用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?  

其實小兒先啱啱初小,想請教各位前輩,點樣可以讓小朋友keep住好成績?keep住閱讀?通常成績好嘅小朋友具備乜野特質?

引用:其實小兒先啱啱初小,想請教各位前輩,點樣

原帖由 jadenhayden 於 16-09-30 發表
其實小兒先啱啱初小,想請教各位前輩,點樣可以讓小朋友keep住好成績?keep住閱讀?通常成績好嘅小朋友具備 ...
《點樣可以讓小朋友keep住好成績?》呢样要睇返孩子的好成績是建基於什麼。假如孩子本身學習天份較高,就keep住3/10時間及精力去温習校內課程(目的是培養孩子自習及負責任),其馀7/10去學/玩课外事物+睇書。假如孩子是學習天份較弱,那麼上述的分配倒轉便可。

《keep住閱讀?》培養孩子的阅讀興趣及滿足感。

《通常成績好嘅小朋友具備乜野特質?》自動及主動學習,喜歡吸收新知識。

回覆:有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?

順其自然!成績好有佢持性,但物極必反,真人真事,朋友孩子考不到全級第一,便空中飛人,好彩樓下是花園,斷手腳

little_yolky    發表於 16-9-30 17:50
Bobo1210    發表於 16-9-30 10:45

做野快手快腳、時间管理好、做功課測考默小心、記憶力好、有條理、食得好瞓得好、生活有規律、有目標、知讀書為自己、可以juggle好多样野(讀書体艺)……做得到以上,差極有限。

little_yolky  簡直係人中之龍添  發表於 16-9-30 17:51

回覆 brother4 的帖子

父母比佢好大壓力?考唔到級一就空中飛人,好得人驚。

唔明點解一定要考第一?其實,小朋友盡力已經好足夠.

以前年代, 我同老公屋企都無咩資源, 靠自己努力大學畢業.

現代的父母,有時諗得太多...有書緣自然會讀得到,無就不要太勉強.

喜愛閱讀好簡單, 家長從小伴讀(識字量夠便可自行閱讀),家中有大量讀物, 俾佢自由選擇和提供閱讀時間.

brother4 發表於 16-9-30 09:20
順其自然!成績好有佢持性,但物極必反,真人真事,朋友孩子考不到全級第一,便空中飛人,好彩樓下是花園, ...

我都識個家長,點都要推個仔考上級一,最後如願,不過一旦如果有次考唔到,我怕呀媽都跟埋一齊跳,因為個小朋友主要係呀媽勁先有咁好成績,當然小朋友都唔係蠢,但唔完全靠自己能力,佢考中文係背晒所有造句同句式的例句去考,數學同英文係校外讀高兩級,常識無得特別補,而且會考課外同時事,所以通常常識係最低分嗰科

回覆 wan_sosin 的帖子

背例句初小就有用 ,到高小如果出得刁鑽啲就冇咩用了…

bbforever 發表於 16-9-30 10:59
回覆 wan_sosin 的帖子

背例句初小就有用 ,到高小如果出得刁鑽啲就冇咩用了… ...

咁樣背書,個小朋友會唔識自己諗野,所以嗰個同學作文麻麻,同埋無得背嘅野就會考得差D,但佢英數可以99,100,拉得返個分

IloveJJ 發表於 16-9-30 11:15
Yanamami:
大約兩年前,我都出過類似既帖,你都講過呢啲特質,當時大仔只有記性好一樣,現在總算差唔多達 ...

阿女唔鈡意讀,但叫都仲会讀,讀完又記到d字,所以語文又ok喎,係無乜常識
細仔咪睇下d science書囉,咪成日ort啦~帶佢去library自己揀書,揀自己鈡意睇既咪-样?

IloveJJ 發表於 16-9-30 11:17
我朋友都係用阿媽作俾個女既方法,佢話佢哋考既野,係一定有做過工作紙、功課,所以記性好,就一定得! 早 ...

咁樣死讀書係害個小朋友

Yanamami 發表於 16-9-30 11:43
阿女語文又ok喎,係無乜常識
細仔咪睇下d science書囉,咪成日ort啦~帶佢去library自己揀書,揀自己 ...
唔知幾時開始,ORT變成香港必讀課外書...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-9-30+11:43+阿女

原帖由 MASAYA 於 16-09-30 發表
咁呢套書係幾好,不失為幼兒阅讀的入门書

MASAYA 發表於 16-9-30 11:59
两个女除左係SC指定讀Kipper外,都無限定睇乜“系列”,老師話总之係書就可以。^

IloveJJ 發表於 16-9-30 11:15
Yanamami:
大約兩年前,我都出過類似既帖,你都講過呢啲特質,當時大仔只有記性好一樣,現在總算差唔多達 ...

其實ort level低嗰啲書好悶,不如帶阿細仔去書局揀書,依家好多中文科普書,英文都多咗好多薄薄嘅科普書如DK 或 national geographic  。

Yanamami  好野黎  發表於 16-9-30 12:08

longlokma 發表於 16-9-30 12:02
咁呢套書係幾好,不失為幼兒阅讀的入门書
我都知係好,我女都睇晒1-9,10-12就因為睇其他書而放埋左一邊冇睇
只不過周圍都見到講到係必睇天書,即係金庸都好好睇,以前有句「有華人既地方就有金庸」,但真係有人唔鍾意,冇書話一定要睇既

mianyang_99    發表於 16-9-30 16:56
longlokma  Agree  發表於 16-9-30 12:16
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.