes/no 問題啦 ?

係,答番上面先

1. 係 1 take 過
2. 係要見一見家長,傾幾句計咁囉,
3. 見面時間 :10分鐘鬆 d-15分鐘,全程由行上課室開始計,半小時完成

dereklg 發表於 16-10-6 11:54
去年小女in過及收左,......唔知點講好呢 ?,...不如你地問我yes/no 問題啦 ?

係,答番上面先

小朋友多唔多普通話考?

sinying520 發表於 16-10-6 13:52
小朋友多唔多普通話考?
個老師一帶左佢去個面試室,就用普通話同佢傾計 (問的東西就夾雜在傾計內容裡面),有冇用英文對答就唔太記得,就算有都唔會多,最多係認幾個英文字咁囉

請問 in 家長是否傾下小朋友日常生活? 用廣東話?

dereklg 發表於 16-10-6 14:04
個老師一帶左佢去個面試室,就用普通話同佢傾計 (問的東西就夾雜在傾計內容裡面),有冇用英文對答就唔太記 ...

普通話?!
唔識去唔去好?!

ck2011 發表於 16-10-6 14:10
請問 in 家長是否傾下小朋友日常生活? 用廣東話?

對,同家長傾計係用廣東話的,或者英文 (如果你係鬼佬/鬼婆)

冇錯,就係傾下小朋友既日常生活,冇咩特別難度。我女答錯左 某 D 野都照收,唔洗太著緊MODEL ANSWER,我估收生標準係普通話或者英文,起碼其中一樣語文聽講要流利,及其他個人表現,包括禮貌/淡定,呢D 會重視 D。

Nazo 發表於 16-10-6 14:14
普通話?!
唔識去唔去好?!
事實上,佢小一中文科已經係用普通話上課 (其他科我唔知),所以對孩子的普通話有要求是非常合理的。

唔識普通話去唔去好?<-----------如果冇其他INTERVIEW撞期,不妨照去,當係吸收經驗。當然家長要預左唔收。
而就算孩子不懂聽講普通話,老師會轉番廣東話同佢傾計的,老師都非常友善,不用擔心會傷害到孩子自尊心。

不懂聽講普通話...very big problem to study in KCS!!

我聽講全程要個多小時,咁即係家長要留晌學校等小朋友?是否每位家長都有機會同老師interview?

幼稚園/PN也 in過這間,次次都over run,無一次準時入去!

dereklg 發表於 16-10-6 11:54

係,答番上面先

多謝詳細分享。你說半小時完成走得嗎?我聽說要個多小時呢。因為要趕下一場呢。thanks.

janice007 發表於 16-10-6 14:50
我聽講全程要個多小時,咁即係家長要留晌學校等小朋友?是否每位家長都有機會同老師interview? ...
哦,因為我係8點半IN,總之就係第一輪,前面冇人塞車頂住我,........咁入左去集合位置,等左10分鐘左右,已有老師帶我地第一批上去課室,咁就半個HR 完成了。

一批家長係同小朋友一齊上到一個課室,之後就分成5-6個小朋友一組,帶去見面試老師,成組一齊見定逐個見我就唔知啦,因為家長要留在那個課室等,我係睇佢唔到架。

10分鐘左右,就逐個逐個返來搵番自己個家長,就同家長一齊去另一個面試室,呢個時侯就係家長 + 小朋友一齊見另一位老師。

我估呢位老師會係小一其中一位班主任,都幾客氣既,都係問下 D 家常野,...........我覺得佢主要係觀察孩子同家長既相處,例如,會唔會鬼鬼馬馬同家長單下眼果 D,定係一個超嚴肅硬崩崩既家庭。咩野標準先係好我就唔知啦,做番平時既自己囉。

10分鐘內,就會傾完了。

咁樣樣出番來,剛好半個鐘,9點正落番去下面少少間翠河食早餐。

tiffany168168 發表於 16-10-6 15:15
多謝詳細分享。你說半小時完成走得嗎?我聽說要個多小時呢。因為要趕下一場呢。thanks.
...
一個INTERVIEW 預個零鐘係冇錯架,只不過我咁岩係早上第一輪,.......好似去醫務所睇第一咁,所以快完成囉

dereklg 發表於 16-10-6 15:17
一個INTERVIEW 預個零鐘係冇錯架,只不過我咁岩係早上第一輪,.......好似去醫務所睇第一咁,所以快完成囉
...

thanks,  咁應該個鐘都可以完成吧。

KCS 英文一開始就教快一個學期, 另外就全普通話 (除英文科)敎學, 所以英普要好先得, 唔係就預左追得辛苦. 所以面試都係着重語文 + 小朋友禮貌&可以坐定定

janice007 發表於 16-10-6 14:51
幼稚園/PN也 in過這間,次次都over run,無一次準時入去!
Yes, very bad arrangement...

回覆樓主:

如果早dd去會有機會早d in 嗎?要趕下場!

小一英文是教快一年,一開學已經用二年級的書,除英文㚈,所有科用普通話教, 而且班中同學也大部份說普通話。

我們當日用廣東話interview, 老師很友善,只是問了小兒平日上學情況、有冇上興趣班之類,小兒當時普通話好一般,他説只答了老師自己名字(用普通話)和一些簡單問題,小兒坐得定,首輪已獲取錄。現在返學一個月,由很普通的普通話已經train up到可以用普通話在公園和小朋友吵架,雖然不至於很流利但已經進步好多了。