用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望呢d苦日子快D過
樓主: iamiris
go

希望呢d苦日子快D過   [複製鏈接]

juneforgbb 發表於 16-9-30 16:49
same here....好驚要玩到叩門..驚自己頂唔順

其實我眼見有冇offer嘅都有好多會玩到扣門,過程是漫長辛苦的,但總有一日會完,父母的耐力係非一般的,唔好睇少自己。我今年都剛完成大嗰個P1、細嗰個K1無限loop的面試,永遠記住 '盡咗力就無悔',共勉之。

Danrice 發表於 16-9-30 16:49
係, 我仲慘, 一個出年P1 一個K1, send application form 都send 到暈....

大家努力  ...

我都係一個P,一個K.... 填form填到din

hha 發表於 16-9-30 20:49
其實我眼見有冇offer嘅都有好多會玩到扣門,過程是漫長辛苦的,但總有一日會完,父母的耐力係非一般的,唔 ...

多謝你!我會同小朋友一齊努力的!不過touch wood如果真係全軍覆沒⋯⋯會唔會等於叩門無望呢?因為都係interview....

juneforgbb 發表於 16-9-30 21:40
多謝你!我會同小朋友一齊努力的!不過touch wood如果真係全軍覆沒⋯⋯會唔會等於叩門無望呢?因為都係int ...

相信總會有安排的,上年朋友個仔直私全軍覆沒,連自己幼稚園半龍小學都唔收,大抽獎去寶校,最後竟然跨區叩到九龍塘津小,世事嘅野⋯

HK 教育制度 是 K 型 定失敗 ?

難為了父母及孩子

juneforgbb 發表於 16-9-30 21:40
多謝你!我會同小朋友一齊努力的!不過touch wood如果真係全軍覆沒⋯⋯會唔會等於叩門無望呢?因為都係int ...

我仔就係考直私全軍覆沒,但到叩門時十間有五間收,有三間仲係爭崩頭的,最後揀咗誇區甲一,所以世事冇絶對,最重要唔好咁快認輸!到細妹又係,間間interview都合作唯獨是考哥哥學校唔講嘢唔做task, in完返到屋企直頭崩潰,最後哥哥學校直頭reject,但原來天無絕人之路,其他龍校全部有offer, 仲要喺三月收到超級大禮!所以唔好咁快下定論,比信心自己俾信心小朋友。

hha 發表於 16-9-30 22:29
我仔就係考直私全軍覆沒,但到叩門時十間五間收,有三間仲係爭崩頭的,最後揀咗誇區甲一,所以世事冇絶對 ...
thanks! 我成日都提醒自己要相信自己小朋友,唔應該用考唔考到學校黎決定佢叻定唔叻,漫漫長路,有時我覺得佢比我更堅強,其實面試真係幾攰,佢仍然好配合,我已經好感動了

juneforgbb 發表於 16-9-30 22:43
thanks! 我成日都提醒自己要相信自己小朋友,唔應該用考唔考到學校黎決定佢叻定唔叻,漫漫長路,有時我覺得 ...

係呀,佢地乖乖配合、做到最好就已經好感動了!

It's just the beginning......

引用:Quote:hha+發表於+16-9-30+22:29+我仔就係

原帖由 juneforgbb 於 16-09-30 發表
thanks! 我成日都提醒自己要相信自己小朋友,唔應該用考唔考到學校黎決定佢叻定唔叻,漫漫長路,有時我覺得 ...
都係呀!依家考完我只係問好唔好玩,鍾唔鍾意呢間學校etc,唔想比太大壓力佢

引用:剛剛開始咋,+好彩既首論有offer+唔洗煩,+好

原帖由 miujoey 於 16-09-30 發表
剛剛開始咋, 好彩既首論有offer 唔洗煩, 好似我上年直/私首論全軍覆沒, 自行抽不中, 大抽獎衰埋, 結果要再 ...

引用:Quote:juneforgbb+發表於+16-9-30+21:40+

原帖由 kitkit89 於 16-09-30 發表
相信總會有安排的,上年朋友個仔直私全軍覆沒,連自己幼稚園半龍小學都唔收,大抽獎去寶校,最後竟然跨區 ...
煎熬

我都覺得好折磨,成日夜晚都瞓得好差,可能太多野諗,明知諗都無野可以做,但個腦就係控制唔到。
由最初報5間直/私小,一開始已經3間rejected,心都灰埋。
而家向香港教育底頭,報咗15間,間間都3,4千人揀150人左右。
比較聰敏嘅小朋友繼續有offer,而其他繼續失望。。。。

snoopyman20  所以我都報咗18間。。。而家仲要撞咗去唔到男拔  發表於 16-10-1 11:10

回覆:希望呢d苦日子快D過

我舊年經歷過,係好痛苦,玩到8月尾。但最唔開心係有好多人都手執好多offer,耐到8月都唔決定,當然佢哋有佢哋既自由,但真係好難決定嗎?要知道有其他家長係等offer等得好痛苦。

我挺著六個月的大肚上山爬樓梯,剛剛在陳守仁上天橋,上四層樓一口氣。下週六還一連四場,最可憐是 n 間連個waiting都沒有

我哋只需要盡自己做家長責任,為小朋友㨂學校,盡咗力就得,考唔到唔代表你小朋友將來唔係讀書嘅好料子,唔需要氣餒!加油!

回覆:hha 的帖子

請問哥哥最後甲一學校不是津小嗎?
妹妹應是必收生,為何會衰在interview 裏

我家都是兄妹的,唔太明白遊戲規則

引用:Quote:juneforgbb+發表於+16-9-30+21:40+

原帖由 hha 於 16-09-30 發表

我仔就係考直私全軍覆沒,但到叩門時十間有五間收,有三間仲係 ...
請問哥哥最後甲一學校不是津小嗎? 妹妹應是必收生,為何會衰在interview 裏

我家都是兄妹的,唔太明白遊戲規則

引用:HK+教育制度+是+K+型+定失敗+?難為了父母

原帖由 hksunshine 於 16-09-30 發表

難為了父母及孩子
K 型

hksunshine 發表於 16-9-30 22:08

難為了父母及孩子
在我看來, 畸形型嘅其實好多時係......父母
‹ 上一主題|下一主題