用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2-3點選沙田或馬鞍山中學好??
go

B2-3點選沙田或馬鞍山中學好?? [複製鏈接]

打算選德信,青年會,還有其他可選擇嗎?有邊間校風好?
   4    0    0    0

我都想知

回覆:B2-3點選沙田或馬鞍山中學好??

馬崇、基督、陳振霞。

MM1155  b2-3, 自行入好似難dd!  發表於 16-10-4 16:02

回覆:媽咪保保 的帖子

簽名被屏蔽

德信是私校喎。B2~3既男校,怕多欺凌問題。如㨂私校,不如去埋羅定邦睇睇,比較下

B2-B3 自行今年仲可以博高少少
自行我會揀陳震夏、聖若瑟、青年會

Gobby_lam 發表於 16-10-5 10:18
B2-B3 自行今年仲可以博高少少
自行我會揀陳震夏、聖若瑟、青年會
請問咩係博高少少?你意思係今年學位夠cover B1~B2生, 所以B2~B3可以選擇進取一些?

謝!

回覆 mickychow 的帖子

今年升中學生的出生率剛剛開始升番少少,但仍然係位多於考生
所以同2015-2016一樣,沙田區B1會有剩,部份B2學生在派位度可以派到B1尾學額
同樣地因為部份B2學生拎到B1學額而且今年學生少,B3頭學生可以博B2中至尾學額

當然呢D博升呢的情況只適用於乙部派位,因為中學會在自行階段盡收最好的報名學生
不過如果在自行階段SET 得太低而被收左的話,就唔會参加乙部派位,即係想博都冇得博

回覆 Gobby_lam 的帖子

謝謝你的詳細分析!

小兒出年升中,希望可以好似你咁講博升呢啦!

補充多少少,按教育局2015-2016 的統計數據去推算2017-2020 沙田區升中人數如下︰

2016 升中人數︰4082 (1360/band)
2017升中人數︰4233 (1411/band)
2018 升中人數︰4363 (1454/band)
2019 升中人數︰ 4765 (1588/band)
2020 升中人數︰ 4992 (1664/band)

按2016-2017 升中數據以及教育局的中學概覽資料,B1及B2學額數量約︰

我兩個囡一個B1一個B2,所以我冇認真睇B3數據,估計共11 間B3 學校可以提供約最少1000學額

13 間B1 英中共約 1817 學額
13 間B2 中中共約 1664 學額

咁睇其實B1 同B2都有學額多於考生的傾向,所以點解可以博高少少
雖然因為B1學額多而吸引唔少大埔及荃灣的學生跨區報讀,但對整體數據應該影響不大

Gobby_lam 發表於 16-10-5 13:30

補充多少少,按教育局2015-2016 的統計數據去推算2017-2020 沙田區升中人數如下︰
好多謝你的詳細資料!

請問升中人數是否根據沙田區小學六年級人數來推算?\

謝!

之前有JM搵到資料,你可以睇番下面條LINK

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3231681&highlight=2017-2020

Gobby_lam 發表於 16-10-5 15:07

之前有JM搵到資料,你可以睇番下面條LINK
謝謝分享!
‹ 上一主題|下一主題