用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校感想
樓主: hkpapa852
go

選校感想   [複製鏈接]

芝士BB 發表於 17-9-15 11:11
另,MPS瑪利曼考試沒有排名,分班是隨意random的,名津可以做到咁,我好欣賞!

...
DPS小一至小三都無考試

對有直屬中學既小學, 無名次問題唔太大, 但對沒有直屬中學既小學, 其實如果無名次, 問題可以好大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

芝士BB 發表於 17-9-15 11:11
另,MPS瑪利曼考試沒有排名,分班是隨意random的,名津可以做到咁,我好欣賞!

...

6年都無分精英班係事實,無分名次亦係事實,每次呈分試後學校係會派張組別紙俾學生,亦會提供支援俾學生選校,只係直屬支援升中一定係有別於一般小學,但唔會干預家長意向。但,係咪random式分班,我就有D保留了~

mcl203 發表於 17-9-15 10:59
講少少我知既瑪利曼,對學生有要求應係每一間小學應有既目標,但都有分軟性和硬性。瑪小從P1會鼓勵學生閲 ...

感謝你提供的資料

hkpapa852 發表於 17-9-15 08:40
其實家長應該自己諗清楚, 心目中咩先叫 "Happy School"

妳所講個兩間, MPS同港同, 的確係學校對學生功課同 ...
其實,係咪要釐清返happy school 嘅定義先呢?係咪少功课,少測考默,hea讀,學校對學生學術成績無/低要求嘅先叫happy school?

可唔可以愉快學習,happy得嚟學習成效又高嘅呢?

siumicmic 發表於 17-9-15 15:12
其實,係咪要釐清返happy school 嘅定義先呢?係咪少功课,少測考默,hea讀,學校對學生學術成績無/低要求 ...
個人認為, 活動教學 同 Happy School,近來年都只係變咗 marketing 既口號多於實際
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-9-15 11:29

6年都無分精英班係事實,無分名次亦係事實,每次呈分試後學 ...

阿仔間學校都係冇分精英班,由小一升到小五都話係撈亂分班,但咁多年發覺就算撈亂都好有層次,永遠唔會撈到全級頭或尾嗰批各自走埋一班,每一班都平均有級頭同尾嘅學生。

回覆樓主:

其實好多唔係 random 而係跟名次打散分班。

回覆樓主

今年考小一的家長應該看看樓主PaPa的數據分析,一定有得著。

老實說小兒上年考小一時也未發現此post,但心明機會是給有凖備的人,當然小一是配對遊戲,免強也沒有幸福。

因此小孩在讀K1-2的家長也應爬文好好裝備。
‹ 上一主題|下一主題