用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求助辦法!••••真系開始頂唔順啦
go

求助辦法!••••真系開始頂唔順啦 [複製鏈接]

阿仔讀緊主流小學二年班,入學時已經通報左學校關於他的情況,所以老師方面算好包容。二年級開學無耐,唉,情況依舊日日俾老師罰,日日新鮮,星期4上音樂堂屢叫唔聽,最後整爛樂器、又去玩門鈴,學校通告又折飛機,跟住下一站就系垃圾桶,搞到我完全唔知道有通告,等等。而家我最頭疼的系,他個腦真系唔知道點運作,文具及日用品,成日用完後,就唔知道放系邊,搵唔翻,問返他使用經過,根本答唔出,完全無條性,問前2秒鐘做過的事,可以答你:唔知啊!···你話他無記性,但事實又唔系,其他野超級無敵有記性,唉,真系人都癲啊,日日跟住他屁股收拾,一D責任感都無,點搞阿,請問有咩方法可以訓練啊?

5    0    0    0

醒目開學勳章

引用:阿仔讀緊主流小學二年班,入學時已經通報左

原帖由 felixfafa 於 16-10-01 發表
阿仔讀緊主流小學二年班,入學時已經通報左學校關於他的情況,所以老師方面算好包容。二年級開學無耐,唉, ...
似乎你應該去過動寶寶那邊問下過來人

回覆樓主:

小一時,有咩訓練?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:求助辦法!••••真系開始頂唔順啦

明顯adhd

我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了一隻共振音樂CD 給我,我覺得都幾有用

有冇聽過執行功能呀?好似訓練抑制力同訓練記憶呢?好似適合喎。

回覆 Tifftiff0115 的帖子

無聽過哦,醫院有嗎?咁精神科覆診時,我可唔可以要求醫生安排?⋯阿仔未到ADHD個臨界線,所以醫生每次都係話:繼續觀察啦!⋯⋯真係頂唔順

回覆 zenwin 的帖子

邊度有得試聽啊?網上有無?⋯聽講幾貴,如果唔啱用,我又會俾爸爸鬧

felixfafa 發表於 16-10-7 10:27
回覆 zenwin 的帖子

邊度有得試聽啊?網上有無?⋯聽講幾貴,如果唔啱用,我又會俾爸爸鬧 ...

所有治療,都無包單一定啱;如果咁樣都要鬧,樓主要關注下夫妻關系,同爸爸對小朋友既態度。
有時,小朋友睇到,會有樣學樣,唔聽你講(我估你係ftm)
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:阿仔讀緊主流小學二年班,入學時已經通報左

原帖由 felixfafa 於 16-10-01 發表
阿仔讀緊主流小學二年班,入學時已經通報左學校關於他的情況,所以老師方面算好包容。二年級開學無耐,唉, ...
你既情況我仔小一發生,當時讀主流新派直資,班主任發現佢行為有d特別所以見教育心理學家發現佢係可能自傾。班主任好包容,但其他課堂老師唔明白,所以除班主任堂,音樂,美術體育大部份都比人罸。可能老師無SEN訓練對自傾學生無應對方法,只有隔離。
我有自己睇精神科同臨床心理學家,發現佢資優,但有輕微讀障同社交困難。
經過大半年觀察,我地決定轉去國際學校,原因係佢中文閱讀有障礙但英文無,加上我認為此階段學習社交比學知識重要,IS互動較多對社交有幫助,於是小二轉校。
在IS, 社交互動機會多,同時亦產生更多同學之間磨擦,小兒控制情緒差,因小事打架停課。當時跌落谷底,學校要我地交心理學家評估報告先可以復課。我當時認為學校因為發現佢係SEN想趕佢走,但學期中要轉校亦不容易。為應付學校,CP提議請shadow, 學校亦接納。
呢段時間,學校Learning support teacher, 每日教仔仔做mediation, relaxation學呼吸學控制情緒。Shadow除教仔上堂規矩,同時教老師如果教導SEN學生,學校老師為佢準備好多道具,如visual sign, 獎罸表等。
到學期尾,仔仔得到most improved studen award.
當初以為學校想趕佢走,好意外校長同我講"神安排佢來到呢間學校,係因為佢需要我地幫助,只要一齊努力佢會變得更好,我好相信佢既潛能!"
今年,無shadow協助,最近收到老師們既email, 老師們都好欣慰見到仔仔既進步。

希望你都一樣可以走出谷底,找到方法去幫助仔仔!

ncls  謝謝分享! 好開心你小朋友既進步,希望繼續愉快的學校生活.  發表於 16-10-19 13:57

Monstereasy 發表於 16-10-8 13:02
你既情況我仔小一發生,當時讀主流新派直資,班主任發現佢行為有d特別所以見教育心理學家發現佢係可能自傾 ...

請問你哋去邊到揾影子老師?
同埋係一拍即合還是都要試多幾個先啱?

引用:Quote:Monstereasy+發表於+16-10-8+13:02+

原帖由 小余 於 16-10-10 發表
請問你哋去邊到揾影子老師?
同埋係一拍即合還是都要試多幾個先啱?
影子係心理學家介紹,因為心理學家會backup佢。好幸運一拍即合,有informal見下面傾下計熟習下先。

回覆:Monstereasy 的帖子

請問你係讀邊間國際學校?

係咪要 interview? 難唔難入?

Monstereasy 發表於 16-10-8 13:02
你既情況我仔小一發生,當時讀主流新派直資,班主任發現佢行為有d特別所以見教育心理學家發現佢係可能自傾 ...

Hi may I know which international school ur son go to ? Thanks.

親子童讀樂

回覆樓主:

有機會去參觀下特殊學校,可能對大家都好

felixfafa 發表於 16-10-7 10:25
回覆 Tifftiff0115 的帖子

無聽過哦,醫院有嗎?咁精神科覆診時,我可唔可以要求醫生安排?⋯阿仔未到ADHD ...
你問下醫生呀。我知道香港都有D中心有開呢D小組,你都可以上網搵下。問多D聽下囉。

回覆 Monstereasy 的帖子

你好,我的小朋友的情況與你的小朋友情況好似,我而家既心情直頭跌咗落谷底,你可否PM我講多些當時既情況給我了解嗎? 萬分感謝 !

Hi! 我都煩緊學校問題,因老師教唔掂我仔,要我返屋企再教,我仔講極都亂做;

但轉國際學校我又唔認識,你可唔可以PM我係邊間學校? 我再詳細睇睇, 謝謝!

引用:回覆+Monstereasy+的帖子 Hi!+我都煩緊學

原帖由 dragonviva 於 16-11-12 發表

Hi! 我都煩緊學校問題,因老師教唔掂我仔,要我返屋企再教,我仔講極都亂做;
國際學校比較接納不同類型既孩子,而欣賞孩子亦從不同角度。但要改善行為並非單靠學校能做到,家庭負出往往比學校還要多。不如你先和你心理學家溝通,找出改善方法,再和學校合作一同去收善。

回覆:felixfafa 的帖子

我個女戒咗睇電話,一星期二至三日跑步,再食魚油丸、益生菌同葉酸,情緒同專注力好咗。如果香港好似其他國家,有專比E類型的小朋友入讀的學校,我都唔會迫個女入主流學校。特殊學校乜類型都有,真係要睇你好唔好彩,d導師夾唔夾到個小朋友,否則入去都只係hea讀,求其揾樣技能比佢學,但我唔覺得真係為個小朋友好。

‹ 上一主題|下一主題