用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下. ...
樓主: miujoey
go

剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.  

IloveJJ 發表於 16-10-9 09:40
咁如果聽到,但都無做呢?

佢應你聽到了,然後不做,咁...我d女未試過,唔知Tim

IloveJJ 發表於 16-10-9 10:29
我啲仔、老公成日係咁。就算應完,我問返佢聽到乜?佢重覆得啱,都會跟著無做。

我問佢 ...

So funny!
Btw 介紹一本書,「兒童學管理、學管理兒童」作者:廖秀卿

回覆 miujoey 的帖子

我大仔同你的差不多,好彩我們回家他已做曬功課,只是我們好勞氣他的個人自理完成得好慢,例如:慢慢刷牙洗臉、嘆早餐、午餐(雖然在校吃,老師都說他是最後一個完成)、晚飯,重有沖涼呢d,每天都好鬼勞氣,有時我們索性唔理他,時間一到便stop佢(我們已用timer 了)。我們個大仔應該去外國生活適合d。

miujoey 發表於 16-10-7 09:59
日日都無咩時間, 我放工返到去都6點半, 又要睇佢d功課, 又要食飯, 9點半又要訓, 最慘個囡好鐘意拖時間, 叫 ...

係一樣,我地成日對大女講快D,搞到一歲幾的细女成日見到家姐就叫快D。
除咗叫做乜都要好多次,一叫温書就話眼瞓、口渴、肚痛、……
當個好爸爸

boyboobee 發表於 16-10-10 15:35
係一樣,我地成日對大女講快D,搞到一歲幾的细女成日見到家姐就叫快D。
除咗叫做乜都要好多次,一叫温書就 ...

咁多藉口

我同個囡溫書方法, 去買一個超大white board 同佢玩老師遊戲, 佢小一呢個年紀都係鐘意扮老師, 我比完題目佢做, 跟著到佢比我做, 然後大家會比分數大家, 呢個方法暫時OK 而佢都會覺得有趣.  

回覆:剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.

點樣唔好上堂傾計,要專心d. 想佢做野手腳快,但偏偏慢世魔王上身。

引用:回覆+miujoey+的帖子 我大仔同你的差不多

原帖由 rainbowyung1 於 16-10-09 發表

我大仔同你的差不多,好彩我們回家他已做曬功課,只是我們好勞氣他的個人自理完成得 ...
X2

回覆樓主:

明明細個一叫就做,愈大愈慢。講左十萬八千次話做快啲,玩嘅時間都多啲,都係係到嘆慢板。應快時唔快,想佢慢時又衝動

回覆:stockmike 的帖子

同我個件一模一樣

回覆 IloveJJ 的帖子

很明白你的心情。
我家一大一小也是,東西隨處放。我是喜歡家居企企理理,整整齊齊。

經過幾年,I give up,我不再每天整理他們的東西,一個星期清理一下。問我東西在哪?我回應,大約在哪裡吧…自己找找。

阿囡比較好些,還細個,希望再鼓勵她執好d。

little_yolky 發表於 16-10-4 18:37
我放工見到只做咗一樣!仲要唔只家姐, C6都响度, 你話我氣唔氣頂。

c6 訓練細路自理姐。。。

little_yolky  佢係咁講,你教佢架  發表於 16-10-14 11:42

IloveJJ 發表於 16-10-9 10:36
我唔覺funny喎屋企兩個半都係咁,我多咗好多白頭髮
好呀!謝謝介紹,我去睇下先。
...

姐係男人係咁囉!

卡通校長佈道會分享小故事,大意係話: 男人唔係女人諗法要每分鐘都活得有意義。。。 有時都想要hea下無聊下。。。

IloveJJ 發表於 16-10-14 09:55
我認同呀!佢哋係唔鐘意計劃下,諗下咁。
好大既指控
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

kingc 發表於 16-10-4 07:11
Same here! 明明串識左轉個頭又吾識,已經早兩三日開始溫,等佢吾使一次記咁多,點知溫完好似冇溫過咁
...

Same here!
溫左好似冇溫,心諗'吾係噤蠢呀麻?點攪呀…