用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人直資私校都全軍覆沒?
樓主: ToBee
go

多唔多人直資私校都全軍覆沒?   [複製鏈接]

回覆 day_bo 的帖子

恭喜你, 守得雲開~睇黎我地仲要捱多11個月先知道最後有咩offer

引用:回覆+day_bo+的帖子 恭喜你,+守得雲開~睇

原帖由 siupekkle 於 16-10-06 發表
回覆 day_bo 的帖子

恭喜你, 守得雲開~睇黎我地仲要捱多11個月先知道最後有咩offer
其實只是我囝冇cert又係超細B又報得少叩得少學校先要噤遲先有offer...通常早D有offer....
只是希望你們不要太早灰心...

回覆:多唔多人直資私校都全軍覆沒?

我都全軍覆沒。 一次2nd in 都無。

引用:好奇一問,+如果+reject+咗,+你地會唔會同小

原帖由 Danrice 於 16-10-05 發表
好奇一問, 如果 reject 咗, 你地會唔會同小朋友講返? 定等佢問起先算 ?
我由頭到尾都跟女兒說,K3會去不同小學玩面試,玩晒之後,主會為妳安排一間最適合妳的。咁小朋友就冇壓力啦!

引用:Quote:Danrice+發表於+16-10-5+17:03+ 好奇

原帖由 retriever 於 16-10-06 發表
睇佢態度啦。

再講多次,面試完問細路好唔好玩,呢樣安排唔一定好,因為佢真係當玩。
呢個真係要夾小朋友類型,例如我個女,你話係玩就最好,因為佢對自己要求高,玩都唔鍾意輸,所以話玩,就ok。

如果我叫佢認真面試,要改進,佢會緊張到瞓唔着,面試又會怯場,怕又做錯會讓爸媽失望,到時仲衰。

retriever  亦聽唔少女仔面試訓唔著  發表於 16-10-6 14:14

ok3 發表於 16-10-5 17:37
作為過來人, 我覺得考小一是否成功, 真係受好多因素影響. 當中運氣(e.g. 小朋友當日狀態/心情, 考嘅嘢係咪 ...
同意﹗
面試真係要夾天時地利人和,所以考唔考到都係天意呀。
小朋友學習嘅路好長遠,
唔使用一次考小一經驗去斷定一切。

係香港點都有書讀喎,
最後盡晒辦法都去唔到最想去嘅,
就調整心態啦,
你有心幫小朋友,小朋友就有心機學,
最多六年後再驚多一次啫﹗
吖,唔係,可能係喜多於驚呢﹗

加油呀各位爸爸媽媽小朋友﹗
>^^<

ok3 發表於 16-10-5 17:37
作為過來人, 我覺得考小一是否成功, 真係受好多因素影響. 當中運氣(e.g. 小朋友當日狀態/心情, 考嘅嘢係咪 ...

考小當然有運氣.

要將運氣影響SMOOTH OUT, 就係要多考.

回覆樓主:

報到

去年,我跟大家心情一樣。
女兒內向 吾多主動講野 學術ok 所以有上面試班
報左10間 8間reject,只有一間有offer 派了乙2 另外一間心儀去到最後 8月尾等到waiting.
其實 回顧整個過程 學校真的能找到合適的學生
我都係同自己講 吾得是無緣 吾適合
共勉之(emoji)

hppa    發表於 16-10-13 12:29

All rejected,每次開信封和online check result後,心情一沉。明天in神校,已作好陪跑的心態,但亞囝今日好開心地同老師講,佢聽日請假去小學玩……! 唯有繼續努力,玩多個幾月,加油加油~~

hppa    發表於 16-10-13 12:29

retriever 發表於 16-10-6 16:07
考小當然有運氣.

要將運氣影響SMOOTH OUT, 就係要多考.

19間 ?
考自己心水幾間就好喇,
橫掂間間收你都係會揀架啦,
無謂為左集郵而辛苦個細啦。

大貓媽媽 發表於 16-10-6 17:56

19間 ?

老實講,我唔會笑人報得多,因為最後得失係佢承受。

眼見玩到暑假仲無著落既,就係開始時心頭高,報得少果d家長。佢地各樣條件都好好。。。

如果報得多間間得,or唔得,都係反影d野,運氣因素已極細。

我舊年玩完呢個遊戲,今年個仔小一。

當年個仔情況係︰學術幾好,專注又守規矩,受教適合傳統學校,可惜係內向少表達,講野一句起兩句止,較為文靜被動。

我都唔敢放鬆,幫佢報定面試班,等佢多D機會練習。一開始收到reject嗰下係公司忍唔住喊出黎,收拾心情返到屋企繼續努力。好彩既係我報晒專考學術型既學校,針對小朋友強項去報名,最後大部份都有offer,但已經係較後期既事…

我覺得大部份學校都報左名先,到時先睇自己牌面去唔去,有個offer係手, 比較無咁心儀就唔去了,等自己仲有個機會走位,免得最後後悔。

听雨眠  Agree  發表於 16-10-8 15:22

siusiufun2010 發表於 16-10-6 18:25
我舊年玩完呢個遊戲,今年個仔小一。

當年個仔情況係︰學術幾好,專注又守規矩,受教適合傳統學校,可惜係 ...

認同報左先。

大貓媽媽 發表於 16-10-6 17:56

19間 ?

你去年考嗎?

而家好多學校,2,3,4 面。增加撞期機會。

報十間唔係十間都叫到糊。好多跑都無得跑架!

引用:Quote:原帖由+Danrice+於+16-10-05+發表好

原帖由 gglover 於 16-10-06 發表
我由頭到尾都跟女兒說,K3會去不同小學玩面試,玩晒之後,主會為妳安排一間最適合妳的。咁小朋友就冇壓力啦 ...
Good!

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-10-06+發表

原帖由 gglover 於 16-10-06 發表
呢個真係要夾小朋友類型,例如我個女,你話係玩就最好,因為佢對自己要求高,玩都唔鍾意輸,所以話玩,就ok ...
你囡性格同我囡一樣

Charlotte_mom 發表於 16-10-5 17:30
我妹個仔(年中b)舊年全炒,係waiting都無連信都唔駛寫。相信最大缺點係唔想用腦樣樣直接答唔識。

...

性格缺憾,好難有足夠時間救到去考p1.

bubuG 發表於 16-10-7 07:51
性格缺憾,好難有足夠時間救到去考p1.

給"唔知道" ! 唔係性格,係習慣。

之前家長可能無留意,隨佢,或"講唔知"就直接幫佢解決。。。 咁俾我遇事都鍾意講"唔知" 喎。

引用:Quote:bubuG+發表於+16-10-7+07:51+ 性格缺

原帖由 retriever 於 16-10-07 發表
給"唔知道" ! 唔係性格,係習慣。

之前家長可能無留意,隨佢,或"講唔知"就直接幫佢解決。。。 咁俾我遇 ...
贊成

‹ 上一主題|下一主題