用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?  

回覆 Lakers 的帖子

其實本人亦不喜歡IB課程,所以我2個小孩都是考DSE 的。

lauwingtai 發表於 16-9-30 15:17
有兩個熟朋友的仔女都讀真道。
直資學校可以開辦非NSS課程既比例, 應該只會向下調, 不會向上.

啟思都已經不能再有多過50%學生讀IBDP了.

其實想離開呢個困局至少有以下兩個方法:
1. 中學分為初中及高中, 高中轉做私校, 咁就不再受限制 (唔分初中高中直接將整個中學部轉做私校都可以)
2. 所有學生必須同時雙修讀IBDP同DSE, 由學生自己決定重視邊個學制既考試啦!

仲有......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

第一次聽到有人竟然話IB試易考,明顯不了解IB課程。

我作為真道家長,同時任教津校高中DSE課程,體會IB及DSE分別其實很大。DSE需要非常多操練及背誦,跟IB著重自發學習、自我探究、重思考根本不同。我可以說,對填鴨式教育中長大的學生來說,IB比DSE難考得多。

Lakers 發表於 16-9-30 15:55
回覆 lauwingtai 的帖子

同意成積祇會續步攺進,不會—曰登天,不竟學生都是由小—升上,—切教學模式都是 ...
如果個個係小學至初中都係以仿IB模式教學但轉番去傳統名校都可以做到尖子既, 咁真道既DSE成績應該唔會係咁囉!

所以呢個應該只係個別例子

Lakers  其實係2010年後几年,有不少同學於初中離開真道,他們大部份都是進了傳統名校。   發表於 16-9-30 16:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-30 16:09
直資學校可以開辦非NSS課程既比例, 應該只會向下調, 不會向上.

啟思都已經不能再有多過50%學生讀IBDP了.

你第2個方法,正正係真道前校長當年想行的方法,個個學生都要報兩個試,但可以重視其中一個(我估計多數會重視IB),不過當年俾好多外界質疑是否行得通。隨著前校長離去,此想法已經成為往事。

littlefaith 發表於 16-9-30 16:34
你第2個方法,正正係真道前校長當年想行的方法,個個學生都要報兩個試,但可以重視其中一個(我估計多數會 ...

前校長當時建議學生雙修NSS同IBDP, 唔係因為想擺脫IBDP限額呢嗰個原因喎!

hkpapa852 發表於 16-9-30 16:41
前校長當時建議學生雙修NSS同IBDP, 唔係因為想多擺脫IBDP限額呢嗰個原因喎!

唉,同一屆只可報jupas 或 non jupas,咁點可同時用兩個試成績報香港的大學?

HaYi  可以同時HK and overseas U by both jupas or non jupas ?  發表於 16-10-1 08:01

poonseelai 發表於 16-9-30 16:49
唉,同一屆只可報jupas 或 non jupas,咁點可同時用兩個試成績報香港的大學?
...
今時今日做校長, 唔需要熟悉升學/教育制度, 識Sell學校就得.

你睇依家D學校簡介會, 就嚟精彩過楝篤笑

引用:Quote:Lakers+發表於+16-9-30+15:55+回覆+l

原帖由 hkpapa852 於 16-09-30 發表
如果個個係小學至初中都係以仿IB模式教學但轉番去傳統名校都可以做到尖子既, 咁真道既DSE成績應該唔會係咁 ...
関唔関真道轉入傳統中學,名義上係讀番F1~~~

回覆:DSE入U率: 優才

其實係度比意見的都是幾位欣賞的前輩。我反而好奇樓主為什麼比較呢幾間學校的成績? 是因為這幾間最早有結果? 其實成績都不是這幾間學校的主要特點,樓主為小朋友投考這三間學校其實都應該有考慮其他因素。我認為這三間學校都是好學校,但成績都不是最top,之間的入U成績相差%又不是很大,多5-10%入U率又不代表決定將來自己小朋友能否入到U。在這種情況,樓主係咪應該考慮下其他選校因素呢?

回覆:DSE入U率: 優才>音小>真道?

這個題目引發多位前輩發言,亦讓我這新手家長學嘢

heisonmama 發表於 16-9-30 17:40
其實係度比意見的都是幾位欣賞的前輩。我反而好奇樓主為什麼比較呢幾間學校的成績? 是因為這幾間最早有結果 ...

