用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
樓主: jadenhayden
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-10-1 18:21
咁如果已經高分,又無野唔識,咁又無必要做既。我係唔識,或者做得太慢,先要做練習喳!
...
其實我覺得唔識唔係做練習,唔識係搵個原因出黎解決,要熟練先係做練習,為既係速度同減低出錯率 (唔小心)
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-10-1 18:39
其實我覺得唔識唔係做練習,唔識係搵個原因出黎解決,要熟練先係做練習,為既係速度同減低出錯率 (唔小心) ...
目難詩有云:唧唧復唧唧,唔識就唔識

除非係生死關頭又無計可施,第一步最好是找出原因先。

有閱讀習慣加肯自動溫習

IloveJJ 發表於 16-10-1 18:45

唔係架,數學就係要熟練,就做練習。但中文呢,有時有啲詞 ...
我唔知其他人適唔適用,我個情況係,教佢做功課遇到唔識做就搵課本或課外書,呢個做法已經係溫左書,所以唔會每日再溫書,考試都係記返d生字就收工,所以暫時冇練習既需要,初時學新知識係會花d時間做功課,但之後再做同樣既功課,就會好快完成
Learning to Read, Reading to Learn.

YolandaTam 發表於 16-9-30 15:33
同意。小女今年中一,小學成績只是中等,但一上到中學,佢之前睇嘅文言文、中西史大派用場。中史教周朝, ...

小朋友通常只㨂故事書看,如何引導看古文,歷史,科學等?

MIC-MIC 發表於 16-10-2 20:49
小朋友通常只㨂故事書看,如何引導看古文,歷史,科學等?
其實好多歷史書係以故事形式寫成, 例如:

中華五千年 , 中小學生領先讀歷史 , 甚至漫畫  

古文則需要伴讀, 可以由世說新語開始, 亦可在古文觀止中選一啲小朋友已經有印象嘅開始 (小女第一篇係睇鄭伯克段於鄢)

科學方面, NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS 係好開始, 有分LEVEL 的.

我仔仔小四無補習下全級5名內,成績還可以。

佢愛看數學,科學,推理鑼輯嘅書,中英文小說都睇。佢小一成績並不突出,我只要求佢一定要明白晒果個學年嘅嘢,唔明嘅嘢唔可以帶落下一年,越儲越多,問題越來越大。

到咗高小,好多卷唔可以齋讀就可以攞高分,條問題轉彎再轉彎,佢理解能力強,所以做卷都易攞到分。
考試測驗前有俾練習佢做,平時無做。只係練下記字(常識科)同答題小心啲。

平時做完功課我俾佢留白,唔會再溫習做練習。做下無聊嘢,玩下,睇下書傾下計咁。因我知道佢早上上堂已經用晒啲腦力,所以俾佢個腦仔有空蕩嘅時間,休息一下。

IloveJJ 發表於 16-10-2 22:50
我都無每日溫書,我仔都係做功課唔識就自己搵書或課外書。
但中文測驗考試入面既「以詞代義」「段落主旨」 ...
會睇金庸既學生仲需要擔心人物性格?我女呢幾年都遇到好好既中文老師,中文我冇乜理過佢,英文佢有閱讀同聽故事習慣,暫時都應付到學業,係數學要跟跟
下年課程深d再睇情況,暫時未知佢可以自己搞掂到幾時

YolandaTam 發表於 16-10-2 22:18

多謝分享,我會試下圖書館借

monsterparentss 發表於 16-10-3 01:09

佢愛看數學,科學,推理鑼輯嘅書,中英文小說都睇。佢小一成 ...

你小朋友好犀利(emoji)(emoji)

monsterparentss    發表於 16-10-4 02:03

monsterparentss 發表於 16-10-3 01:09

佢愛看數學,科學,推理鑼輯嘅書,中英文小說都睇。佢小一成 ...

想問你,初小時每日同佢伴讀幾耐?半小時?點樣先可以讓佢更愛閱讀?另外,佢現在仲需要伴讀,點先可以讓佢自己閱讀,唔好咁依賴?

MASAYA 發表於 16-10-3 07:33
會睇金庸既學生仲需要擔心人物性格?我女呢幾年都遇到好好既中文老師,中文我冇乜理過佢,英文佢有閱讀同聽 ...
請教一下,你女女英文係聽什麽故事?

YolandaTam 發表於 16-10-2 22:18

我本人很愛歷史,無奈個女就遺傳唔到,對歷史不甚感興趣。有什麽辦法可以引發佢興趣呢?

Ahbee02 發表於 16-10-3 13:58
請教一下,你女女英文係聽什麽故事?
都係ORT, MTH, i can read, roald dahl, horrid henry, my weird school,每朝起身梳洗準備出門口時聽,好似聽我地以前會聽收音機咁,習慣左就可以隨時聽到英文都接收到

MASAYA 發表於 16-10-3 14:06
都係ORT, MTH, i can read, roald dahl, horrid henry, my weird school,每朝起身梳洗準備出門口時聽,好 ...
Roald Dahl 的故事有D都比較深,照比阿女聽嗎?

‹ 上一主題|下一主題