用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-9-30 09:15
IB 要讀中文, 但係外國人中文呢, 朋友細路在傳統學校, 俾校方話讀落去中文都係2-3 仔, 所以走佬去讀IB, 而 ...

IB中文有分程度,由從未學過到文學,如學生選文學高级程度,對手是中學內地學生,水平十分高,所以IB語文科(包括中英或其他語文)成績單看分數無意義, 同樣取7程度可以好大分別。除了語文數學亦有分級別,所以一間學校IB平均分只可作参考。

poonseelai 發表於 16-9-30 09:31
IB中文有分程度,由從未學過到文學,如學生選文學高级程度,對手是中學內地學生,水平十分高,所以IB語文 ...

呢個明白呀. 而家係比制度, 唔係鬥中文叻嘛...

DSE 中文死左入唔到U.

retriever 發表於 16-9-30 09:45
呢個明白呀. 而家係比制度, 唔係鬥中文叻嘛...

DSE 中文死左入唔到U.

我是回應你話"IB要讀中文,但係外國人中文呢", 至於制度jupas v non jupas, quota幾多,之前也有討論過,可以search 一下

retriever 發表於 16-9-30 09:15
IB 要讀中文, 但係外國人中文呢, 朋友細路在傳統學校, 俾校方話讀落去中文都係2-3 仔, 所以走佬去讀IB, 而 ...

本地學生既JUPAS同NON-JUPAS比例的確係由院校自訂, 無規限, 不過過去係有統計:

http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/ed/papers/ed0210cb4-362-3-c.pdf

本地學生以海外學歷升讀大學資料:

2010-2011 (HKAL)

2011-2012 (HKAL)

2012-2013 (HKAL)

2012-2013 (DSE)

港大醫學院

75/483 (15.5%)

76/496 (15.3%)

113/550 (20.5%)

96/575 (16.7%)

中文醫學院

78/447 (17.4%)

73/461 (15.8%)

129/519 (24.8%)

78/527 (14.8%)

浸大醫科

2/36 (5.6%)

4/37 (10.8%)

5/41 (12.2%)

0%

理大醫科

5/426 (1.1%)

6/429 (1.3%)

6/616 (1%)

0%

睇番資料, 神科有1X%, 但當中包括晒所有海外學歷, 如IBDP, IAH, GCE.... 除此以外, 其餘科目, 不少都只有個位數字既定%

資助大學學額被NON-JUPAS攞得多位呢個問題, 近幾年都有討論, 早兩年港大都要出嚟宣佈為NON-JUPAS學額封頂:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140712/00176_010.html

隨著學生人數上升, 考DSE人數又會上升, 可想而知日後想經NON-JUPAS入本地大學, 恐怕只會比現在更難

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sweet2008 發表於 16-9-30 09:32
播道墜落?資料來源?已經追上了!
咦, 咁今年可能真道既DSE成績要排TKO直資一條龍學校既榜尾了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真道書院一直強調「有教無類」,不似一般Band 1學校奉行「汰弱留強」去保持好成績。只要家長願意,所有學生都能升中,一定能享受十一年真道學校生活。加上真道成績較好的學生,很多會選IB,故此DSE成績不亮麗,是可以理解的。

假如我是真道校長,為了谷成績,我會效法其他Band 1學校,「汰弱留強」,於小學踢走最差的學生,升中時吸引各Band 1學校的學生入讀,以真道老師的高質素及普遍對教學的熱誠,幾年內大幅提升DSE成績,跟Band 1學生睇齊,絕非難事。

但,如果真道奉行「汰弱留強」,就已經不是真道書院。

所以,如果家長著眼點係DSE,我會建議選擇奉行「汰弱留強」的學校。

hkpapa852 發表於 16-9-30 10:04
咦, 咁今年可能真道既DSE成績要排TKO直資一條龍學校既榜尾了!
又睇吓兩間X道既DSE成績走勢:

播道:
DSE年度33222率升讀Local Degree%升讀Degree% (Local+Oversea)
2011-20124X%

2012-201351.05%28.67%42.66%
2013-2014<=54%
45%
2014-201555%
44%
2015-201662.40%
53.70%

真道
DSE年度3322率
2012-201375.30%
2013-201451.46%
2014-201554.64%

littlestar_2009  今年真道既3322率係咪無供佈?  發表於 16-9-30 11:34

通常愈受歡迎的學科/神科, Non-jupas的比率愈低.

