用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校感想
樓主: hkpapa852
go

選校感想   [複製鏈接]

PanMada 發表於 16-10-4 22:51
總括成編文字係支持填鴨式教育,汰弱留強精神。開頭利申係現實功利已為自己封了底線

...
請問你認為咩叫填鴨式教育呢?

請教一下, 咁係選校上, 你又有咩睇法呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

freestylesurf2k 發表於 16-10-5 08:26
我有cert架,我信咩関你鬼事, 認咩呀?
甘呀!開市啦!有時間研究下股票啦!

回覆樓主:

謝分享

睇左d回覆已經見到有火藥味,到時又會有罵戰。

醒目開學勳章

lovebb2 發表於 16-10-5 08:45
我之前都以為我小朋友唔谷得, happy小學最好, 但現在在一算深的私校讀, 又跟到, 又返學開心, 其實小朋友適 ...
唔知其他家長點,自問好熟悉自己個仔,明知佢係弱智無理由勉強去讀所謂地區一線小學,辛苦咗都未必有成就。識唔少家長有咁嘅決定,大仔/女讀緊啲所謂入band 1率極高嘅小學(即係樓主推崇備至嗰啲),就係因為太了解間學校,明知細仔/女唔適合嗰種教學模式,轉揀另一啲happy school。

引用:Quote:jimmyveron+發表於+16-10-5+07:35+我

原帖由 kat0318 於 16-10-05 發表
同意跟唔上, 就轉plan B.

但想深一層, 一開始係咪知道唔得, 就應一早將plan B先執行, plan B可能根本就 ...
係小學中途轉會或升中時轉會,行Plan A轉Plan B係容易過Plan B,而且莫非你係先知,小朋友幼稚園唔發力,唔代表小學唔發力。

hkpapa852 發表於 16-10-5 08:54
其實舊生+宗教都係25分, 部份名校未必一定入到. 要攪咁多嘢又唔係必收, 咁攪嚟做乜?

什麼嬴在XX前, 假信教 ...
咁又係, 神津小的校長, 老師, 校工, office clerical staff, 兩公婆係仔女入學走人

有d野可一不可再,我唔會用自己小朋友去做實驗博下睇下谷唔谷得,又或讀下寶校試下係咪happy,學習興趣失左救唔番,朋輩影響亦好深遠,揀一間自己覺得穩陣既好過博埋d唔知乜。

hkpapa852 發表於 16-10-5 09:01
請問你認為咩叫填鴨式教育呢?

請教一下, 咁係選校上, 你又有咩睇法呢?

有啲家長仲以為現今嘅学校教學模式都係好似自己讀書年代時,靠抄寫、背誦、死記標準答案……等等嘅“填鴨式教育”。當然呢類学校仍然存在,但現今亦有唔少学校已經放棄呢套教学模式。就以阿仔為例,佢既功課雖然繁重,但唔代表係“填鴨式”嘅功課,當中数学嘅刁鑽程度係需要理解箇中概念,而並非只懂操練算式可以解決,中英文科更加要做大量閱讀報告,少啲主動性及理解力都搞唔惦,除此之外仲有其他group project……相对之下,我覺得“填鴨式教育”仲比較簡單。

ACE2126  thanks for sharing  發表於 16-10-5 15:54

teambuilder 發表於 16-10-5 09:44
有d野可一不可再,我唔會用自己小朋友去做實驗博下睇下谷唔谷得,又或讀下寶校試下係咪happy,學習興趣失左 ...
人生係不斷學習同成長, 尤其係從錯誤中學習.

很多事, 從來沒有絕對的對或錯, 但如果一心只希望不要讓孩中遇到錯誤/失敗, 又是否一個健康既心態呢?

Chirley    發表於 16-10-5 10:56
Felix223  非常同意, 唔跌下點喺失敗中學習成長?  發表於 16-10-5 10:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

多謝你既分享

回覆 hkpapa852 的帖子

咁 happy school 都唔會個個考第一既,只係冇罰得咁金啫。

littlefaith  唔使去到罰,只要老師因為小朋友成績差而ignore你,都已經係好大懲罰。  發表於 16-10-5 10:37

不喜歡此帖的家長....何不自己開一個帖去分享"自己如何去用OLD BOY 身份去教堂羅張領洗紙等入名津囉"

又或者自己去開個口是心非既帖去分享 "如何去揀HAPPY SCHOOL但又拒絕揀寶校"

嘈乜鬼?  

