用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?  

SnowlyL 發表於 16-9-29 18:18
真道受歡迎因為行IB有利打算海外升學的學生,而且價錢以IB 來說比較平,DSE 成績則好一平。優才雖然intervi ...

其實我好concern優才係咪happy school, 會唔會淨係想揀資優果啲重點栽培?我見次次hold interview果位女老師 (定主任) 好似好嚴冇笑容咁

japoton  一定唔係, 佢地已經變了好睇成績, 朋友女女今年3年班課程好緊張  發表於 16-10-14 16:37

DevilPig 發表於 16-9-29 17:55
咁就無陰公,音小 interview 一 take 過,GT 上半年堂。。。。我仲已放音小 offer

...

你揀左邊間?真道?

hkpapa852 發表於 16-9-29 17:35
事實上, 係TKO四間直資一條龍中小學中, 唯一DSE成績可達B1中學水平, 只有優才, 羅氏都只係於B1尾B2頭之間徘 ...

關於播道,有咁嘅事?講多啲黎聽下丫。個校長3個女都係讀返播道喎。

引用:Quote:DevilPig+發表於+16-9-29+17:55+ 咁

原帖由 BCoLick 於 16-09-29 發表
你揀左邊間?真道?
因為已有2間直资,所以放音小,想儘早比有需要既人

Chirley    發表於 16-9-30 11:05

引用:Quote:原帖由+BCoLick+於+16-09-29+發表你

原帖由 DevilPig 於 16-09-29 發表
叩番音小

DevilPig 發表於 16-9-29 18:53

勁喎

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-09-29+發表因

原帖由 lui 於 16-09-29 發表
叩番音小

回覆樓主:

其實我都好想知優才,會唔會因為無資優而被退學?

引用:其實我都好想知優才,會唔會因為無資優而被

原帖由 yukisch 於 16-09-29 發表
其實我都好想知優才,會唔會因為無資優而被退學?
其實學校有補底課程,老實說,十分資優的兒童都不是target呢間學校啦。不過,學校是有多元化發展,發掘小明友的優點。成績真係差的是有留班的。

SnowlyL 發表於 16-9-29 18:18
真道受歡迎因為行IB有利打算海外升學的學生,而且價錢以IB 來說比較平,DSE 成績則好一平。優才雖然intervi ...
只要成績夠好,用DSE成績一樣可以去外國升學。除咗成績,學校能夠提供乜嘢既升學輔助都好緊要。
直道攪IBDP,我睇唔到佢係諗住幫學生去海外升學,反而見到係學校好積極去教/協助大家點樣以IBDP成績係本地升讀大學。

如果你目標係海外升學,我認為有需要諗清楚。

仲有,真係讀IB stream,學費雖然較其它IB學校平一點,但都係貴過DSE stream一截。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-29 17:06
呢個要問音中啦, 我無資料

其實好多官津,直資/私立學校, 只係受追捧程度高, 但實際成績郤不成正比

邊d受追捧官津,成績不成比例,講來聽吓?

hkpapa852 發表於 16-9-29 22:36
只要成績夠好,用DSE成績一樣可以去外國升學。除咗成績,學校能夠提供乜嘢既升學輔助都好緊要。
直道攪IBDP ...

本地家長讀ib,一為怕左中文,一係兩手準備,ib搏高分香港報神科,低分d都可以出國蝦鬼仔!

好似你話,如果簡單出國普通U dse都得,但ib 高分出國甚至可以去長春藤之類,當然要有家底先讀得起。

retriever 發表於 16-9-30 07:42

DSE成績雖然無IBDP既認受性咁廣泛, 但一樣大把海外名大學認受, 耶魯, 劍橋等一樣認受.

而且近年都有不才LS同QC學生, 係以DSE成績入Ivy League, 所以, 只要成績好, 讀乜課程都可以入名大學.

其實係香港讀IBDP, 一樣要考中文. 要海外升學而又有高認受性, 亦唔只得IBDP一種課程

要以IB成績入神科? 一來要求更高 (近年門欄好似要至少43/45分), 二來按政府統計, 神科歷來平均只有~15%學位係俾Non-JUPAS學生入讀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-9-30 07:34
邊d受追捧官津,成績不成比例,講來聽吓?
港九多區都有不少有一線受追捧程度既二線學校

回覆:hkpapa852 的帖子

目前JUPAS 是本港升學主流,經non-JUPAS 收生好似只有幾個 percent(有錯請更正), 所以如果無兩手凖備出國,又或者自己非常特出,都係DSE 最穩陣。其實我也一直不明真道何解咁受歡迎。

回覆 BCoLick 的帖子

我有同樣疑慮。同埋優才好像要很多家校合作,在職父母不知能否應付?

hkpapa852 發表於 16-9-30 08:53
DSE成績雖然無IBDP既認受性咁廣泛, 但一樣大把海外名大學認受, 耶魯, 劍橋等一樣認受.

而且近年都有不才LS ...

IB 要讀中文, 但係外國人中文呢, 朋友細路在傳統學校, 俾校方話讀落去中文都係2-3 仔, 所以走佬去讀IB, 而家PREDICTED GRADE 係7. 無記錯香港考生IB 平均分係36-38, SPCC 平均係40.X, 呢D 分數國外好多名U 都收, 睇讀咩科姐...

以上做法同早年香港仔去考GCE A-LEVEL 4條A 入英國名U 差唔多咁SHORTCUT, 不過GCE 唔駛好似IB 咁俾錢讀另一個CURRICULUM.

至於你提到果10% NON JUPAS, 我一直以為係咁, 但又係教育界人士話我知, 10% 係指NON NATIVE, 即國外生. JUPAS, NON JUPAS 比例, 係院校自訂. 即香港仔揸IB 成績報本地U, 係不受果10% 限制.

你有無另外資料?

引用:回覆+BCoLick+的帖子 我有同樣疑慮。同埋

原帖由 novelle 於 16-09-30 發表
回覆 BCoLick 的帖子

我有同樣疑慮。同埋優才好像要很多家校合作,在職父母不知能否應付?
只可講小朋友返學真係好開心的,好多野可以試。但對家長都係有要求的,真係有好多家校合作既活動,但唔係多到唔可以接受。

novelle  Thanks!  發表於 16-9-30 14:36

回覆:hkpapa852 的帖子

例如有邊間係家長追捧而DSE成績係二線嘅學校?

SnowlyL 發表於 16-9-30 09:00
目前JUPAS 是本港升學主流,經non-JUPAS 收生好似只有幾個 percent(有錯請更正), 所以如果無兩手凖備出國, ...
happy school