用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔好信111
樓主: kuangld326
go

唔好信111  

dereklg 發表於 16-9-30 12:56
其實,從來都冇人講過1-1-1係必收,.........而1-1-1係必有得見,或INTERVIEW有些校刻意把1-1-1 放了在一組 ...

好多知名學校,111 無得見。
但個人相信,去到最後階段,譬如: 訂正取定waiting,  111 有優勢。

Charlotte_mom 發表於 16-9-30 14:59
弊在有家長為左個111,放棄更大勝算嘅學校。到後來發現學校收000都唔收111,就大叫搵笨(年年都有)
唔係 ...
我懷疑學校收000都唔收111係另有原因。 一係可能個家長識人,二可能有特異功能。家長背後做左好多野其他人未必知,只知佢地000都入到。

SingMom 發表於 16-10-2 09:12
我懷疑學校收000都唔收111係另有原因。 一係可能個家長識人,二可能有特異功能。家長背後做左好多野其他人 ...

又或者111那個家長好難頂

回覆樓主:

很多校長叩門選人第一回面試是看父母職業的,不是看cert,更不要說111了

所以有人000叩入連一張cert也冇,也不認識該學校,有人111有幾張有用cert有校長信但連面試也沒有

我懷疑學校收000都唔收111係另有原因。 一係可能個家長識人,二可能有特異功能。家長背後做左好多野其他人 ...

伸利....我哋 000 叩入#41 學校,完全無人事關係唔識人,亦不是信教家庭,因此,無教會幫助。小朋友無特異功能,亦無任何學術以外 或 公開試嘅證書,只有幾張幼稚園K3 學術獎狀 (但面見校長時,校長真係有睇這些奬狀及讚我哋小朋友成績好好)! 其他同校同學仔成功叩入 其他 #31 & #41 熱門學校情況跟我們差不多,但個別可能係宗教家庭。

apple1990 發表於 16-10-2 10:56
伸利....我哋 000 叩入#41 學校,完全無人事關係唔識人,亦不是信教家庭,因此,無教會幫助。小朋友無特異 ...

咁你地叩入邊間小學?讀邊間幼稚園?

Annie888 發表於 16-10-2 17:37
回覆 apple1990 的帖子

請問可以參加那些比賽有獎狀?
從冇參加任何比賽,亦無公開試獎狀

apple1990 發表於 16-10-2 10:56
伸利....我哋 000 叩入#41 學校,完全無人事關係唔識人,亦不是信教家庭,因此,無教會幫助。小朋友無特異 ...
多謝回覆。咁要加多一個條件就是名幼稚園生可以000即叩入名小學啦!咁都好合情合理!

retriever 發表於 16-10-2 08:26
好多知名學校,111 無得見。
但個人相信,去到最後階段,譬如: 訂正取定waiting,  111 有優勢。
...
如果111都冇得見,很可能是有其他原因吧。

例如,個家長填表填到鬼咁馬六,d字太肉酸,又或者家長職業寫明係黑社會,又更甚者係個細路個樣好唔得,嚇親個校長掛

p.s 以上說法純屬虛構,如有雷同,實屬巧合

醒目開學勳章 王國長老

dereklg 發表於 16-10-3 01:42
如果111都冇得見,很可能是有其他原因吧。

例如,個家長填表填到鬼咁馬六,d字太肉酸,又或者家長職業寫明 ...

邊開事,你睇下st jo華仁瑪利曼喇沙果d,一年幾多人出聲話有得見,唔通8成都填到亂七八糟咩

ivycowcow 發表於 16-9-29 15:34
識人好過識字

舉腳贊成

twlo 發表於 16-10-1 02:34
上年扣了5間,三間000收咗,一間000唔收,最後收電話的是111那間。
所以話有沒有着數,也很難說。 ...

請問小朋友讀是名幼嗎?

先唔講000 點解得,係111 都可以無得見,俗語話:有"西選,無得入閘"!!❗

點吸引call in係個謎‼

retriever 發表於 16-10-3 09:21
先唔講000 點解得,係111 都可以無得見,俗語話:有"西選,無得入閘"!!❗

點吸引call in係個謎‼
111條Queue都好長下,入唔到都唔奇。

回覆 bb7788 的帖子

不是讀名幼,地區happy school,著重自理多些。記得有一間小學可以家長一同interview,問10以內組合,小朋友也未能完全答對,但亦收了他。

qualcomm 發表於 16-10-2 10:38

很多校長叩門選人第一回面試是看父母職業的,不是看cert,更 ...

內裡不知原因,但叩門階段也看過不少類似個案

回覆:EDMOND888 的帖子

其實叩門有無得見同埋收唔收,最關鍵就係你sell的是不是學校要的。不要多想啦,如果覺得學校係適合的就去馬,太多計算其實意義不大。學術高當然好,但有d學校唔係靜係看學術。

Charlotte_mom 發表於 16-10-3 07:21
邊開事,你睇下st jo華仁瑪利曼喇沙果d,一年幾多人出聲話有得見,唔通8成都填到亂七八糟咩
...
都話純屬虛構囉。

上次話有 d 校要洗下人事,洗 d 錢呀咁,又比某 d 太認真既網友話要去 咩咩告發我咁話。

咁我以後咪就唯有樣樣都虛構囉。講故事唔犯法掛 ?