用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?
樓主: penguin8
go

如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?

12網都幾天地,如果唔係25分或必收生,我唔會冒險

引用:Quote:penguin8+發表於+16-10-5+09:01+ 如

原帖由 meowymeowy 於 16-10-05 發表
Unless有打底或必收生,否則一定讀
Ps1: 我參觀過,學生幾開心。
Ps2: 我覺得算方便
學生返學好開心,功課少活動多,教乜考乜,除普教中要求較高,其他科無教快和深,連時事都係小四先有!

回覆:如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?

之前幫朋友問過呢個問題,有專家話我知,如有真小offer,  港島區除了: ST PAUL CONVENT, SPCC,ST PAUL CATH, MPS 有OFFER 而值得放棄真光之外,其他都可以唔洗報。( 不喜勿插)

回覆:千語mami 的帖子

👍🏻👍🏻thanks for sharing

有真光肯收 一定唔揀抽獎囉  6年後大概都唔洗煩

引用:之前幫朋友問過呢個問題,有專家話我知,如

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-10-5+16:12+編輯

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-10-5+12:58+編輯

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-10-05+發表本帖

原帖由 penguin8 於 16-10-05 發表
2017開始已經吾係學券
樓主好似唔太鐘意真光? (從你回覆的字裡行間感受到的)  如果唔鐘意,其實無謂諗,去抽獎吧,唔好讓自己後悔。

引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-10-05+發表之

係咩因素呢?
專家無詳細解釋,佢輕輕帶過因為真中近年的DSE成積越來越好,而且真小升中派位亦相當唔錯,所以有此結論,我沒有追問和質問,因為我信這位專家。

引用:如大坑真光收,你會甘願放棄大抽獎嗎? 考

如大坑真光收,你會甘願放棄大抽獎嗎?
考慮因素例如:
大坑真係吾方便
除因$,無理由唔去坑真!

回覆 千語mami 的帖子

但我因抽中了東區Canossa而放棄了真小 , 主要都因為地區問題

雖然不少的功課量及較嚴格的要求, 但宜家小朋友讀得好開心, 好鍾意返學

dereklg  好啊,即係你為的孩子選對了  發表於 16-10-6 12:59

回覆:dereklg 的帖子

去黃大仙有校車嗎

其實如果收到offer都要諗, 個人認為你唔係好心儀個間學校, 咁應該放咗個位俾其它更喜歡呢間學校既人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BB20111102 發表於 16-10-6 22:16
去黃大仙有校車嗎

校車路線

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=5&page_id=85

hkpapa852 發表於 16-10-7 10:13
其實如果收到offer都要諗, 個人認為你唔係好心儀個間學校, 咁應該放咗個位俾其它更喜歡呢間學校既人 ...

樓主女女應該未K1.....

我見佢啲 post 分散在幼稚園,小學到升中板。

千語mami 發表於 16-10-5 20:15
之前幫朋友問過呢個問題,有專家話我知,如有真小offer,  港島區除了: ST PAUL CONVENT, SPCC,ST PAUL CAT ...

咁聖心津小呢
坑真 聖心津小 兩者點取捨呢?

penguin8 發表於 16-10-5 20:48
係咩因素呢?
點解有大坑真光offer, 其餘值得考慮只有ST PAUL CONVENT, SPCC,ST PAUL CATH, MPS? (應該可以加埋SSGPS)

St Paul Convent, SPCC, MPS, 其實唔駛講點解了吧!

St Paul Cat, St Stephen Girl, 呢兩間既優點係小學可直升上中學既機會係特別高 (因為中學部人數遠多於小學部), 加上兩間中學既成績近年依然保持高水平

但點解SH, SFC, St Clare無份呢?

St Clare近年小一開始開三班去到一級100人, 但中學直屬最多都唔夠60個, 直升機會相比之下較低, 加上中學部成績與坑真比, 仲有段距離

SFC既原因同St Clare類似, 不過佢直屬位比例高D, 但中學部成績再遜色一點

SH呢? 中學部成績近年其實同坑真差不多, 但最大問題係, 直屬位太少, 兩間小學合共2XX人爭~10X個直屬位

可能你會話, 坑真小同中學只係聯繫, 直升機會點都低D喎!

無錯, 規舉中, 聯繫位一定少過直屬位, 但如果留意番坑真小學近年升中既結果:

2013-2014: 57/79人入坑真中 (79個女生), 升中比例: 72.2%
2014-2015: 66/92人入坑真中 (92個女生), 升中比例: 71.7%
2015-2016: 77/107人入坑真中 (107個女生), 升中比例: 72.0%

坑真小升中聯繫位只有21個, 但年年都有超過50人, 約~72%可升中, 相信原因係坑真中, 願意將自行可收街外叻人個30%學額(38個位),都盡量收番小學部既學生先會咁, 似乎坑真中學部對小學部既關顧, 比某些近年高調宣佈直屬小學學生在自行階段沒有優先既學校做得更好.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

千語mami 發表於 16-10-5 21:33
樓主好似唔太鐘意真光? (從你回覆的字裡行間感受到的)  如果唔鐘意,其實無謂諗,去抽獎吧,唔好讓自己後 ...
well,事實上在考慮"如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?"時,樓主應該要問當初為什麼會報真光 。

報左,收左,先至來心大心細,.........成件事都幾有趣

hkpapa852  無乜特別, 好多人只係為報而報, 近人見多了  發表於 16-10-7 11:47