用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

回覆 littlefaith 的帖子

一針見血😘

引用:+本帖最後由+pekkle321+於+16-10-1+02:23+

原帖由 pekkle321 於 16-10-01 發表

樓主,其實邊間入u率高就入邊間,係咪可以代表你自己小朋 ...
一針見血。下省100字

pekkle321 發表於 16-10-1 01:53
我第一次聽人講IB係容易考......
我識某國際學校校長,佢話IB係一個好難考得好既試,如果要IB成績好,你要 ...

又唔好講到什麼要努「好多倍」。
什麼DSE「最」易考。

明顯係偏頗錯誤説法。連我呢啲之前係到講IB唔係想像中易考嘅人都頂唔順咁講嘢。

DSE有DSE的辛酸,IB有IB的難處,困難與否取決於小朋友對邊種learning approach適合多些。

pekkle321 發表於 16-10-1 02:22
樓主,其實邊間入u率高就入邊間,係咪可以代表你自己小朋友一定入到u? 其實讀書唔係為左入u, 唔好睇左d數據 ...

我也是有朋友入了男拔,少補習又超鐘意學校。也見入了LS/MCS朋友,生活正常晚晚有電視時間。根本最緊要係睇小朋友性格唔好錯配。

讀傳統學校也有很多happy的孩子。睇完你篇嘢,我只覺得你想講讀傳統名校就好大機會唔happy,反之就開心愉快得多。其實你有如此想法我也無謂反駁,只是怕幼稚園家長選校時有誤會。

你有咁清高唔介意入U率令人佩服。只是,很多家長只是凡人,讓小朋友入到U將來有一張degree cert幫助就職係大家心願。 真係唔care冇問題。但千祈唔好口裏話冇所謂,但其實心裡介意,於是對學校冇信心,一路讀一路質疑自己決定,咁就無謂。

novelle  很同意!  發表於 16-10-3 16:03
Bbsbaba  培育小孩成為積極投入及貢獻社會后的一份子跟拿一張大學學位證書是沒有矛盾的,只是多每個人把兩者看得重要   發表於 16-10-1 11:50

今天佳句:its the taking part that matters

siden 發表於 16-10-1 09:47
我也是有朋友入了男拔,少補習又超鐘意學校。也見入了LS/MCS朋友,生活正常晚晚有電視時間。根本最緊要係 ...

我是凡人,仲係貪心的凡人,想孩子愉快學習,又想成績好(不是指狀元),再入心儀大學(不是指牛劍等等),好正常,是否愉快學習和成績好只可二選一?又不一定。家長選校看數據是方法之一,排下高低比率問下意見,家長不用咁大反應,自己清楚自己選擇就ok, 我孩子學校也常在EK被人指指點點又如何,我只知孩子正一步一步向我這凡人目標邁進。

poonseelai 發表於 16-10-1 10:21
我是凡人,仲係貪心的凡人,想孩子愉快學習,又想成績好(不是指狀元),再入心儀大學(不是指牛劍等等),好 ...

Agree

排咗高低之後,又冇話排尾果間唔好。排尾的學校也有自己賣點,也有好成績學生讀得開心。

所以家長見到一些排名不附己意使乜大反應。(雖然我已經預咗

我之前間學校又係成日無端俾人踩,咪由佢囉,學校家長至多講幾句校內事實澄清吓,唔會去指點其他學校,風度一流。

poonseelai 發表於 16-10-1 10:21
我是凡人,仲係貪心的凡人,想孩子愉快學習,又想成績好(不是指狀元),再入心儀大學(不是指牛劍等等),好 ...

同你諗法相似,所以都唔會好似以前咁打長篇大論去為自己小朋友學校defend。我只係想重申,要跟一間從來唔「踢人」嘅一條龍學校比入U率,任何一個正常人,都會明白根本冇意義。一個冇意義嘅比較又要大造文章,恕在下不敢苟同(如果這等如無風度,也無話可說)。

揀真道的家長也是貪心的,不過著眼點不只在成績,而係全人教育及小朋友整個人生,成績,對一個人的人生來說,只是很小部分。大家都已是成人,不會不明白這個道理。

引用:Quote:pekkle321+發表於+16-10-1+01:53+ 我

原帖由 siden 於 16-10-01 發表
什麼DSE「最」易考。
我個人睇法,讀就係DSE難讀, IB就要講適合與否。 世事無絕對,我小朋友以前間傳統小學都算讀得輕鬆,又有project做(尤其是最後2年),但一樣有同學係唔鍾意做project,唔主動接受課本以外既事物。宜家升中後反為唔見佢要做吓project(佢中學係DSE),但我相信佢DSE/IB都無問題,若幫佢轉去IB, 肯定開心左,因係學習性格問題,佢鍾意四周棘吓,愛搜尋資料。

有朋友囝囝外國返黎讀小學,經人事入咗傳統小學,性格唔適合,讀到同學校炒大穫,轉校返國際學校,成績好好去咗英國讀醫。

所以讀DSE/IB都係唔易,要睇小朋友自幼既培育和本身性格  

回覆樓主:

日前跟一真道家長講起11年學制,他孩子選IB, 他原打算讓孩子重讀第一年IB, 因孩子也自覺未ready, 但因下一年選IB學生已達上限70,因此無得repeat, 反而DSE有一班可半班repeat. 他認為11年學制好趕,雖然可行但孩子少咗應有少少hea時間,當然亦有孩子好適當,讀得上亦考得好。

littlefaith 發表於 16-10-1 10:33
同你諗法相似,所以都唔會好似以前咁打長篇大論去為自己小朋友學校defend。我只係想重申,要跟一間從來唔 ...

