用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 每日練鋼琴15分鐘,可以考到8級嗎?
go

每日練鋼琴15分鐘,可以考到8級嗎? [複製鏈接]

學鋼琴只想作為一個興趣,消遣。每日只用15分鐘練琴。無所謂學幾多年,可能考得8級嗎?

1    0    0    0

broadband 發表於 16-10-2 16:17
學鋼琴只想作為一個興趣,消遣。每日只用15分鐘練琴。無所謂學幾多年,可能考得8級嗎?

...

如果真的視彈琴為興趣的,為何又要去考試?
彈琴是藝術,又是技術,每天只練15 分鐘,恐怕練好一首歌的時間也不夠。
就算考了8級又如何?只懂3首考試歌吧了!

引用:學鋼琴只想作為一個興趣,消遣。每日只用15

原帖由 broadband 於 16-10-02 發表

...
每日練15分鐘,係我當年考7、8級每日練習的1/6,Scales就算識彈,每日整本由頭到尾分手慢練、雙手快彈都要20分鐘。每首曲由分手搵音、夾雙手慢練、加表情、練速度,每日30分鐘冇得走雞。(當年sonata要彈曬3個movements加上我唔係有天份,只靠練習及中上的音樂感)

每日15分鐘,你對手唔夠耐力一次彈曬Scales同3首考試曲。

唔考試,點彈都得。

edith208 發表於 16-10-2 19:52
每日練15分鐘,係我當年考7、8級每日練習的1/6,Scales就算識彈,每日整本由頭到尾分手慢練、雙手快彈都要2 ...

對,最少都要一次過彈晒3首歌+scales都唔覺累,練15分鐘點會夠。

mansum92 發表於 16-10-2 20:29
對,最少都要一次過彈晒3首歌+scales都唔覺累,練15分鐘點會夠。

每日練一首,另一日練scale, 夠嗎?7, 8級,逐2 年考
一級

broadband 發表於 16-10-2 20:40
每日練一首,另一日練scale, 夠嗎?7, 8級,逐2 年考
一級

你是否已有五六級程度呢?如果有,冇話唔得。"初中教育"那邊亦有家長分享孩子練琴練得很少。但如果從未學過,真係幾難,仲要考樂理。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3333888&extra=page%3D1

我見過的例子:
小五考完五级第二年考八級,很勤力練;
4歲開始學琴,每天練兩小時,8歲八级。

一般一年考一級,如果你期望兩年考一级而只練15分鐘,的確太少。而且興趣和考試是兩回事,應付考試的練習並不enjoyable。

...

冇可能
彈琴係好訓練耐性同耐力,今日練一首15分鐘,只係練到幾小節,下次返去呢首歌,已是幾日後的事,已把幾日前練過的東西忘記,又要重頭來過。坦白講 每天15分鐘只能應付初級至1級程度。如果付出唔到時間 不如唔好學。

等於你想跑步減肥,又只想跑15分鐘,你諗下減唔減到肥 ?恐怕熱身都未夠。

呀仔拉小提琴考6級,每日起碼練一個鐘(其實唔夠),仲有,你要2年都對住啲相同嘅scale同果三首歌,會有想死嘅感覺,絕對唔enjoyable。

回覆 broadband 的帖子

一係去學chords, 咁就可以自彈自唱。除非是好有天分,不然沒練習根本彈不到,何來pleasure? 就算勉強彈到音,都未必好聽。同意無時間練琴不如做第二樣野,免得到頭來浪費了孩子的時間和你的金錢

for every one criticism, three positives must be given.

monsterparentss 發表於 16-10-3 01:38
等於你想跑步減肥,又只想跑15分鐘,你諗下減唔減到肥 ?恐怕熱身都未夠。

呀仔拉小提琴考6級,每日起碼練 ...

阿仔由學三級開始,老師已經話如果真系無時間例如學校考試期間,都要每天15分鐘練scale和fingering書,這只是三級時的要求,我相信八級應該吾夠卦

15mins? 練開埸白都唔夠!

monsterparentss 發表於 16-10-3 01:38

呀仔拉小提琴考6級,每日起碼練 ...

對,我仔都話要考試就盡快考左佢,因為彈scales彈到想死,哈哈

回覆:broadband 的帖子

每3,4天練1小時如何?

很難有不勞而獲的

Impossible..

學鋼琴只想作為一個興趣,消遣,點解要考級?每日練15分鐘當娛樂都好

YDLFATHER  認同  發表於 17-1-5 00:13

發夢

...

只作為興趣,又何需考八級?
係你口講小朋友學琴為興趣,但其實心裡想佢考試吧?實在自相矛盾得緊要。
你去游水,每日游十五分鐘,一日練踢腿,一日練呼吸,或者每兩三日游一個鐘,數年後就可以參加港隊出戰奧運啦!我話得你都唔信啦!世上冇不勞而獲,冇時間得咁緊要就唔好諗考級吧!

我一星期學琴先練一次,練左一年,無咩大進步,
但對首歌叫做有點認識,因為我用2年時間準備,所以黎緊呢年要發力,唔懶得。
之前試過臨考之前先谷,反而會傷左對手,考試果陣彈唔到嫁。
‹ 上一主題|下一主題