用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 高壓的教育手段和反思
樓主: shadeslayer
go

高壓的教育手段和反思

係唔太好既咁又真係

中產地鐡站
仔仔約四歳多和父母一起

媽:Chick 點串
仔:Chiek
媽:咁好似係法文,再串
仔(笑笑口):唔,哦,呀,⋯⋯
媽(開始發火):重笑,唔識串重笑,你知唔知羞
媽:你就來返學,咁唔認真你點算?
仔(扁咀,開始用手擦眼):⋯⋯
媽(仍然好娒氣):落車喇,⋯⋯ 你唔好拖我⋯⋯

爸,全程不發一言。

另一極端就係小朋友全程玩手機。手拿書的越來越少。

仔(笑笑口):唔,哦,呀,⋯⋯
媽(開始發火):重笑,唔識串重笑,你知唔知羞
媽:你就來返學,咁唔認真你點算?
仔(扁咀,開始用手擦眼):⋯⋯
媽(仍然好娒氣):落車喇,⋯⋯ 你唔好拖我⋯⋯
-----------------------------------------------------------------------

最大問题是阿仔串錯生字,阿媽覺得羞家,唔知點算,仲想個仔覺得羞家。
就是因為唔知點算才咁大壓力。

如果系我阿仔四歲識串chiek,我一定收貨,仲要讃佢幾句。
五個字母串對四個,識得分出ch,i,k,起碼值80分。

如果有時間,之後得閒可以教他pick,lick, sick,stick,tick,kick的spelling與發音。講得三五七次,小朋友自自然然聽得出ick。

1234ats 發表於 16-10-11 21:08

看著不同家長有截然不同的想法做法,其實「輸在起跑線」,可能真有其事。