ANChan59  Good suggestion !!!   發表於 16-10-6 21:27
chinglong231    發表於 16-10-6 10:33
lingan    發表於 16-10-5 17:27
hippoo    發表於 16-10-5 16:28
Prettychubby    發表於 16-10-5 13:35
存感恩的心

引用:Quote:freestylesurf2k+發表於+16-10-5+08:

原帖由 Bobo1210 於 16-10-05 發表
甘呀!開市啦!有時間研究下股票啦!
等網友推介中

回覆:選校感想

宜家學童自殺率咁高咪因為有呢d家長囉,一味谷谷谷

係咪你地個好朋友 C 君的新 account ?

Soundervolt  Who is C君?  發表於 16-10-5 11:00
Felix223    發表於 16-10-5 10:57

晞晞爸b 發表於 16-10-5 10:37
不喜歡此帖的家長....何不自己開一個帖去分享"自己如何去用OLD BOY 身份去教堂羅張領洗紙等入名津囉"

又或 ...

笑ccccc禾!

hkpapa852 發表於 16-10-4 15:40
我份人好現實, 同埋少許功利. 雖然心底裡最基本既希望係子女能平平安安, 健健康康, 但少不免亦會期盼佢地日 ...

數據王發帖講感受大熱, 部份反映你在壇內數據分析既貢獻, 亦因為你講既野屬EK 主流思想, 係基本盤!

但係對傳統教學既懷疑, 係咪好似你講到咁非黑即白, 姐係唔BUY 傳統教學或名校, 係咪都想不勞而獲HEA 著入U?

或者我都寫D 野贈下慶:

1. 功課 - 谷唔谷多唔多, 可能幾睇細路手唔手快. 但係其實唔少人係介意抄寫重覆練習更甚, 概念未教好當左練習係教學.

2. 一條龍 - 確係有唔少人驚昇中而輕就直資一條龍, 但係亦有唔少人相信多勞多得但係唔想段段谷. 基於制度關係, 呈分試, 再分精英班等等安排, 大家都早著先鞭, 發力點愈來愈前. 入一條龍亦有希冀係循步漸進, 甚至除課業外學校有其他方面既培育(亦有叻人話想其他方面,就不如報多幾個ECA喎), 唔想段段踏油.

3 關愛 - 有版友發帖問小學老師有無愛心, 我都覺得而家唔係幼稚園啦, 仲講呢D?! 之但係唔以關愛為重中之重, 不等於下下鬥生鬥死. 聽唔少學校全面鼓勵競爭, 絕大部份資源機會只給予精英班. 有朋友細路打左成10年木人巷, 到最後僅僅入唔精英班, 話全家謝哂. 亦唔少講返細路入唔到精英班就被LEFT BEHIND... 呢D 亦唔係一間半間一個半個咁講. 當然亦有家長對如此精英制度甘之如貽.

4 駛費 - 我係窮鬼加老餅, 唔認為"一體一藝"係必然, 覺得幾時都要睇送食飯... 考小前後亦有SURVEY 下, 官津 VS 直資駛費並不是簡單 000 VS $$$, 簡言之係, 駛費跟昇中安全感掛勾... 所以, 一條龍直資駛費, 唔一定高過無中學官津, 就算有直屬中學既小學, 都睇下競爭度有幾大...

香港地, 為HAPPY 而找HAPPY SCHOOL 係有D 夢幻, 先唔講出唔出到業績, 有無搵到真係HAPPY 既SCHOOL 都好難講. 傳統名校除左業績仲有其他值租既野, 揀校睇TRACK RECORD/信老牌係穩陣之選.

新派直資近年出到業績既, 記憶中好像只有HKUGA.

ACE2126  數據王 haha  發表於 16-10-5 16:02
‹ 上一主題|下一主題