用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問一下倫敦南部
go

請問一下倫敦南部 [複製鏈接]

請問一下倫敦南部

1    0    0    1

回覆:請問一下倫敦南部

近Oprington 附是咪有出名的中學和大學。謝謝

connie_51 發表於 16-10-3 11:58
University College London、City University of London應該可以每日坐火車來回返學。如果自己揸車,Reading University、Surrey Univeristy都應該可以。
附近啲新晉大學,除非你係交本地學費,否則無必要山長水遠去讀。

connie_51 發表於 16-10-3 11:58
Sevenoaks School

引用:Quote:connie_51+發表於+16-10-3+11:58+近O

原帖由 王家爸爸 於 16-10-04 發表
University College London、City University of London應該可以每日坐火車來回返學。如果自己揸車,Readin ...
thx

回覆:elbar 的帖子

Many thx

果然是一間幾靚的學校,如果想睇呢間升學資料應該那兒可以睇多d?

引用:Quote:connie_51+發表於+16-10-3+11:58+近O

原帖由 elbar 於 16-10-04 發表
Sevenoaks School
Many thx

果然是一間幾靚的學校,如果想睇呢間升學資料應該那兒可以睇多d?

引用:Quote:原帖由+elbar+於+16-10-04+發表Seven

原帖由 connie_51 於 16-10-04 發表
Many thx

Sevenoaks係英國其中一間頂尖的 IB 學校,唔係好覺佢有經 agent 收生。除咗網站的資料,如果學校有供應 Pospectus, 你可以索取。另外,以前聽朋友講,往年學校的教職員會來香港,同有興趣報讀的家長學生會面。你也可以問問學校他們會不會來香港,和大概什麼時候會來, 預約見面。

引用:Quote:原帖由+connie_51+於+16-10-04+發表M

原帖由 Hopefulmom 於 16-10-04 發表
Sevenoaks係英國其中一間頂尖的 IB 學校,唔係好覺佢有經 agent 收生。除咗網站的資料,如果學校有供應 Pos ...
非常感謝,因為有親戚以前住附近講話有間好出名中學叫我睇下。我都冇咩頭緒。
有機會找d升學展覽到時再睇下。

引用:Quote:原帖由+Hopefulmom+於+16-10-04+發表

原帖由 connie_51 於 16-10-04 發表
非常感謝,因為有親戚以前住附近講話有間好出名中學叫我睇下。我都冇咩頭緒。
有機會找d升學展覽到時再睇下 ...
原來如此, 不過我懷疑sevenoaks未必會參加升學展。

Hopefulmom 發表於 16-10-5 07:27
原來如此, 不過我懷疑sevenoaks未必會參加升學展。
其實比較好既都比較少參加升學展。

connie_51 發表於 16-10-4 16:17
Many thx

呢間好勁, 不過唔易考, 想攞資料索性自己send個email去學校問啦

回覆:請問一下倫敦南部

因為親戚之前做過監護人,我純八掛問過下她,她話住屋附近有間幾好,所以問下啫。

如果勁難考,又未必啦。我英文都是好一搬。我都不期望小朋友好勁。只是計下如果供佢去外國讀,要幾時開始節衣縮食啫 。

connie_51 發表於 16-10-5 12:55
因為親戚之前做過監護人,我純八掛問過下她,她話住屋附近有間幾好,所以問下啫。

如果勁難考,又未必啦。 ...

考下無妨喎!

Sevenoaks在香港比較low key, 收生也不多,所以認識的人唔多. 它很歡迎有talented嘅學生就讀該校. 該校無有agent,可以直接跟學校詢問.最好早兩、三年前凖備.

回覆 connie_51 的帖子

Tonbridge,  a boy school just several minutes of drive from Sevenoaks  is very good also,

HSMOM 發表於 16-10-6 22:19
回覆 connie_51 的帖子

Tonbridge,  a boy school just several minutes of drive from Sevenoaks  is ver ...

thx for your info.。

我小朋友是女仔,其實她現在才小一,我plan下儲錢計畫先。

connie_51 發表於 16-10-7 09:24

早估到,所以冇推介 Tonbridge

connie_51 發表於 16-10-7 09:24

咁買定英鎊先啦!

Any other good girl or co-ed school recommended?  Both boarding school, states school or day school are ok.  Better in the southern part and have speed train to London.  thanks.
‹ 上一主題|下一主題