用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
樓主: jadenhayden
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 16-10-3 14:06
都係ORT, MTH, i can read, roald dahl, horrid henry, my weird school,每朝起身梳洗準備出門口時聽,好 ...
我想請教,怎樣聼?就這樣放CD?我兩個女不喜歡聼英文,我特地讓她們對著英文故事書聼CD,她們都沒有什麽興趣。

200904 發表於 16-10-6 09:42
我想請教,怎樣聼?就這樣放CD?我兩個女不喜歡聼英文,我特地讓她們對著英文故事書聼CD,她們都沒有什麽興 ...
就咁開,聽下聽下就會聽,當然係揀d有趣又啱程度啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-10-6 11:37
就咁開,聽下聽下就會聽,當然係揀d有趣又啱程度啦

謝謝,我試下

回覆 IloveJJ 的帖子

因為我大女讀間中小都是教快的,英文都深,所以英文水平都ok,我見阿妹看的英文書大多她都會看,但如果有選擇,她會看中文書,但如果本英文書比較厚,如Harry Potter, 大女就不看了。相反,細女睇慣英文,厚英文書佢無問題。在我的情況,因為她們會互相介紹自己覺得好看的書給對方,在相互影響下,都會幫到(引導)對方看不同的書。
我自己覺得讀中小/英小最大的不同,是睇題目,英小是除了中文科用中文作答,其他科都用英文學丶英文答,所以相對上使用英文會多過用中文,學校學的英文生字量會比較多

不過,我都同意王家爸爸話香港學的是practical English, 在公開試要考好中文難過考好英文

即係General English, 只要foundation 好,都不用太擔心,反而中文仲難

IloveJJ 發表於 16-10-7 11:14
也是,中文我不擔心,因為我仔中文強英文好多(中文睇金庸,但英文只是Ronald Dahl)。我見過GH啲英文compre ...
小學生睇得晒roald dahl已經好勁,你仔好快睇梁實秋、林語堂
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-10-7 12:10
無無,唔係睇晒,只係睇了其中幾本,跟著我驚佢太深,就係返啲淺既書佢睇下,所以仲未知佢睇唔睇到厚嗰啲 ...

有,成首所謂咒語都係調轉寫。
我覺得小朋友好少可一次過睇晒同一個作家嘅書,除非係一套幾集嗰啲,e.g. harry potter, percy jackson..

bobbob 發表於 16-10-7 12:21
有,成首所謂咒語都係調轉寫。
ESIO TROT, ESIO TROT,
TEG REGGIB REGGIB!
EMOC NO, ESIO TROT,
WORG PU, FFUP PU, TOOHS PU!
GNIRPS PU, WOLB PU, LLEWS PU!
EGROG! ELZZUG! FFUTS! PLUG!
TUP NO TAF, ESIO TROT, TUP NO TAF!
TEG NO, TEG NO, ELBBOG DOOF!

bobbob  為咗追女仔  發表於 16-10-7 12:26

‹ 上一主題|下一主題