你這說法是知道其他學校是踢走人後成績,還是假設?

mcl203 發表於 16-10-1 10:35
我個人睇法,讀就係DSE難讀, IB就要講適合與否。 世事無絕對,我小朋友以前間傳統小學都算讀得輕鬆,又有p ...

正確。

DSE / IB各有難處。冇話邊個易好多。

要睇小朋友性格,先可決定邊個試對個小朋友易handle些。

回覆:DSE入U率: 優才>音小>真道?

我覺得入u率只係一種參考, 就算學校有九成入u率, 你個仔都可以係個一成唔入嘅。 所以揀適合嘅學校應該係最緊要的。

poonseelai 發表於 16-10-1 10:41
你這說法是知道其他學校是踢走人後成績,還是假設?

自己任教中學多年,跟來自不同學校的學生傾談,知道唔少小學存在呢個現象。佢哋唔會公然踢,但用嘅方法多樣化:長期冷待學生,當有關學生問問題老師不會答;將學生分類,只著重照顧成績好的學生;不停俾壓力家長,數個小朋友唔適合呢間學校,請另謀高就;留班、再留班等等。最後學生會自動退學。(這些事真道從來不會發生,因為真道認為教育是有教無類,一個都不能少)

另外,由於好多中學都非一條龍,一向公開試成績好的(但非代表師資好),在升中時自然會接收更多band 1學生,intake好,到公開試焉會不好?這是升中時的「汰弱留強」。

littlefaith 發表於 16-10-1 10:51
自己任教中學多年,跟來自不同學校的學生傾談,知道唔少小學存在呢個現象。佢哋唔會公然踢,但用嘅方法多 ...

我意思是回應樓主列出的學校有踢人情況嗎?真道綱頁無列出整體學生入大學情況,一般人也只可用可找到的資料作比較,如成績好的真道孩子選IB, DSE成績無咁好是事實,作為家長應該明白亦接受,其他人指出事實並不代表就是話真道唔得或者差,平常心看待便可。如我是真道家長,我反而會關注為何DSE成績幾年來向下。

siden    發表於 16-10-1 11:39

poonseelai 發表於 16-10-1 11:08

我意思是回應樓主列出的學校有踢人情況嗎?真道綱頁無列 ...
明白,誤會了,對不起。

littlefaith 發表於 16-10-1 10:51
自己任教中學多年,跟來自不同學校的學生傾談,知道唔少小學存在呢個現象。佢哋唔會公然踢,但用嘅方法多 ...

我反為有興趣想知吓....係學校俾指令老師去行使 "非公然"指力 令未達標學生離開??
若有如真道老師充滿熱誠又愛心....會否可以令客觀因素改变...學生重回積極呢??
有若老師又熱誠又愛心...仍未能改变情况...留班又欠人情味...老師們又應如何努力多D??

又想知...如真道軟硬件俱佳既學校....應都會有一些未達標學生
咁學校老師會如何處理呢??...會用留班方法...定自然升班方法....去嘗試令學生重回應有學習態度
我自己估估吓咁諗....一間學校係幾難確保100%學生在正確學習路步行中...唔知我有無諗錯??

可以分享下嗎

siden 發表於 16-10-1 09:37
什麼DSE「最」易考。

因為自己為小朋友選校時想過IB定DSE較好,只是那位校長當時給本人意見。佢話DSE易係因為有規範,大家知道如何去溫習令有可觀成績,而IB則因為太空範,唔係人人合適亦唔容易做得好。

siden 發表於 16-10-1 09:47
我也是有朋友入了男拔,少補習又超鐘意學校。也見入了LS/MCS朋友,生活正常晚晚有電視時間。根本最緊要係 ...

我想話係家長錯配小朋友,而你朋友既小朋友明顯冇錯配,所以讀得開心!我想講得係合適好重要!我唔係乜清高,我亦有考神校,我想話有時家長太追逐名利,害苦小朋友! 有d野,你明就明,唔明就算!

回覆 poonseelai 的帖子

或者我説説今年真道部份實況,然後諗吓真道DSE的成積。

今屆真道有約40+人考IB,  据我小孩説幾乎全部入U,海外升學最少8位 (6位進入UCL, 2位進入KCL) 4位香港讀医,1位香港讀药剂,另有10位進入港大,其它也有入中大,科大...等等。

如大家祇用DSE來評真道的考試成積,就等於先撇除—間中學的—班尖子班30人,然後再祇用余下學生成積來評這學校,這好像不合乎羅輯。

再者全体學生都是從小在真道培育,而他們最後選IB or DSE 都是在真道完成。  如果返過來這40人考DSE,其余考IB,那麽真道DSE或其校的成積就被説成超級亮麗了。

再説,其實真道2016DSE成積的確比去年進步不小了。

‹ 上一主題|下一主題