用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 踩界自閉症小男童,升中選校要點選?
go

踩界自閉症小男童,升中選校要點選?

我仔系 踩界自閉症小童,現讀五年班,想知升中選校要注意啲咩?同埋唔講啲話中學會否知道?

回覆樓主:

我覺得就算唔講,老師或多或少都會留意到小朋友會同其他同學有分別。

你小朋友最大問題係咩?

queenie07 發表於 16-10-5 15:36
我覺得就算唔講,老師或多或少都會留意到小朋友會同其他同學有分別。

你小朋友最大問題係咩?

我個小朋友系社交差啲,可能如果要面試學校驚佢諗問題唔識轉彎

vickybb 發表於 16-10-7 17:29
我個小朋友系社交差啲,可能如果要面試學校驚佢諗問題唔識轉彎

其實最緊要係考好呈分試先,一般學校都以成績行先。

queenie07 發表於 16-10-7 17:54
其實最緊要係考好呈分試先,一般學校都以成績行先。

我都明成績好緊要,成績全級排頭五十尾,系屋企唔肯温書,功課做完就算,講唔聽,週六有請人補習一小時,希望谷上啲成績

vickybb 發表於 16-10-7 17:59
我都明成績好緊要,成績全級排頭五十尾,系屋企唔肯温書,功課做完就算,講唔聽,週六有請人補 ...

咁你要參考返學校以往既派位,你呢個名次,大約會派去邊個組別既學校,我地呢D仔,最驚係唔識自我保護,最梗要揀D校風好既學校,我之前就因為咁,專登同埋老公走去心儀既中學,睇下D學生。

queenie07 發表於 16-10-7 18:42
咁你要參考返學校以往既派位,你呢個名次,大約會派去邊個組別既學校,我地呢D仔,最驚係唔識自我保護,最 ...

系喎!多謝你嘅提點,我就系驚去到校風唔好嘅學校,會被人排斥或欺負

呢D 兒童讀書真係其次, 學樓上JM 講, 保護自己, 自理最緊要, 比你仔讀到BAND 1 學校時, 你仲打算陪跑(讀書)到幾時? 響中學真係好多野係老師同學生講一次, D 細節野5會寫手冊, 呢樣野平時你仔攪5攪得掂? 未講到讀書放5放手, 只係自理都要TRAIN佢好掂.

doubleama 發表於 16-10-8 11:46
呢D 兒童讀書真係其次, 學樓上JM 講, 保護自己, 自理最緊要, 比你仔讀到BAND 1 學校時, 你仲打算陪跑(讀書) ...

多謝你的意見,因為我仔衹系踩界,所以呢啲問題佢都可以做到,所以系可以進取啲谷返佢學業嘅問題