用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?  

討論吓有呢度好...將D少為人留意既情况傾下...唔係变成有意無意誤導讀者

YanKanMom 發表於 16-10-17 16:12
學校有為成績跟不上的學生補底的, 某些科目會小組授課。任何學校都不可能保證入讀學生最終之成績如何,最 ...

其實你地知唔知, 其它非B1中學係如何為那些明知去考DSE都係送死既學生提供出路?

如果做咗補底就叫無放棄學生, 咁我認為香港其實無乜學校係汰弱留強, 放棄差學生的了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-17 15:53
學校注重培養能力,學習興趣,咁汰弱留強並不一定。

唔汰弱留強, 學生能力始終會有差異, 如果又無配套為能 ...

能力不一定指對某些知識既認知程度...

以真道既說法, 暫時無人揀IB 但唔收.

唔少朋友細路讀真道, 有讀得好, 有讀得唔好... 但唔少話細路唔想揀IB, 因為唔鍾意寫太多野...

retriever 發表於 16-10-17 16:27

其實我既問題唔係針對真道, 係針對個D話唔會放棄任何一個學生既一條龍學校.

如果學校明知學生無能力係DSE考到理想成績 (學校無理由估計唔到吧!), 除咗補底外又無其它配套, 對學生其實係好慘..... 11/12年後先大夢醒來
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-17 16:31
其實我既問題唔係針對真道, 係針對個D話唔會放棄任何一個學生既一條龍學校.

如果學校明知學生能力無發係DS ...

咁你覺得可以點做?

hkpapa852 發表於 16-10-17 16:18
其實你地知唔知, 其它非B1中學係如何為那些明知去考DSE都係送死既學生提供出路?

如果做咗補底就叫無放棄 ...

我聽過某一線津校係入唔到精英班無理你,連d精英班老師都叫學生唔好將d卷分享俾非精英班同學!

不而你表揚下邊d一線津中除左補底,仲會做咩野幫學生,唔放棄學生?

hkpapa852  又係聽聞?  發表於 16-10-17 16:46

retriever 發表於 16-10-17 16:39
咁你覺得可以點做?
其實之前講過了, 至少要為能力稍遜既學生, 安排其它途徑, 如好似B2官津中學咁, 提供應用學習課程, 或者好似部份其它直資中學, 提供多於一種級別既海外課程, 能力較高者選IBDP, 能力較遜, 選成本低既另一類海外課程, 同時名義上雙修NSS.

當然, 方法仲有好多好多.....

回覆 hkpapa852 的帖子

願聞其詳

retriever 發表於 16-10-17 16:27

學校有講過“暫時無人選IB而學校唔收“嗎?
那麼真奇怪了!

siubbsw 發表於 16-10-17 18:02
學校有講過“暫時無人選IB而學校唔收“嗎?
那麼真奇怪了!

曹校長電台訪問有講。

hkpapa852 發表於 16-10-17 16:46
其實之前講過了, 至少要為能力稍遜既學生, 安排其它途徑, 如好似B2官津中學咁, 提供應用學習課程, 或者好似 ...

聽過不等於聽聞。

不如你講下有咩野應用課程?

同埋表揚下補底以外多做野既學校? 開名都唔緊要,因為係好野嘛!

但如你講開多考試課程,就係幫手,咁我都唔係好認同。

retriever 發表於 16-10-18 07:19
聽過不等於聽聞。

應用學習課程, 類似以前既職業先修課程, 應提供一D較技能性/職業專屬既課程.

蓙然都係屬於DSE既科目, 但評級標準不同, 日後可繼續升學或透過提供應用學習課程既相關機構協助下較易取得相關技能既就業機會. 對考試能力不佳既學生, 早一點發展一項較有興趣既技能, 遠比繼續補底考D考極都考唔好既試好.

有興趣可以去睇下:
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/whats-new/Prospectus%20for%20Applied%20Learning%20(2016-18).pdf

當然, 你可以話俾得錢讀書既家長根本唔會考慮呢D.... 但如果係咁, 即係家長本身唔係以小朋友為本囉!

同埋表揚下補底以外多做野既學校? 開名都唔緊要,因為係好野嘛!

我之前係回應另一會員話, 如果有補底就叫無放棄學生, 咁香港大多數學校都係, 事實上, 即使名校如LS, St Joe, 係中學都有按能力分班, 協助學生提升成績. 如果小學計, 更加有不少一線小學, 如灣仔官校, 一樣有補底班俾同學.

另外, 如果有留意九真上年既DSE成績同入U率, 就知道人地學校係用近乎人釘人既升學輔導安排下, 點樣令到一班DSE成績只有大約B2A-B1C既學生, 能夠有超過60%入到UGC degree.

hkpapa852 發表於 16-10-18 09:26

應用學習課程, 類似以前既職業先修課程, 應提供一D較技能性/職業專屬既課程.

你指應用學科,係咪指木工,家政果d?  同意果係好野,睇來你都係復古既老餅想法。

我所知既st.  jo有分班,無補底喎。 你又聽到d咩?

多謝先。似九真係好野。

據我所知,spcc高中無分精英班,但部份主科分set,  差既師生比例高d,  仲有免費補習班添。

retriever 發表於 16-10-18 10:59
你指應用學科,係咪指木工,家政果d?  同意果係好野,睇來你都係復古既老餅想法。

我所知既st.  jo有分班 ...
應用學科係乜, 睇吓我俾你條link啦!

hkpapa852 發表於 16-10-18 09:26

建議或許是理想但學校不可能茂茂然加開科目這亦關係到學校之定位方向。家長讓孩子入讀某一學校時大多有其理想,結果事與願違,就真要看家長可否看得開,接受孩子不一定依著同一條路走下去了。除了九真,我也聽到有其他學校用人釘人政策鞭策/輔助學生在公開試考取更好的成績,但這方法若用在真道則只可用軟著陸的方式進行,就算學校想來這套,家長/學生也未必願意。

YanKanMom 發表於 16-10-18 11:06
建議或許是理想,但學校不可能茂茂然加開科目,這亦關係到學校之定位方向。家長讓孩子入讀某一學校時大多 ...

應用學習, 其實唔需要學校自己加科.

升學就業輔導, 其實一向都係好重要, 只係好多人都忽略咗呢一環.
好既升學就業輔導, 可令家長同小朋友, 對升學選科有更貼地既選擇, 亦能令小朋友對選科既目標同要求更清晰, 甚至日後有事半功倍既結果

hkpapa852 發表於 16-10-18 11:03
應用學科係乜, 睇吓我俾你條link啦!

謝~ 這方面資料, 確實很有研究...

據你所知, 有多知學校有在透過那些課程提供機構開辦課程?

以現在不少高中DROP 科求補高分情況, 幫不到分數的這類應用科相信唔太受歡迎吧...

BTW, LOGOS 好似創意媒體幾出名, 唔知係咪透過這種方式提供.

retriever 發表於 16-10-18 11:45
謝~ 這方面資料, 確實很有研究...

據你所知, 有多知學校有在透過那些課程提供機構開辦課程?
如果真道想開辦其實好簡單, 因為調景嶺間IVE有開辦.
目前官津中學中, 以B2中水平既中學為學生開辦類似既課程較多, 不少沙田區同TKO區既B2中學都有

如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好?

引用:如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比

原帖由 abbieyung 於 17-02-06 發表
如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好?
你同時有4間offer 甘好。