用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下. ...
樓主: miujoey
go

剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.  

little_yolky 發表於 16-10-5 14:04
佢一年班時好地地, 因為功課少, 所以日日基本上返到屋企都做得七七八八, 佢一般可以斷估無痛苦咁估到點做。 ...

見到個細妹咁,相信呀大一定好生性讀書

回覆:剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.

我屋企個夢王囡,返屋企就話漏功課係學校,筆代都漏埋。問佢本書係邊科書都唔知。做功課十份九求救話唔識,我係則邊叫佢自己讀,佢又識番,依賴性係一等一。

回覆 stockmike 的帖子

我個囡都係差不多, 好依賴, 不過易家唔得啦真係要放手,一年級慢慢要學自主自學,  以上其它家長一言驚醒, 其實佢地已有足夠能力去處理功課, 就算唔識都可以自己找書找尋答案, 我由昨晚開始叫佢自己做, 我放工返到去佢竟然做曬好合作, 需然昨天真是好少功課, 但佢態度好良好值得讚賞, 如果肯keep落去我就發達.哈

回覆:剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.

重有,攞將八達通周圍請人食嘢。俾同校哥放學 check 八達通機有不正常數篤背脊,而家只敢買自己的,再響自己份請人。多得哥哥精明眼。

lingan  哥哥都好好啊  發表於 16-10-20 11:17

miujoey 發表於 16-10-3 11:28
我個囡幼稚園讀happy school , 學術一般, 現升上小一問始多工課, 最大問題是不懂得看題目, 現在幫他認字方 ...

可能我有兩兄弟啦!每次哥哥做功課時,細佬就會出黎搞事!又聊哥哥玩,又聊哥哥傾計!搞到好唔專心!
試過的埋細佬一齊做功課,結果兩個一路玩一路做!我嬲到真係好想爆佢地樽(emoji)

miujoey 發表於 16-10-6 10:02
回覆 stockmike 的帖子

我個囡都係差不多, 好依賴, 不過易家唔得啦真係要放手,一年級慢慢要學自主自學,   ...
好既開始,所以適量甚至少量既功課帶來既效果好好多,太多功課,只為完成功課再交畀老師,其實做黎都無謂
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小朋友小一時,我會在手冊寫通知老師:個小朋友自己開始執書包,如有錯漏,請見諒。
如果漏帶,要寫手冊也沒辦法。
就算檢查,也等小朋友睡著了才check,免得佢以為有人執手尾。

jadenhayden 發表於 16-10-6 11:42
可能我有兩兄弟啦!每次哥哥做功課時,細佬就會出黎搞事!又聊哥哥玩,又聊哥哥傾計!搞到好唔專心!
試過 ...
我都係兩個,相差四年,大既做功課而細既未需要做功課就會搞搞震,當細既開始有功課時,兩個都做功課就冇搞住晒
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-10-6 11:45
我都係兩個,相差四年,大既做功課而細既未需要做功課就會搞搞震,當細既開始有功課時,兩個都做功課就冇搞 ...

真的嗎?咁你當時點處理?

jadenhayden 發表於 16-10-6 12:40
真的嗎?咁你當時點處理?
都冇乜計,時間會過去的

little_yolky    發表於 16-10-14 11:53

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-10-5 13:07
我老婆冇返工,我都叫佢唔好理個女學業,教個女唔識就搵課本或課外書,用溫習既方法做功課,等於每日都有溫 ...

請問點用溫習的方法做功課? thx ~

miffymiffy 發表於 16-10-6 13:22
請問點用溫習的方法做功課? thx ~
就係唔識就去搵課本或課外書,冇乜特別技巧

日日都無咩時間, 我放工返到去都6點半, 又要睇佢d功課, 又要食飯, 9點半又要訓, 最慘個囡好鐘意拖時間, 叫佢做功課,沖涼,擦牙都要叫好多次先做, 每日都係叫佢快d,快d,快d , 我都精神緊張.

你地d小朋友會唔會要叫好多次先去做一件事, 細d果時好d , 易家就越來越差.
有咩辦法呢  ?

little_yolky  sure啦,個個都要叫好多次。  發表於 16-10-14 11:54

miujoey 發表於 16-10-7 09:59
日日都無咩時間, 我放工返到去都6點半, 又要睇佢d功課, 又要食飯, 9點半又要訓, 最慘個囡好鐘意拖時間, 叫 ...

我都係,叫到嘔血咁濟

我問過d朋友普遍都有呢個現像, 大人情緒唔好因為晚上時間太趕, 仔女又唔合作, 真係個個都會爆炸, 我已經成日提醒自己彗控制唔好發火, 但昨天忍唔住拍檯, 我老公馬上沖入黎問邊個拍檯,?我個囡馬上指住我, 場面都幾攪笑.

回覆樓主:

中文默書

引用:日日都無咩時間,+我放工返到去都6點半,+又

原帖由 miujoey 於 16-10-07 發表
日日都無咩時間, 我放工返到去都6點半, 又要睇佢d功課, 又要食飯, 9點半又要訓, 最慘個囡好鐘意拖時間, 叫 ...
Same here

miujoey 發表於 16-10-7 09:59

不要介意,應自小培養講一次就做。否則大個就好似現正咁。
現在請你講完,見佢未郁,拍下佢膊頭,問佢聽唔聽到你講野。不是不停叫做乜做乜。