用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 趙Sir十八區「隱世質優」學券幼稚園名單 ...
go

趙Sir十八區「隱世質優」學券幼稚園名單 [複製鏈接]

趙Sir是人所共知的香港幼稚園、小學和中學的升學專家。曾任喇沙書院副校長的趙Sir,對香港教育制度以及學校質素了解甚深。他根據教育局2007年至2013年的幼稚園質素評核報告,精心挑選了以下十八國「隱世質優」學券幼稚園名單。在挑選的時候,趙Sir在質素評核報告中尋找褒貶評語的分佈,以及有以下五大特徵:
  • 建立了校本自評的制度
  • 教師和校長表現團隊精神
  • 學校以兒童為本,課程設計均衡,適切學童的程度
  • 教學計劃設計合適
  • 著重家校合作,以家長為教學夥伴
所謂「隱世質優」,是除了傳統著名私立幼稚園以外,較不為人所知,但教學質素甚佳的幼稚園,由於教育局只對香港學券幼稚園作出質素評核,故所有榜上有名的幼稚園均是學券幼稚園。亦由於這些學校不是著名的學校,入學競爭不像私立名幼稚園般激烈,較易取得幼稚園學位。
以下是趙Sir的十八區「隱世質優」學券幼稚園名單:
香港區
  • 明愛凌月仙幼稚園(中西區)
  • 浸信會培理幼稚園(東區)
  • 基督教宣道會海怡幼兒學校(南區)
  • 愛群道浸信會呂郭碧鳳幼稚園(灣仔區)
  • 保良局張潘美意幼稚園(離島區)
九龍區
  • 保良局黎惠蓮幼稚園(九龍城區)
  • 香港保護兒童會維景灣幼兒學校(西貢區)
  • 救世軍海富幼兒學校(油尖旺區)
  • 救世軍平田幼稚園(觀塘區)
  • 基督教中國佈道會思思創意幼稚園(黃大仙區)
  • 香港基督教服務處大坑東幼兒學校(深水埗區)
新界東區
  • 救世軍天平幼兒學校(北區)
  • 馬鞍山靈播幼稚園(沙田區)
  • 東華三院方麗明幼兒園(大埔區)
新界西區
  • 基督教香港信義會天恩幼兒學校(葵青區)
  • 佳寶幼稚園(屯門區)
  • 中華基督教會屯門堂何福堂幼稚園(屯門區)
  • 荃灣浸信會幼稚園(荃灣區)
  • 香港基督教服務處天恒幼兒學校(元朗區)
趙Sir提議家長為子女選一間「隱世質優」幼稚園,再加上四至五間心儀的香港著名幼稚園,這樣選校較為容易讓孩子入讀質優的幼稚園。

趙Sir十八區「隱世質優」學券幼稚園

4    0    0    0

培理,呂郭

回覆樓主:

學到嘢 我都會揀隱世質優嘅幼稚園。教育局網站間間學校都係通過評估,有冇幼稚園唔通過架?

lemonstar28 發表於 16-10-2 21:15
學到嘢 我都會揀隱世質優嘅幼稚園。教育局網站間間學校都係通過評估,有冇幼稚園唔通過架?
...

「隱世質優」幼稚園都係勝在夠低調

救世軍要一出世就排隊,唔係好"隱世"

omoinoyukue 發表於 16-10-3 10:58
救世軍要一出世就排隊,唔係好"隱世"

X2

回覆樓主:

其實我覺得嗰位專家流流地。
係唔係好既幼稚園,真係要自己親身去了解,例如問下啲讀緊既家長啦、參加學校搞既開放日啦⋯⋯等等。
因為點先為之好其實係因人而異。還有,適合幼稚教育既理論大家都知,但點執行又係另一個課題。有些幼稚園marketing做得好,多人講,出名了,在名牌效應下,好易令家長以為好。所以講到尾都係要問自己對優質幼兒教育的立場,小朋友的性格,然後再試下舉體地去搵學校既資料。

xiaoxiaoau  要自己親身去了解,例如問下啲讀緊既家長啦、參加學校搞既開放日啦⋯⋯等等。 very good point!   發表於 16-10-14 18:43

ume 發表於 16-10-5 18:06

荃浸都唔係隱世,荃灣唔讀國際幼稚園都會去考佢。如果比我一定考龍幼,慳返好多好多時間唔洗預備考小學,可用來陪小朋友,小朋友又無壓力。流唔流我唔講。只知有個專家係雜誌回讀者問題,家長問個仔升小,某人介紹咗間女學囉。

ume 發表於 16-10-5 18:06

個專家確實係流流地,不過佢參考既係教署既資料,某程度上教署資料係有一定既可信性,唯一要注意係佢地做考核既時間間間唔同....

回覆:趙Sir十八區「隱世質優」學券幼稚園名單

我女舊年讀著一間趙sir口中既隱世質優學校既n班,被老師打,搞到出現嚴重情緒問題+行為倒退

吓 ... 咁大件事 ???

scgift 發表於 16-10-12 16:41
我女舊年讀著一間趙sir口中既隱世質優學校既n班,被老師打,搞到出現嚴重情緒問題+行為倒退

...

開名

‹ 上一主題|下一主題