用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學生點可以將文言文讀得好d?
樓主: 冰紫嫣
go

請問中學生點可以將文言文讀得好d? [複製鏈接]

回覆樓主:

阿女中一 考試 出了兩篇 unseen文言文 , 殺過措手不及, 完全唔掂  。 現在唯有每日做少少練習, 睇多少少囉。

torunpoland 發表於 16-10-31 13:23
回覆 冰紫嫣 的帖子

陳耀南——我們為甚麼還要讀一些中國古代文章?
一套有四本導讀,睇左係好有幫助,本身修詞都值得學習。

mother904 發表於 17-1-16 08:28
同意
就算考試,作者的生平和歷史背景其實也不需要知得太多,閱讀理解不會著重這部份,範文部份自然會包括 ...
個人經驗認為"文史不分家", 如果不知道作者的生平和歷史背景, 係唔會讀得明篇文想表達既深層次意義.

DSE 考試最難既係問既問題, 學生答唔到.

bigboyenzo  文史不分家:非常同意  發表於 17-2-8 23:33

suntra 發表於 17-1-23 09:33
個人經驗認為"文史不分家", 如果不知道作者的生平和歷史背景, 係唔會讀得明篇文想表達既深層次意義.

DSE  ...
文史不分家原則上是對的,但作者的生平和歷史背景到底要知得多詳細才可以呢?個人認為,如果純粹從文學的角度而言,知道大概已經很足夠,因為主菜是文章,作者背景是配菜,例如《說文解字》,讀這一篇文章根本不需要詳細知道許慎的生平,重點是如何造字。當然,某些文章絕對要知道作者生平和社會環境,如《捕蛇者說》、《進學解》,但課程內的每一篇範文都必定有作者介紹,範文以外的閱讀理解,似乎也很難將中國歷代數以百計的作者生平研究清楚。

其實由始至終,我的意思只是說與其花大量時間來研究作者生平和歷史背景,倒不如把時間用來研究文章本身,而不是說完全不需要知道。

學文言文可以先記文言文基本句式,到常用字、 多義字、同音字等,耐左就會熟左上手啲。好多文言句式會有啲倒裝或者成分省略既手法,所以有時小朋友會覺得好難。我以前中學都係先自己溫左書入面基本既文言知識,後尾高中都選修左中國文學讀。(現在已讀大學

醒目開學勳章

daisy17772 發表於 17-1-16 09:52
阿女中一 考試 出了兩篇 unseen文言文 , 殺過措手不及, 完全唔掂  。 現在唯有每日做少少練習, 睇多少少 ...

我仔都完全不掂

我女dse中文文言文果part拿滿分

佢叫我教仔方法,第一次叫佢看完,解一次(估),之後再看語譯解得岩不岩,再之後逐句/逐個詞解,再做練習,同看古文觀止

我暫時未知成效

岩岩同仔看緊出師表.....

各位媽媽

我女中二, 中文不合格, 請介紹那補充作業給我呢?
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜
‹ 上一主題|下一主題