用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一的心路歷程
樓主: 明天更好!
go

考小一的心路歷程   [複製鏈接]

相信各位家長一直沒有看輕樓主女兒是否村校出身,或歧視樓主住公屋,看不過眼是樓主的態度,相信女兒是唯一可以挽回面子安慰自卑心理的重要因素
想分享一下超級天才陶哲軒的故事,明明兒子是超級天才,他父母卻希望大家當兒子是普通小孩,明明可以幾年讀完大學,他父母卻想兒子放慢腳步,為的是培養性格,所以陶哲軒是天才卻不會有扭曲的人格
要明白這世界天外有人,人外有人,時刻保持謙卑的心才學到更多。女兒每次面試完也有唔識,我地認為不要緊錯誤中也可以學習。

Kakawing329    發表於 16-10-7 10:20
RayRaypapa    發表於 16-10-7 09:25
Chirley    發表於 16-10-7 08:47

引用:雖然樓主有追名牌的心,但也人之常情,窮就

原帖由 s.andp 於 16-10-07 發表
雖然樓主有追名牌的心,但也人之常情,窮就唔可以報或讀拔拔咩? 自問,大家唔想自己的小朋友考到咩?樓主衰 ...
我相信大家不是看不起村校,只是說私幼的父母多數願意給予更多資源、後勤比小孩,你個case的父母味做緊大家講緊果d支援囉!

kitkit89 發表於 16-10-7 08:06
相信各位家長一直沒有看輕樓主女兒是否村校出身,或歧視樓主住公屋,看不過眼是樓主的態度,相信女兒是唯一 ...

面試唔係識晒就得,要睇埋你嘅態度同禮貎

其實講左咁耐,原來樓主都唔明,根本就冇JM係睇唔起村校,睇唔起你同你女女,好多JM都話你女女好叻TIM,咁多JM講黎講去其實叫你應該量力而為,唔好盲目追名牌,其實真係咁難明??而家唔係村唔村校出身GE問題,係大家知道你少少背景,叫你量力而為,量入而出.....唔係一味揀有名GE學校就叫做好,最少應該去了解下邊間學校岩自己小朋友,邊間佢中意,學校理念係咩....

你報咁多,連理念都搞唔清,比你去到2ND IN 3RD IN人地都未必揀你,最基本學校一定係優先揀同自己理念一樣GE家長,有誠意GE家長,而唔係只求入名校GE家長囉。

而且JM們都FEEL到你同你女都好大壓力,一考完出黎就問識唔識,考左D咩??亞女講句話遲左做動作,你就好失望,你需要唔講出口,但其實小朋友感受到,對佢黎講係一種好大GE壓力,你打份工,同老細講完話唔識你老細面色一變,你自己都會覺得難受有壓力啦,何況係個小朋友???

既然你都報晒,又一心一意去考,其實都冇人阻到你,不過老實講,你一開始就錯左,雖然你出發點係好,但你一直揀"我"想要GE學校,而唔係小朋友GE角度出發。

Chirley    發表於 16-10-9 18:17

蒙特梭利 發表於 16-10-5 22:12
好煩。日日開baby kingdom 都見到 !

我都開始認得佢

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-7 00:05
咩嘢叫 try my best only good thing?

我都唔明佢講咩.....

明天更好! 發表於 16-10-6 13:30
老實講,極希望入DGJS

好誠實,加分。

kitkit89 發表於 16-10-7 08:06
相信各位家長一直沒有看輕樓主女兒是否村校出身,或歧視樓主住公屋,看不過眼是樓主的態度,相信女兒是唯一 ...

明天更好! 發表於 16-10-7 08:01
老實講,人天性上,某程度是自私的。三千幾人考女拔,相信冇人是想「你個女考到,好過我個女考到」吧?只是 ...
唔好意思, 我真係冇哩個想法!  人地考到我真係會欣賞囉, 我女考唔到亦只係無緣!
我諗教女都一樣, 唔應該抱住哩個想法去做人吧!  

Chirley    發表於 16-10-9 18:17

老實講,人天性上,某程度是自私的。三千幾人考女拔,相信冇人是想「你個女考到,好過我個女考到」吧?只是 ...

不敢苟同

eeie 發表於 16-10-7 11:21
唔好意思, 我真係冇哩個想法!  人地考到我真係會欣賞囉, 我女考唔到亦只係無緣!
我諗教女都一樣, 唔應該 ...

非常同意,看來樓主的世界裏人性非常黑暗,只有負能量、憎人富貴厭人貧與鬥爭比較,我身邊的家長朋友,reject 的互相鼓勵,人地考到真心恭喜,希望你別把這些扭曲價值觀教給女兒,聽你說女兒資質不錯。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-7 00:05
咩嘢叫 try my best only good thing?

我諗佢嘅意思係: I will try my best for those things I consider good and important,

Chirley  你既理解能力好高  發表於 16-10-9 18:18
CurrySo  你好叻,你諗到又解釋到佢意思!我睇到R晒。頭!  發表於 16-10-7 16:21

就借樓主的標題講一講小兒和我去年考小一的心路歷程。去年我們都為小兒報了11間直/私小學,因為我們對大抽獎信心不大,所以就不知不覺間就報了11間。不過我們都有我們的原則,家住九龍,所有港島及新界區都不報(但居然有報將軍澳其中兩間)。小兒面試後,當然有問考了什麼(特別問得多的,是一間會問回前一次面試時的內容的學校),他答識與唔識,我們都不會為意。收到reject信,都跟小兒講,他表面像冇事,實則他都不開心。直至收到第一封offer信,他才鬆了一口氣,我們夫妻都鬆了一口氣。因此,我好明白樓主會為小朋友多報幾間的原因,但希望他同時會明白到自己所做的是會帶給小朋友壓力。

Beiku 發表於 16-10-7 11:27
不敢苟同

我都唔明點解唔希望大家一齊考到嘅?我考唔到,你考到咪恭喜你囉!就算你間間考到,你都係讀得一間之嘛!

Chirley    發表於 16-10-9 18:18
MrBeast  有朋自己努力去爭取過的成功經驗,才會有這胸com咁諗。  發表於 16-10-7 13:08

放鬆d, 人地考到係人地叻,同自己考唔考到無關係架,又唔係人有你就無既世界,老實講,人地考唔到,都未必輪到你,好好focus 自己小朋友先係重點
同埋,考唔到都唔代表d 咩,考小就好似緣分遊戲,配對岩既好多時都有好結果,盡左力就唔好諗太多

回覆 明天更好! 的帖子

你咁GE心態已經錯,人地考到我女考唔到,或者我唔多唔小會唔開心,但唔會咁諗!!!自己亞女唔得,就係同間學校冇緣

Chirley    發表於 16-10-9 18:19

回覆:考小一的心路歷程

karen55407 發表於 16-10-7 08:04
你的行為,我不敢茍同!

我只會想個女考到,唔會想人地個女考唔到,更加唔會想我識既考唔到。原先也支持她,不過愈來愈奇怪。大家都系不用回覆,大家省點氣做自己的事。

kitkit89 發表於 16-10-7 11:36
非常同意,看來樓主的世界裏人性非常黑暗,只有負能量、憎人富貴厭人貧與鬥爭比較,我身邊的家長朋友,rej ...

絕對是,我們有reject的大家相互鼓勵,令對方從新振作。有offer也不會周圍炫耀,低調感恩,大家也送上真心的祝福(有d什至說他也感受到冇比激動想喊)小一遊戲不是你死我亡的,如有,這是人性黑暗面。
‹ 上一主題|下一主題