用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔好信111
樓主: kuangld326
go

唔好信111  

kuangld326 發表於 16-9-29 12:17
揾笨架!太多失敗例子,叩門時名校神校係完全唔睇3條1,只睇有幾多校外cert,臨場表現,校內成績唔理!
甲1: ...

111既作用是show誠意,如果叩門既學校閣下係完無任何關係,或你有人事關係推薦,但間學校亦出名到其實同時有九萬幾人以此方法叩門的話,111就絕對發揮到作用。

不過就算是111加有關係人仕推薦叩門,佢一樣要in, 因為通常多人叩的學校就算唔係神校,只要係一線,(一線d人先會擺甲部姐講真)一定收唔哂獲推薦之學童,學童亦一定要有返咁上下才能過到關。

我見過有例子是唔洗111都得,因為學校未去到咁神校,即未去到成幾百個叩門申請,也是非宗教學校,即是未有一眾教會人仕全力推薦(呢股勢力係大到你想像唔到)要叩到一係好outstanding, 一係校董/舊校長/創辦人推薦,但有關校董說通常呢d有個不成文規定,每年佢地只能推薦一個,勝算係大但真係一定會睇個小朋友同家長係唔係outstanding過其他人,否則現今社會透明度算高,又有校本條例,太離譜真係會比人嘈的。

回覆樓主:

叩門睇學術

英媽 發表於 16-10-8 02:47
叩門睇學術
樣靚都非常重要

回覆:唔好信111

其實111的原因是。一間學校會收好多信。邊啲人有得i n。 有啲會由文员用這個放法選人i n。所以.

bartsimpson0317 發表於 16-10-10 20:55
其實111的原因是。一間學校會收好多信。邊啲人有得i n。 有啲會由文员用這個放法選人i n。所以.

...
可能你呢個說法係接近真相。

事實上,咁樣亦係非常合理。一大堆表格,總要定個先後次序吧,反正portfolio郁下都十幾張紙,選初步入圍根本望都唔會望。

dereklg 發表於 16-10-11 13:54
可能你呢個說法係接近真相。

事實上,咁樣亦係非常合理。一大堆表格,總要定個先後次序吧,反正portfolio ...

咁,不如用幼稚園來 "篩選" 更合情理...

apple1990 發表於 16-10-11 14:00
咁,不如用幼稚園來 "釋選" 更合情理...
間間準則不同,冇咩叫xxx 比yyy更合情理,可能真係有某小學係專收某幼稚園的叩門生也說不定

引用:Quote:apple1990+發表於+16-10-11+14:00+咁

原帖由 dereklg 於 16-10-11 發表
間間準則不同,冇咩叫xxx 比yyy更合情理,可能真係有某小學係專收某幼稚園的叩門生也說不定 ...
其實呢啲係真事。有 interview 就有bias

bartsimpson0317 發表於 16-10-12 22:33
你真明事理。

bartsimpson0317 發表於 16-10-12 22:33
絕對同意! 只要牽涉到"人", 就自然會有"主觀"同"偏見"喺裡面! 所以我覺得大家成日掛喺口脣邊嘅"法律面前, 人人平等", 根本就係呃細路!

BandC 發表於 16-10-3 12:15
其實叩門有無得見同埋收唔收,最關鍵就係你sell的是不是學校要的。不要多想啦,如果覺得學校係適合的就去馬 ...

絶對同意。

Annie888 發表於 16-10-6 13:56
000 有機會叩到st joe嗎? 小朋友讀名幼,15分,唔識人

今年有,佢一早已有一堆受歡迎的學校offer, 但最終都冇注冊st jo, 再更上一層樓!