用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 2nd In Result - 30 Sep
go

GT 2nd In Result - 30 Sep  

昨天報錯料, 令大家白等, 非常抱歉, 現開新帖, 讓大家繼續討論

以上年經驗, 越早收email, 越大機會是waiting
最後先出 1st waiting

爬文所得--今年2400人申請,1000人入了second in 其餘1400人收reject. 明天會出600個first waiting 而餘下400人係waiting. 600個first waiting 上家長課,上幾堂及交了第一份功課,約十一月 first waiting 小朋友 third in, 然後十二月出conditional offer, 呢批家長只要上夠堂交齊功課就可以有offer

好複雜,有錯請糾正

爬文所得--今年2400人申請,1000人入了second in 其餘1400人收reject. 明天會出600個first waiting 而餘下400人係waiting. 600個first waiting 上家長課,上幾堂及交了第一份功課,約十一月 first waiting 小朋友 third in, 然後十二月出conditional offer, 呢批家長只要上夠堂交齊功課就可以有offer

樓主之前delete咗嘅post, 有家長分享過, 話:去年的確有朋友third in 後waiting, 上完堂交哂兩份功課,最後都冇offer。

我只曷覆述不是第一身

liple0405 發表於 16-9-29 17:47
爬文所得--今年2400人申請,1000人入了second in 其餘1400人收reject. 明天會出600個first waiting 而餘下4 ...
全部1st waiting 都有3rd in, 但只有104個位, 而肯上哂堂又交齊功課有300人, 所以必然有人無offer

回覆:GT 2nd In Result - 30 Sep

所以大家要唸清楚,玩足你成年,先話俾唔俾offer你

AgapePa 發表於 16-9-29 17:55
全部1st waiting 都有3rd in, 但只有104個位, 而肯上哂堂又交齊功課有300人, 所以必然有人無offer
...

謝回覆,我意思係過了first waiting 小朋友去了3rd in 又有conditional offers (應該只俾104個吧)然後上埋堂就一定有offer, 是嗎?
想攪清楚不想之後失望,謝謝

ivypooh 發表於 16-9-29 17:56
所以大家要唸清楚,玩足你成年,先話俾唔俾offer你

由1st waiting 而又 Offer 的機會率約一半, (因為有人放位), 値唔値博就要自己諗諗,

Minnie11 發表於 16-9-29 17:59
謝回覆,我意思係過了first waiting 小朋友去了3rd in 又有conditional offers (應該只俾104個吧)然後上 ...
有conditional offers , 上埋堂和交足功課, 就一定有 offer

回覆 Minnie11 的帖子

如果過咗 3rd in 而有 conditional offer, 只要家長上10堂 (可以 absent 兩次) and 交齊功課, 就一定有學位。

我印象記得, 3rd in 後, 一係 conditional offer, 一係繼續 waiting。。。3rd in 後 waiting 就有機會無學位喇。

有錯請糾正。

AgapePa 發表於 16-9-29 18:03
有conditional offers , 上埋堂和交足功課, 就一定有 offer

AgapePa, 知唔知上年有冇case 是3rd in 失敗落waiting, 但最後有收番?

Kjk0905 發表於 16-9-29 18:18

AgapePa, 知唔知上年有冇case 是3rd in 失敗落waiting, 但 ...
有, 因為一路有人放位

雖然還有漫長前路,但優才的教學理念及能一條龍有系統,有計劃的教育小朋友的環境確實令我十分欣賞。另外課程內容也有程度,故此只能寄望能一關一關的過,希望能有幸成為一份子。雖然唔係昨晚出成績,但往年經驗會否早一晚開始出result la....

AgapePa 發表於 16-9-29 18:03

謝謝你,你好好人

其實優才個面試程序咁複雜,咁真正嘅「優才」其實係D家長

去年自身經驗,我小朋友second in 後first waiting, 上左幾堂加一份功課後third in (third in 時間係8:30am, 應該係早嗰批) ,得到conditional offer , 要交註冊費和簽放棄津校位,唯一條件係我要繼續上足十堂,再交多份功課,甘conditional offer 就會成為正式offer。
另一同學真實個案,third in (third in 時間是10:00) 後收waiting , 上足十堂和交足功課,但最後都冇收到offer。聽聞第十堂都有三四百個家長上堂,位得104個,一定會有人冇收offer 的

回覆樓主:

我自己都好欣賞GT個教育理念,但有樣嘢唔係好明,如果佢真係有3rd in, 點解唔清清楚楚喺佢個網頁講明?唔使大家估估吓。

ozduckie 發表於 16-9-29 19:21
去年自身經驗,我小朋友second in 後first waiting, 上左幾堂加一份功課後third in (third in 時間係8:30am ...
請問3rd in 大約問咩同埋仲洗唔洗in家長?

herman0114 發表於 16-9-29 19:23
我自己都好欣賞GT個教育理念,但有樣嘢唔係好明,如果佢真係有3rd in, 點解唔清清楚楚喺佢個網頁講明?唔使 ...

以前係一take 過,前兩年改為in 三次,但網頁因為一早出,仍然係in 一次,後來改為in 三次,被人鬧到飛起,所以現在個網頁都唔敢寫死,可能再改都未定。3rd in 程序其實只行了兩年.

引用:Quote:ozduckie+發表於+16-9-29+19:21+去年

原帖由 mopikosuper 於 16-09-29 發表
請問3rd in 大約問咩同埋仲洗唔洗in家長?
Third in 只in 小朋友,不用再in家長。