用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
樓主: jadenhayden
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-9-30 13:31
考第一嗰個,日日補習,暑假做定來年課程同練習,之後狂操卷。
但我好懷疑佢呢三年仲係咪keep到?跟進緊:wa ...

考試对於真係讀書叻果d其实係a piece of cake, 唔单止唔洗補习,操補充,甚至唔洗日曰溫書,臨考温两下就搞掂……

引用:其實小兒先啱啱初小,想請教各位前輩,點樣

原帖由 jadenhayden 於 16-09-30 發表
其實小兒先啱啱初小,想請教各位前輩,點樣可以讓小朋友keep住好成績?keep住閱讀?通常成績好嘅小朋友具備 ...
早放手。 早閲讀。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:一個無知的問題,+請教ORT是什麼讀物?

原帖由 dindin0712 於 16-09-30 發表
一個無知的問題, 請教ORT是什麼讀物?
Oxford Reading Tree. 各大書局及公共圖書館都有。 按著唔同level有一系列的故事圖書。

回覆 gracelam 的帖子

Thx Gracelam

longlokma 發表於 16-9-30 12:40
阅讀不只可幫助高小成績,对中、大學甚至整个人生成長都有幫助。正如Yanamami所講,提醒孩子看書不要只看小 ...

同意。小女今年中一,小學成績只是中等,但一上到中學,佢之前睇嘅文言文、中西史大派用場。中史教周朝,老師講周文王姬昌,同學大笑話定係 gay,我女返嚟同我講覺得同學好無知,我亦見個女背默木蘭辭,只温咗十分鐘就全對,佢唔特別聰明,應該係睇慣古文,冇乜心理包袱嘅緣故。

gracelam 發表於 16-9-30 15:16
早放手。 早閲讀。

好奇想問!點解早放手會關係到成績事嘅?
點樣先可以放手?

jadenhayden 發表於 16-9-30 16:05
好奇想問!點解早放手會關係到成績事嘅?
點樣先可以放手?

早放手 = 早培養自理能力,令小朋友明白學業係佢自己嘅責任,唔係父母責任;成績好係佢自己努力成果,係因為佢自己願意下苦功,咁樣嘅心態先可以喺高中甚至大學得益。

回覆:jadenhayden 的帖子

讀書温習係自發性最有果效,小一至小六家長可以陪做功課,陪温習,陪太子/公主讀書,一旦離開視線範圍,小朋友會否仍然繼續努力?? 小朋友過份依賴或好似讀書只為父母而讀,升上中學又點樣?? 青春期又會唔會咁聼父母支笛?? 不如早D放手,不斷提醒小朋友讀書係靠自己,父母只不過係協助角色。 初小跌下,好過高小時想放手都唔敢放。

另外,我唔會好功利咁睇目前成績好就得,只要操卷/陪讀考到band 1中學就ok. 我反而覺得讀書可以係長跑賽, 中學好多科都要靠自己,幫亦幫唔到咁多,甚至有D唔會比家長幫,根本聽唔入耳。

培養小朋友閱讀興趣,知識寶庫放手讓小朋友自己去發掘,好過父母餵埋比佢地,都唔會領情。

洋蔥頭媽咪  極之同意,良好學習態度至為重要,所以小三起我已放手  發表於 16-10-1 11:38

longlokma 發表於 16-9-30 08:43
《點樣可以讓小朋友keep住好成績?》呢样要睇返孩子的好成績是建基於什麼。假如孩子本身學習天份較高,就ke ...
自動及主動學習其「喜歡」吸收既新知識算唔算係特質

MASAYA  係咪成日要提妳大部份小朋友天生就有好奇心想吸收新知識呀?  發表於 16-9-30 18:03

Yanamami 發表於 16-9-30 09:24
做野快手快腳、時间管理好、做功課測考默小心、記憶力好、有條理、食得好瞓得好、生活有規律、有目標、知讀 ...
做野快手快腳 <======= X時间管理好 <=========V
做功課測考默小心 <========V
記憶力好 <=========X
有條理 <=======X
食得好瞓得好 <=========V
生活有規律 <========V
有目標 <========V
知讀書為自己 <=========?
可以juggle好多样野(讀書体艺) <=========?

睇嚟, 阿女都仍需努力。

gracelam 發表於 16-9-30 17:16
讀書温習係自發性最有果效,小一至小六家長可以陪做功課,陪温習,陪太子/公主讀書,一旦離開視線範圍,小 ...

又上一課!謝謝!
另外,啲人成日話個底要打得好
點樣先可以讓小朋友嘅基礎打得好呢?

little_yolky  語文基礎好就睇多D書,大少少就背下古文咁。  發表於 16-9-30 18:10

引用:Quote:gracelam+發表於+16-9-30+17:16+ 讀

原帖由 jadenhayden 於 16-09-30 發表
又上一課!謝謝!
另外,啲人成日話個底要打得好
點樣先可以讓小朋友嘅基礎打得好呢?
早閱讀,由幼稚園階段陪讀,到初小自己讀。多D睇中英文圖書,吸收大量字庫,對閱讀理解及寫作有好大作用。 甚至數學科文字題及常識科解題都有幫助。

MASAYA 發表於 16-9-30 11:59
唔知幾時開始,ORT變成香港必讀課外書...
我真是覺得佢係must read for beginners

回覆:有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?

開卷有益,小朋友漫畫長大如老夫手,分班試出四字成語,大人我都不懂,佢可以識得出來

IloveJJ 發表於 16-9-30 12:29
點解無人話: 其實唔駛閱讀,都可以高小成績好架?

唔通我真係要諗到辦法令阿仔睇書?
應該唔少,果類家長少上来分享啫,好少見到級—家長上EK分享叻仔叻女既讀書方法。

Yanamami  都話真正叻既唔洗補唔洗谷咯~  發表於 16-10-1 08:50

IloveJJ 發表於 16-9-30 23:08
但係嗰啲中文英文考試,考咁多閱讀理解,如果唔閱讀,我又真係覺得好難攞高分喎!
唔通做多啲練習?
...

要提高成績,做多d練習,係要有心做不係敷衍阿媽, 一定有效。我記得我仔小一第1,2次中測唔合格,我即刻緊張起來,買練習俾佢做,千叮萬囑佢做卷時要留意乜野?閱讀理解要圈d生字,詞語出來,好啦到左考試,進步神速,份語文卷既然54/55 分,差不多滿分。

閱讀好處多多,EK家長講左好多了,我覺得閱讀態度好重要,要視乎點樣讀先會吸收好d。

而我女中學後,閱讀既態度同切入點好唔同,佢話睇書唔係咁易睇過就算數,佢中意日本文學,讀得好深入,思考好多野,得著好多。

‹ 上一主題|下一主題