用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔5歲仍唔太肯跟同學玩
go

仔仔5歲仍唔太肯跟同學玩 [複製鏈接]

我仔剛5歲!時刻响屋企都想有人同佢玩!講嘢表達好叻!我以為佢會鐘意番學跟同學仔玩啦!點知佢話自己好孤單無朋友!提醒佢要主動但佢又唔得!從小已好被動!至幣係小朋友想同佢玩,佢又選擇避開!同老師傾,老師又話佢正常無自閉symptoms,但作為mummy既我実在擔心佢有問題!因為佢在同一間幼稚園巳讀左3年!唔應該存在識應問題!但依排開學月日夜喊!

0    0    0    0

DEJAFU234 發表於 16-9-29 17:14
我仔剛5歲!時刻响屋企都想有人同佢玩!講嘢表達好叻!我以為佢會鐘意番學跟同學仔玩啦!點知佢話自己好孤 ...

平時去公園玩有同其他小朋友玩嗎?

引用:Quote:DEJAFU234+發表於+16-9-29+17:14+ 我

原帖由 Sask999 於 16-09-29 發表
平時去公園玩有同其他小朋友玩嗎?
都好小!有人玩緊既佢唔會爭!而佢玩緊先但見人地行埋黎搶佢,佢會忟憎黎揾大人或索性自動棄權走去玩第二樣嘢!叫佢試下自己出聲叫人排隊佢又唔敢!成日比人搶嘢唔識保護自己!佢係識唔開心㗎!唔知係咪因為咁,佢成日覺得好多曳小朋友!唔想同人地玩

DEJAFU234 發表於 16-9-30 15:47
都好小!有人玩緊既佢唔會爭!而佢玩緊先但見人地行埋黎搶佢,佢會忟憎黎揾大人或索性自動棄權走去玩第二樣 ...

眼神接觸如何?雖然言語好叻,但好明顯社交比較差。可以去做下評估,有需要的話可以早D訓練。把握上小學前的時候,到小學又要忙功課又要忙默書,到時候冇時間去訓練社交。久而久之好難交朋友,仲可以比其他小朋友排斥。

回覆:DEJAFU234 的帖子

可以試下參加遊戲治療RDl

‹ 上一主題|下一主題