Non-jupas位多的科目多數係水泡科, DSE成績差參, 學系為了補底而增加non-jupas位希望可以選多D有質數的學生...

cecnl 發表於 16-9-30 10:39
通常愈受歡迎的學科/神科, Non-jupas的比率愈低.

Non-jupas位多的科目多數係水泡科, DSE成績差參, 學系為 ...
你呢個諗法係錯既.

多年嚟3大都係收NON-JUPAS學生比例最高既院校, 尤其係熱門科目, 醫科, 商科等都>10%, 非熱門科目都只有個位數字既%

punlik 發表於 16-9-30 10:49
道教聯合會鄧顯紀念中學 校長

「比如入大學,我們的同學爭餐死,透過DSE 和大學聯招(JUPAS)進去,家 ...
其實唔一定要家境富裕先有優勢, 只要夠刻苦, 一樣可以有更高機會升讀大學.

部份海外學歷, 如GCE(DGS好似今年開始開辦), 其實係可以自修去考, 我亦識人試過咁做 (考DSE兼自修去考GCE), 不過極奇辛苦啫!

話時話, 某校N年前教人雙修DSE同IBDP去提升入讀本地大學既機會, 仲話自己學校有學生已經咁做.
最後被人話番俾佢地知, 呢個方法其實係唔得既(學校對如何入大學竟然都只係一知半解), 所以之後就無再提了!

littlestar_2009  想知邊間學校甘樣講?可以暗示下嗎  發表於 16-9-30 11:31
poonseelai  wow, you are so brave to mention this again  發表於 16-9-30 11:11

回覆 poonseelai 的帖子

poonseelai wow, you are so brave to mention this again

做得出上埋報就預咗會俾人攞番出嚟講, 粉絲接受唔到唔係我既考慮範圍.

punlik 發表於 16-9-30 10:49
道教聯合會鄧顯紀念中學 校長

「比如入大學,我們的同學爭餐死,透過DSE 和大學聯招(JUPAS)進去,家 ...

這個說法有點誤導,non jupas local students 有好多是俾副學士或高级文憑學生,IB 只佔少數,少過A level學生

poonseelai 發表於 16-9-30 11:19
這個說法有點誤導,non jupas local students 有好多是俾副學士或高级文憑學生,IB 只佔少數,少過A level ...
其實依家D校長開始越嚟越似sales, 都喜歡集中講D有利自己既觀點

BCoLick 發表於 16-9-29 18:28
關於播道,有咁嘅事?講多啲黎聽下丫。個校長3個女都係讀返播道喎。
播道校長3個女都很特別, 讀返播道應該係最好選擇.
一個嚴重情緖病, 一個讀障, 一個資優

poonseelai 發表於 16-9-30 11:19
這個說法有點誤導,non jupas local students 有好多是俾副學士或高级文憑學生,IB 只佔少數,少過A level ...

我手頭上有2014-15 學年provisional figures:
non jupas local students 佔政府資助大學學額16.6%, 其中海外學歷(IB, A level) 共972人(6.6%), 副學士和高級文憑等共1286人(8.7%), 其他(包括已完成部分或全部學士學位課程)共189人(1.3%)。有家長一方面要求增加副學士等入大學學額,一方面話non jupas 是捷徑

poonseelai 發表於 16-9-30 11:40
我手頭上有2014-15 學年provisional figures:
non jupas local students 佔政府資助大學學額16.6%, 其中 ...
請問呢D數字邊度嚟?

hkpapa852 發表於 16-9-30 11:46
請問呢D數字邊度嚟?

我上立法會網頁search non jupas,会有好多資料

hkpapa852  thx, 未試過咁搵, 搵吓先!  發表於 16-9-30 12:10
‹ 上一主題|下一主題