用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問活躍症是否一定和專注力不足有關連呀? ...
go

[過動] 請問活躍症是否一定和專注力不足有關連呀? [複製鏈接]

小朋友今年三歲九個月,當有時不開心會大喊、大叫,發脾氣,今年K1老師話佢唔專心,但上堂時都會坐定定但心已經去了遊雲,有時喜歡攪下同學仔,但在家中做出反叛行為,例如: 叫佢做及食唔喜歡的嘢,佢會話,(唔食、唔做,我會掉咗佢)有時另人好勞氣,請問可以分享活躍症小朋友是否有同一樣的行為呢? thx

1    0    0    0

識有個朋友個小朋友都有ADHD, 都係有類似既情況, 見佢地都真係要好好控制自己脾氣同小朋友相處, 明明勞氣都忍到慢慢同小朋友講道理, 都明白係好辛苦, 加油呀你都

請問活躍症是否一定和專注力不足有關連呀?
ADHD 有三類,
1. 只有過動 (即多口多手多腳)
2. 過動及專注力不足
3. 只有專注力不足

aryin1982 發表於 16-10-14 11:37
識有個朋友個小朋友都有ADHD, 都係有類似既情況, 見佢地都真係要好好控制自己脾氣同小朋友相處, 明明勞氣都 ...

已經日日要同佢講道理,講原又係咁

south_north 發表於 16-10-4 05:44
小朋友今年三歲九個月,當有時不開心會大喊、大叫,發脾氣,今年K1老師話佢唔專心,但上堂時都會坐定定但心 ...

ADHD唔一定臭脾氣,育兒唔係講下道理就收效,你先去學下育兒技巧,參加下3P課程(親職正向課程), 睇下小朋友有無改善。並非用脾氣差斷定ADHD的,還要睇其他行為
‹ 上一主題|下一主題