用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
樓主: jadenhayden
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-10-1 00:10
你既意思係,認真咁做練習,也能應付到?
因為我見小四開始,啲閱理問既野都唔係直接响內文搵到,要考你文 ...

delete.

IloveJJ 發表於 16-10-1 00:10
你既意思係,認真咁做練習,也能應付到?
因為我見小四開始,啲閱理問既野都唔係直接响內文搵到,要考你文 ...

我女小學時,低至中程讀閱讀,中學後就經常書不離手;

我仔小學到現在初中,都唔中意閱讀,我哦下,佢就係咁易睇下讀者文摘(中英文版都有訂),要學校老師強迫先拿書讀下,成個暑假淨係睇左一套金傭,不過,佢好認真睇,一字不漏咁,要上堂做PRESENTATION嘛。

好彩,倆姐弟兩科語文都應付到(弟弟暫時應付到,未到DSE,不敢口響,家姐就過左關,已經大學了)

我都認為閱讀係好好習慣,能不能夠提高成績尤其小學成績就因人而異另說,只是我都希望弟弟睇多d書,奈何我自己懶無自細陪讀。

洋蔥頭媽咪  同意閱讀只是其中一環,成績好與壞仍有許多因素  發表於 16-10-1 12:13
MrBeast  能否提高小學成績就因人而異,agree  發表於 16-10-1 10:13

gracelam 發表於 16-9-30 18:20
早閱讀,由幼稚園階段陪讀,到初小自己讀。多D睇中英文圖書,吸收大量字庫,對閱讀理解及寫作有好大作用。  ...

其実周圍都係字,廣告、街招、餐牌、明書、食物標籤、雜誌……幼稚園至初小可以隨時教儲vocab.

October.  係架,睇電視字幕都學到唔少字,吸收好既,古靈精怪既俚語都學埋。  發表於 16-10-1 09:17

IloveJJ 發表於 16-10-1 08:37
咁你仔無乜閱讀,又睇得明金庸?咁佢語文水準都唔錯喎!
小學唔係完全無不過真係少,中學就學校要佢地一學期睇幾多本書,佢就揀d科學類書睇,對文學作品完全無興趣,只不過佢咁既閱讀量同喜歡閱讀既學生比,淨好遠啊!

金傭學校一定要佢地睇,唔睇唔得,咁常用中文字都係2-3千個左右,中學生睇得掂既,估下字估下意思一定有,但整體阿仔無話睇唔明。

其實,閱讀同做練習無衝突,可以大量閱讀+少量練習。

IloveJJ 發表於 16-10-1 09:25
但剩係儲字唔夠喎,無語感!
我有講明係幼稚園到初小階段……

Yanamami 發表於 16-9-30 14:29
禁以前老師係話总之佢肯攞起本書,唔-定要識晒d字,就算欣賞图片亦可。开始时唔好太过為阅讀而阅讀(有目 ...
好認同你以前個老師說法,培養小朋友閱讀興趣,必須從興趣入手,正如我仔kg時由喜洋洋睇起,佢想睇咩書盡量比佢揀。但我見過有家長會指定小朋友睇咩書,唔比睇喜洋洋/老夫子,只揀文學作品或父母指定讀物,其實我比較反對呢類家長做法,講真迫孩子睇冇興趣嘅書,又怎能提升孩子閱讀興趣。

MASAYA 發表於 16-9-30 12:08
都唔係架,睇下繪本或者i can read系列都幾好架,我冇畀女睇過基礎漢字500,中文閱讀都冇問題 ...
我都覺得呢啲書好鬼悶,我仔都冇睇過。
講真我覺得睇書唔一定要個個字都識晒,只要小朋友有興趣,佢地自然會用自己方法去鑽研。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-9-30+14:29+禁以

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-10-01 發表
好認同你以前個老師說法,培養小朋友閱讀興趣,必須從興趣入手,正如我仔kg時由喜洋洋睇起,佢想睇咩書盡量 ...
非常認同。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-1 11:51
好認同你以前個老師說法,培養小朋友閱讀興趣,必須從興趣入手,正如我仔kg時由喜洋洋睇起,佢想睇咩書盡量 ...
尤得小朋友選自己喜歡的書,在一個好free的env,叻的可以開心地叻,但亦有可能最終一事無成。
我會有3個book lists,1)小朋友自己喜歡的,2)小朋友未必一定最喜歡但看得明而又對能力進升有幫助的,3)和2差不多但會伴讀

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-9-30 13:31
考第一嗰個,日日補習,暑假做定來年課程同練習,之後狂操卷。
但我好懷疑佢呢三年仲係咪keep到?跟進緊:wa ...

所以我好相信,付出幾多,就會收返幾多!
讀書一向都是勤力、勤力再勤力!
見人地成績咁好,可能平時佢付出好多時間去溫習、去操練!

MASAYA 發表於 16-9-30 12:06
我都知係好,我女都睇晒1-9,10-12就因為睇其他書而放埋左一邊冇睇
只不過周圍都見到講到係必睇天書,即係 ...
Oxford Tree 我地當年係佢P2 都買過...Stage 11 一共12本
一收到...俾佢一晚睇晒...好肉痛下以後唔再買
好在佢性格係會番睇....睇番3兩次底番D ~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-1 11:51

喜洋洋/老夫子....我小朋友都有睇
宜家中學lu...昨晚仲話想睇老夫子...$20本唔捨得買

洋蔥頭媽咪  我屋企仲有幾拾本  發表於 16-10-1 19:13

IloveJJ 發表於 16-10-1 09:23
咁又係,中學生始終大個。
我知大量閱讀+少量練習,我大仔咪係囉!好好架!
但我而家係愁緊細仔唔閱讀,咁 ...
我個初小係中至大量閱讀同無乜練習,高小先開始做練習準備呈分,除左讀書,仲有好鬼多野做
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-10-1 17:52
你係講你個計劃喳吓嘛?你個仲係初小喎!
係呀,高小都會準備做練習,好似金庸d角色,有基本功有內力,都要練招式既,獨孤求敗悟到無招勝有招前都要識得d招既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

‹ 上一主題|下一主題