如果家長目標係入U,老實講,真係唔應該揀真道。

揀真道,將來入唔入到U,唔係最重要。論教育,除咗入U、考試之外,仲要好多更值得追求的地方:世界視野、領袖才能、探究精神、追求知識的熱忱、建立良好家庭價值觀、對傳媒、資訊的分辨能力、對美學追求等等,以上都是真道要培育的重點。

真道裡的小朋友不存在「隱形人」,個個學生都重要,學校俾好多機會學生,只要願意,所有學生都能在各項活動發揮所長,人人都有價值,不是一味只追求成績或比賽的獎項,真道學生普遍較有自信。

ACE2126   thanks  發表於 16-10-3 10:38

回覆:hkpapa852 的帖子

榜頭或榜尾又如何,都只是一個幾間學校排位吧!何必要這麼計較呢!只要小朋友同家長都鍾意間學校.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-9-29+17:35+ 事

原帖由 sweet2008 於 16-09-30 發表
播道墜落?資料來源?已經追上了!
咁三大呢?

kennyann 發表於 16-9-30 19:37
榜頭或榜尾又如何,都只是一個幾間學校排位吧!何必要這麼計較呢!只要小朋友同家長都鍾意間學校.

...
每年總是有人喜歡以成績踩低學校,已見怪不怪,只有無奈。

老實講, 大多數香港家長我相信都係現實既, 如果唔係點會間中就有人攞住Openrice學校排名, 或者強國X強排行搒上嚟問吖

以一個統一客觀既標準去計算, 排名自有高低. 如果係排名低就覺得係被人踩, 咁我認為係自己心態問題.

音小作為著名水泡私小, 升中時相信每年會選佢既街外B1+B2學生加埋都未必夠100人, 但成績郤比不少"人氣"學校還要好, 我諗音小家長應該更加唔憤氣吧!

judy 發表於 16-9-30 12:20
真道公閈試一向不及優才,IB狀元, 榜眼,探花一大堆.只能推論此試易考。

我第一次聽人講IB係容易考......
我識某國際學校校長,佢話IB係一個好難考得好既試,如果要IB成績好,你要付出既努力係DSE好多倍,所以佢唔主張人人去考IB. 佢話要入香港既大學,DSE係最容易又易高分既方法。

pekkle321 發表於 16-10-1 01:53
我第一次聽人講IB係容易考......
我識某國際學校校長,佢話IB係一個好難考得好既試,如果要IB成績好,你要 ...
之所以神科甘鍾意收IB生囉!考得好一定喺有料之人。

近4年東九龍將軍澳一帶既直資/私立一條龍中小學DSE表現 (3322率/33222率)

DSE年度

優才

真道

羅氏

福中

播道

音中

2012-2013

85.5% (33222)

75.30%

<=60.3%

69%

51.05% (33222)

沒有資料

2013-2014

85.7% (33222)

51.46%%

<=53.9%

74.90%

<=54.9%

沒有資料

2014-2015

87% (33222)

54.64%

<=68.5%

70.50%

55% (33222)

72.6%-78.7%

2015-2016

79.3% (33222)

未公佈

<=62.9%

65.9% (33222)

62.4%
    (33222)

77.2%-80.7%

回覆樓主:

樓主,其實邊間入u率高就入邊間,係咪可以代表你自己小朋友一定入到u? 其實讀書唔係為左入u, 唔好睇左d數據就麻目追逐! 我有朋友百冇下中左男拔,結果未入讀已經開始各科補習,小朋友不停叫辛苦!另一個明知個小朋友應該入活動教學,但為了入u率高,入讀傳統名校,番左一星期學已經同媽媽講佢最憎番學。 一個有神校唔入,入左happy school, 結果小朋友讀得開心,成績好好。
其實合適自己小朋友既學校比數字遊戲重要,到你小朋友入u時,可能全港所有專上學院都變大學,入u率已經唔再重要! 請好好愛護自己小朋友,揀一間合適既學校比佢!

yes22    發表於 17-2-10 16:12
il5544    發表於 16-10-4 12:24